• L’Autoritat Portuària de València (APV) i la Cambra de Comerç Alemanya han organitzat la jornada ‘Eficiència Energètica i Energies Renovables en la Indústria Portuària’ amb l’objectiu d’explicar a les empreses i institucions alemanyes les iniciatives posades en marxa en el marc del Pla de Descarbonització dels molls valencians 
  • Joan Calabuig, president de Valenciaport, ha posat en valor l’ús de l’hidrogen, l’aposta pel ferrocarril i l’electrificació total dels ports valencians com a principals accions per a convertir les seues instal·lacions en 100% verdes 

València, 4 de juliol de 2023.- Joan Calabuig, president de l’Autoritat Portuària de València (APV), ha inaugurat este matí la jornada ‘Eficiència Energètica i Energies Renovables en la Indústria Portuària’. La cita organitzada per la Cambra de Comerç Alemanya per a Espanya en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de València (APV), té com a objectiu explicar a les empreses i institucions alemanyes les diferents iniciatives posades en marxa en el marc del Pla de Descarbonització de Valenciaport per a convertir als molls valencians en 100% verds.

En aquesta jornada i missió Comercial Hispà-Alemanya, que es celebra hui i demà en l’icònic Edifici del Rellotge, s’aborden les diferents iniciatives mediambientals que està desenvolupant Valenciaport com: el projecte d’electrificació complet de les instal·lacions, l’aposta pel ferrocarril i el projecte H2PORTS i els seus pilots en marxa amb diverses aplicacions de l’hidrogen.

Entre altres temes, s’ha explicat com la APV planeja evitar per complet les emissions provocades per la seua activitat utilitzant fonts d’energia renovables com l’eòlica, la solar, la biomassa, el biogàs, l’energia de les ones i mareomotriu i l’hidrogen. Així mateix, s’ha presentat el pilot que es du a terme en el Port de València amb un cap tractor 4×4 de camió propulsada amb hidrogen verd per a desplaçar contenidors dins de les seues terminals. També imminent arribada d’una ReachStacker (apiladora de contenidors) d’hidrogen que Hyster està desenvolupant i que es començarà a testar en pocs dies en la terminal de MSC. I la hidrogenera del Port de València que es va instal·lar al gener en el moll de la Xità. Una estació de subministrament d’hidrogen que servirà aquesta energia neta als dos prototips de maquinària portuària -al costat d’una hidrogenera mòbil-. “Una fita més en el full de ruta de Valenciaport per a arribar en 2030 amb els objectius de zero emissions. Un fet històric per a tota la comunitat portuària de València i del sistema portuari mundial”, ha explicat Calabuig.

Alemanya s’interessa pels plans energètics de Valenciaport

La Cambra de Comerç Alemanya al costat del Ministeri Federal d’Economia i Protecció Climàtica (BMWK) han treballat en este projecte en el marc de la Iniciativa “German Energy Solutions”, que pretén donar a conéixer noves tecnologies per al foment d’una indústria portuària energèticament més sostenible.

El seu objectiu és mostrar tecnologies innovadores per a la indústria portuària, conéixer nous proveïdors i sobretot fomentar el diàleg, la col·laboració i l’intercanvi d’experiències, tècniques i idees entre empreses alemanyes i espanyoles.

En este sentit, el programa ha combinat ponències d’experts alemanys i espanyols i la participació de set empreses alemanyes: EAS Batteries GmbH, Hydrogenious LOHC Technologies GmbH, Industrial Solar GmbH, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Orcan Energy AG, Sinnpower GmbH, WKN GmbH. El marc legal, els programes de finançament estatals i regionals, la situació actual i les perspectives del mercat, exemples de plantes existents i projectes futurs tant a Espanya com a Alemanya han sigut els principals temes abordats.

A més de les presentacions de les empreses alemanyes, ha intervingut el Cap de Proyectos d’hidrogen en el Port d’Hamburg, així com directors tècnics del Port de València i l’Institut Fraunhofer.