L’APV, la Fundació Valenciaport i EIT Climate-KIC han inaugurat hui en el port de València el #SuperLabPorts per a liderar l’acció contra el canvi climàtic en el sector marítim.

El #SuperLabPorts és un espai d’emprenedoria i innovació que reunirà start-ups, tecnòlegs, empreses, indústria, Universitat, organismes públics i a ciutadans per a accelerar solucions enfront dels reptes del canvi climàtic en el sector marítim-portuari.

València, 22 d’octubre de 2019.- La sala d’actes de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha acollit hui la presentació del #SuperLabPorts, un espai de projecció internacional dissenyat i pensat per a la innovació i l’emprenedoria en el sector marítim i portuari en matèria de canvi climàtic. El SuperLabPorts està situat en les instal·lacions de la Fundació Valenciaport al port de València i és fruit de la col·laboració entre la pròpia APV, la Fundació Valenciaport i EIT Climate-KIC Spain, el Centre Espanyol d’Innovació en Canvi Climàtic. L’acte ha comptat amb la presència d’Aurelio Martínez, president de l’APV i de la Fundació Valenciaport; i Kirsten Dunlop, CEO de EIT Climate-KIC. Després de l’acte, el president de l’APV i la màxima responsable d’EIT Climate-KIC han presentat la iniciativa al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

El #SuperLabPorts és un espai d’emprenedoria i innovació que reunirà start-ups, tecnòlegs, empreses, indústria, Universitat, organismes públics i a ciutadans amb l’objectiu d’accelerar solucions enfront dels nombrosos reptes als quals s’enfronten els ecosistemes marítim i portuari. Per a això compta amb l’experiència i la proximitat de la Fundació Valenciaport i la projecció internacional del port de València i d’EIT Climate-KIC.

Tal com ha explicat Aurelio Martínez, “el #SuperLabPorts és un pas necessari per a aconseguir constituir a València un Centre d’Excel·lència en Innovació i Emprenedoria en Canvi Climàtic per al Sector Marítim-Portuari. Hem de treballar per a aconseguir-ho, però estic convençut que estem en condicions de barallar per això. A través del #SuperLabPorts s’estan promovent estudis de mercat de start-ups nacionals i internacionals en acció climàtica aplicable al sector marítim-portuari, acords de col·laboració amb altres acceleradores i s’han condicionat espais de co-working i conferències”.

“El port de València -ha continuat Aurelio Martínez- s’ha distingit des de fa molt temps pel seu compromís mediambiental, sent una referència per al sistema portuari europeu. En els últims anys hem realitzat un esforç notable per reduir les emissions generades per l’activitat del port. Prova d’això és que en els últims sis anys hem aconseguit disminuir un 17% la petjada de carboni del recinte, mentre que el trànsit del port ha experimentat un creixement del 24%”.

“Com a clúster, Valenciaport aspira a convertir-se en un centre internacional que aborde el repte del canvi climàtic en el sector de la logística portuària a través de la innovació. Per este motiu la col·laboració entre l’APV, la Fundació Valenciaport i EIT Climate-KIC siga molt important. Continua existint un gap molt considerable entre la investigació i el trasllat al mercat i l’adopció massiva de les solucions investigades en l’àmbit de la sostenible en el sector marítim-portuari. Per això, és necessari multiplicar els esforços en este camp i el #SuperLabPorts i, si s’aconsegueix, el Centre d’Excel·lència en Innovació i Emprenedoria en canvi Climàtic per al sector Marítim Portuari treballaran en eixa direcció”, ha explicat el president de l’APV i de la Fundació Valenciaport.

#SuperLabPorts pretén connectar la demanda amb l’oferta i mobilitzar a ciutats, regions, països, empreses i start-ups perquè treballen conjuntament a través de comunitats grans i diverses perquè conjuminen esforços per a innovar i impulsar els canvis sistèmics necessaris per a provocar l’acció climàtica a gran escala.

Aurelio Martínez també ha explicat que, a més del #SuperLabPorts, s’està treballant amb EIT Climate-KIC en un gran demostrador (Deep Demonstration on Maritime Hubs) que té per objectiu demostrar que fins i tot el major port del Mediterrani, el port de València, pot aconseguir un balanç energètic equilibrat en 2030 mitjançant un pla d’acció exhaustiu”. Este projecte, al qual s’han sumat els ports i clústers marítims de Xipre i Pireo, compta amb un pressupost per part de Climate-KIC de 15 milions d’euros per al període 2020-2022.

Precisament, Kirsten Dunlop, CEO d’EIT Climate-KIC s’ha pronunciat en este sentit en assenyalar que “hem triat València per a desenvolupar este #SuperLabPorts pel lideratge del port a escala nacional i internacional, però també pel seu compromís en matèria climàtic. El port de València lidera un dels projectes més estratègics de EIT Climate-KIC, els Maritime Hubs, creats per a demostrar que el recinte pot aconseguir les zero emissions netes en 2030 mitjançant la definició d’un pla integral, la inversió en innovació juntament amb la comunitat EIT Climate-KIC, la implementació de projectes o l’incentiu per a canviar els comportaments corporatius”.

“La forta aliança amb EIT Climate-KIC actuarà com a catalitzador en l’estratègia del port de València per a aconseguir este compromís de zero emissions. EIT Climate-KIC ha decidit invertir en esta iniciativa per a ajudar a eixa transformació sistèmica i mostrar així que un futur resilient en les comunitats portuàries i marítimes no sols és possible, sinó que a més és el que la societat necessita i demanda en la lluita contra el canvi climàtic”, ha continuat.

Accelerar la descarbonització del sector

El sector del transport és el responsable del 29% de tot el consum d’energia del món i, per tant, d’una quantitat similar d’emissions de CO2. D’este consum, el transport marítim és el responsable d’aproximadament el 13% del total d’emissions de CO2, la carretera el 67%, l’aeri el 18% i el ferrocarril el restant 2%. A tenor d’estes dades, el transport marítim és el més eficient a través de l’indicador emissions de CO2 per tona-km transportada.