Valenciaport i les empreses participants de la comunitat portuària, han realitzat una presentació virtual a través d’una web específica.

El pròxim 5 de juny es podrà accedir a un seminari-web en el qual està previst tractar les temàtiques relacionades amb la sostenibilitat, la innovació en els ports i la descarbonització.

València, 28 de maig de 2020.- L’objectiu “2030, zero emissions” serà l’eix de les intervencions i de la programació que l’Autoritat Portuària de València (APV), la Fundació Valenciaport, ECOPORT i les empreses del sector logístic han organitzat per al pròxim 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. Donada la singularitat d’enguany, la celebració serà telemàtica, virtual i online; les formes de comunicació que s’han generalitzat durant la crisi del COVID-19, si bé d’una manera més marcada en el camp de la logística, per la projecció geogràfica i internacional que tenen les cadenes del transport.

Amb tal motiu Valenciaport i les empreses participants de la comunitat portuària, han realitzat una presentació virtual a través d’una web específica creada per a l’ocasió: www.diadelmedioambienteapv.es. Des d’este portal, el pròxim 5 de juny es podrà accedir a un seminari-web en el qual està previst tractar, des de diversos punts de vista, totes les temàtiques relacionades amb la sostenibilitat i la innovació en els ports, la descarbonització, la reducció d’emissions en el transport per carretera i per mar, l’acció climàtica en els ports. Es tracta d’accions en les quals la APV, la Fundació Valenciaport i bon nombre d’empreses de la Comunitat Portuària han programat projectes d’inversió coincidents en la reducció de CO₂, amb l’objectiu d’aconseguir les zero emissions l’any 2030. Unes inversions públiques i privades que permetran als ports de la APV avançar-se en quasi dues dècades a les previsions i recomanacions que han realitzat els organismes internacionals competents en matèria mediambiental.

En l’esmentat “webinari” (seminari en la web) està prevista la intervenció d’experts com Antonis Michail, Director del World Ports Sustainability Program; de José Luís Muñoz, Director General de EIT Climate KIC España, i d’Aurelio Martínez, president de la APV (veure programa adjunt).

Estes intervencions i la resta d’activitats organitzades podran seguir-se igualment a través de les xarxes socials; en Facebook https://www.facebook.com/diamedioambienteapv/ i Instagram https://www.instagram.com/diamedioambiente

El Dia Mundial del Medi Ambient va ser establit per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el 15 de desembre de 1972. Se celebra el 5 de juny de cada any des de 1974, data amb la qual es va donar inici a la Conferència d’Estocolm en 1972, el tema central de la qual va ser el Medi Ambient. L’endemà passat, l’Assemblea General de l’ONU també va aprovar la creació del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).

L’Autoritat Portuària de València juntament amb les empreses de la comunitat portuària pertanyents als ports de València, Sagunt i Gandia, volen mostrar, en el Dia Mundial del Medi Ambient, el seu compromís amb la millora del medi ambient mostrant una sèrie d’iniciatives encaminades a reduir l’impacte de les activitats portuàries en el medi ambient.

L’APV, a través del projecte Ecoport II, ha impulsat la participació de les empreses de la comunitat portuària en les iniciatives de millora d’acompliment ambiental, com ho demostra el fet que prop del 80% de les empreses dedicades a la manipulació de mercaderies en els ports gestionats per la APV tenen implantat un sistema de gestió ambiental certificat basat en la norma ISO 14001.

A més, en el Comité Ambiental del grup Ecoport II, les empreses estableixen voluntàriament objectius anuals d’eficiència en la gestió ambiental amb un alt nivell de compliment.

D’altra banda, és important destacar la participació d’aquestes empreses en les iniciatives de millora impulsades per la APV a través de projectes d’I+D, com ara GAINN4MOS, CORE LNGAS HIVE, H2PORTS, entre altres projectes.