El 27 de juny i l’11 de juliol realitzarà escala en el Port de València el vaixell Mein Schiff 2 de la companyia TUI Cruises. Es tracta d’un creuer amb itinerari peninsular

L’Autoritat Portuària de València espera rebre a partir de juliol creuers internacionals, quan les navilieres reorganitzen les seues rutes després de l’alçament de la prohibició a la indústria de creuers

Els turistes que desembarquen a València realitzaran excursions “bambolla” i no podran realitzar visites per lliure. Les navilieres han establit protocols exhaustius com la realització de proves COVID-19 abans de l’embarcament o controls d’estats de salut en operatives de trànsit com la que es realitzarà a València

Valenciaport, la comunitat creuerista, Generalitat Valenciana i València Turisme han treballat en una oferta diversificada, experiències guiades i visites “bambolla” per a garantir la seguretat de ciutadans i turistes de creuers

La ciutat de València ha deixat d’ingressar 70 milions d’euros per l’activitat creuerista durant l’època de restricció de l’arribada de creuers per la COVID-19

València, 31 de maig de 2021.- El 27 de juny el vaixell Mein Schiff 2 de la companyia TUI Cruises realitzarà escala en el Port de València. Serà el primer creuer que atracarà en el recinte valencià des que el Govern central va decretar l’Estat d’Alarma i va prohibir esta activitat, fa ja 15 mesos. Es tracta d’un creuer amb itinerari peninsular (creuer de cabotatge) i atracarà en el Moll de Creuers 1 el 27 de juny i realitzarà una segona escala l’11 de juliol.

Així ho ha anunciat la responsable de creuers de l’Autoritat Portuària de València (APV), Francesca Antonelli, qui ha destacat “la il·lusió per un fet que el sector estava esperant amb molta urgència”. En concret, el Mein Shciff 2 és un creuer que realitza ruta per Espanya i que atracarà a València provinent d’Alacant i amb destinació posterior a Barcelona. “És important ressaltar que este primer vaixell que ens visita realitza un itinerari peninsular, no és un creuer internacional. Ara mateix les navilieres han de refer les seues rutes, reposicionar els seus vaixells, contractar la tripulació i, per descomptat, posar en venda les cabines. Això els portarà algunes setmanes i preveiem que per a juliol puguen arribar els primers creuers internacionals en el Port de València”, ha assegurat Antonelli.

I és que el BOE va publicar aquest dissabte la Resolució de la Direcció General de la Marina Mercant per la qual a partir del 7 de juny s’alça la prohibició per a l’arribada de creuers internacionals a ports espanyols. L’atracada dels creuers a València es realitzarà d’acord amb una sèrie de mesures de seguretat sanitària, seguint les pautes acordades entre el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i el de Sanitat. “Els creuers que arribaven a Espanya realitzaven la ruta amb França i Itàlia. Ara, després d’alçar-se la prohibició en estos països ja hi ha llum verda per a reprendre l’activitat. Les navilieres ja estan treballant a reposicionar els seus vaixells per a tornar a donar servei als creuers internacionals que realitzen aquest itinerari”, ha recalcat Francesca Antonelli.

Màxima seguretat per a visitants i ciutadania

Durant la seua intervenció, la responsable de creuers ha explicat que la naviliera TIU compleix les mesures de seguretat i prevenció recollides en el “Protocol de control i Prevenció de la COVID-19 per als creuers en vaixells de passatge amb atracada en ports de la Comunitat Valenciana” establit per la Conselleria de Sanitat. A més, l’operador també ha establit mesures concretes per a gestionar la COVID-19 i Plans de Contingència on informen els recintes portuaris i destins dels procediments i accions preventives.

“Els protocols són exhaustius. Recullen test d’antígens i PCR anteriors a l’embarcament per a tot el passatge i la tripulació, protocols de separació de fluxos, distanciament social, control d’estat de salut tant en les operatives de trànsit com les que es realitzaran a València i el que és molt important per a la ciutadania, visitaran la ciutat en excursions bambolles, no permetent les visites per lliure per part dels passatgers”, ha indicat Francesca Antonelli, qui ha destacat la responsabilitat i conscienciació de les navilieres. De fet, el Mein Schiff 2, de 316 metres d’eslora i construït en 2019, és un vaixell d’última generació totalment sostenible, arribarà amb un màxim de 655 tripulants i el 60% de la seua capacitat de passatgers, en concret 1.879. A més, disposen de zones d’aïllament i reforç sanitari per a atendre qualsevol incidència.

La responsable de creuers de l’APV ha explicat que “durant aquests mesos totes les empreses implicades (Autoritat Portuària, consignataris, terminal, operadors turístics,…), Conselleria de Sanitat, Turisme de la Generalitat o València Turisme hem treballat intensament per a garantir en tot moment la seguretat dels creueristes, treballadors del port i de la destinació València”. “Es tracta d’un turisme segur -ha continuat- amb estrictes protocols de seguretat i noves rutes que diversifiquen l’oferta d’excursions dels vaixells atracats a València preparades per a la nova normalitat”.

Així, als exigents protocols establits per les navilieres per a augmentar la seguretat del destí, passatgers i tripulació, l’APV i la comunitat creuerista han elaborat una oferta turística variada dins de la ciutat i els seus voltants amb excursions “bambolla”. Es realitzaran visites exclusivament guiades, sense possibilitat del passatger de baixar a destí pel seu compte, més destins d’interés, grups reduïts i més experiències a l’aire lliure. I és que a més de visitar la ciutat amb excursions panoràmiques per autobús, o rutes a l’aire lliure per l’Albufera o L’Horta, també es compten amb oferta en destins com Requena, Sagunt o la Vall d’Uixó, entre altres.

Una notícia molt esperada

L’obertura del sector creuerista era una notícia molt esperada per a tot el sector que participa en aquesta activitat: empreses implicades, comerç, hosteleria, guies turístics, transport, serveis culturals o alimentació, entre altres. I és que els 15 mesos d’inactivitat del turisme de creuers a València ha suposat que la ciutat i els seus voltants hagen deixat d’ingressar uns 70 milions d’euros (desemborsament inicial més facturació en els sectors econòmics de la ciutat), segons es desprén d’un estudi elaborat per la Fundació Valenciaport en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València.

La ciutat de València és un destí mitjà i sostenible en creuers, amb creixements anuals del 2%, uns 400.000 visitants i 200 escales/any. Així, la previsió de l’APV en un any normal abans de la COVID-19 era d’uns 450.000 turistes per a enguany. “Previsions que ara desconeixem perquè les navilieres han de tornar a organitzar els seus itineraris i escales. El que sí que coneixem és que el món creuerista té moltes ganes de tornar a la normalitat”, ha dit Francesca Antonelli.