L’estudi d’ecoeficiència ha sigut efectuat per investigadors del Centre d’Investigació en Direcció de Projectes, Innovació i Sostenibilitat (PRINS)de la Universitat Politècnica de València.

L’APV també compta amb unes Guies d’Ecoeficiència per a impulsar criteris de sostenibilitat en les empreses dels recintes portuaris de València, Sagunt i Gandia.

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha liderat la realització de l’anàlisi d’ecoeficiència en els ports de València, Sagunt i Gandia amb un doble objectiu: conéixer el nivell d’ecoeficiència aconseguit pel clúster d’empreses i definir una estratègia de millora contínua. Una iniciativa que s’emmarca en el projecte ECOPORT III, en un escenari que el sector marítim està realitzant accions per a reduir impactes ambientals i on les autoritats portuàries tenen un paper dinamitzador per a facilitar que les empreses pertanyents al seu clúster milloren la seua labor ambiental, col·laboren i compartisquen “know-how”.

L’anàlisi d’ecoeficiència ha sigut realitzat per investigadors del Centre d’Investigació en Direcció de Projectes, Innovació i Sostenibilitat (PRINS) de la Universitat Politècnica de València per als anys 2019 i 2020. Aplicant les tècniques estadístiques ha sigut possible conéixer quines empreses formen part de la frontera d’ecoeficiència, aquelles que són capaces de moure més tones de mercaderia generant menys impactes ambientals, i quins tenen un marge de millora relatiu respecte a les primeres. El mesurament d’eixa oportunitat d’avançar en cada cas ha permés establir una classificació d’ecoeficiència dins de la comunitat Valenciaport.

En l’estudi van participar 32 empreses que van ser classificades en dues categories: terminals portuàries i empreses que ofereixen serveis portuaris auxiliars. Els resultats permeten a cada empresa saber quin nivell d’ecoeficiència aconsegueix o fixar objectius de reducció d’impactes per a millorar el seu acompliment. Finalment, dins de cada categoria, s’han agrupat les terminals i empreses que comparteixen casuístiques similars, facilitant a l’APV tindre una visió global de les febleses i fortaleses de cada grup i facilitant la cerca de solucions comunes per a empreses amb una labor ambiental similar.

L’estudi ha sigut rebut positivament per les empreses participants que l’han catalogat com a pertinent i de gran utilitat, perquè els ha permés conéixer el punt de partida en el qual es troben i els objectius ambientals que haurien d’aconseguir per a millorar els seus resultats actuals, informació necessària per a emprendre qualsevol iniciativa de millora empresarial. Coneguda la jerarquia d’ecoeficiència de les diferents empreses, la naturalesa de la seua operativa i els seus objectius de millora, l’APV continuarà treballant en els pròxims anys per a dissenyar un pla diferenciat que augmente l’ecoeficiència amb la qual s’opera actualment en la comunitat portuària.

A més, Valenciaport compta amb unes Guies d’Ecoeficiència que tenen l’objectiu d’impulsar criteris de sostenibilitat en les empreses dels recintes portuaris gestionats per l’APV. Les guies recullen diverses propostes i actuacions que permeten la producció de béns i serveis consumint menys recursos naturals i, com a conseqüència, reduir la contaminació a través de procediments ecològica i econòmicament eficients.