El nou president de l’Associació Internacional de Col·laboració Port-Ciutat (RETE) destaca l’important paper que exerceix València com a referent per a altres països en matèria d’integració portuària i urbana.

Manuel Guerra en representació de l’Autoritat Portuària de València (APV), ostenta des del passat mes d’abril el càrrec de vicepresident.

RETE, creada en 2001 amb l’objectiu de promoure la col·laboració entre ports i ciutats compta amb socis d’Espanya, Portugal i Itàlia i està també present a Sud-amèrica.

L’Autoritat Portuària de València (APV), va acollir divendres passat una reunió de treball de RETE, l’Associació internacional per a la col·laboració entre ports i ciutats en la qual Valenciaport ostenta la vicepresidència. La jornada va tenir lloc en l’Edifici del Rellotge i va suposar la segona trobada de la nova junta de govern, nomenada el passat mes d’abril a Lisboa, i formada per Rinio Bruttomesso com a president, Manuel Guerra com a vicepresident per a Europa i Gonzalo Mórtola amb càrrec de vicepresident per a Amèrica Llatina.

Aquest tipus de trobades celebrades per RETE de manera periòdica permeten, a més de compartir experiències i definir estratègies que contribuïsquen a la millora de la integració entre els recintes portuaris i els entorns urbans, generar entorns de diàleg perquè la millora de la competitivitat dels ports es produïsca de la mà de la millora de la qualitat de vida dels entorns urbans. En aquest sentit, Rinio Bruttomesso va assenyalar que “més que d’integració, s’ha de parlar de convivència entre els ports i els seus entorns urbans”.

“Les ciutats portuàries – va explicar Bruttomesso – han de conviure amb una infraestructura oberta a l’economia mundial que competeix amb tots els països del món cadascun dels 365 dies de l’any i les 24 hores de cada dia; per contra, els ports transoceànics com el de València saben que conviuen amb una ciutat que cerca la millor qualitat de vida per als seus ciutadans. Per tant, les dues cares de la mateixa realitat han de guanyar amb la seua relació i el seu  reconeixement mutu de necessitats”.

Per al president de RETE “resulta modèlic l’exemple de l’Autoritat Portuària de València per haver creat els comitès assessores dels ports de València, Sagunt i Gandia; però a més ha de tenir-se en compte l’opinió de les associacions de veïns. Vivim en la societat de la complexitat i per a açò, un element fonamental és escoltar als veïns, com l’està fent el port de València”.

“Els veïns han de conèixer la complexitat de l’activitat portuària, igual que els responsables de l’administració que tenen relació amb els ports”, recalca el president de RETE.

RETE, que va nàixer en 2001 com a complement a altres fòrums portuaris amb l’objectiu de promoure la col·laboració entre ports i ciutats, ha explicat des dels seus inicis amb la presència activa de la *APV, de la qual destaca com “un important referent en matèria d’integració” i la trajectòria de la qual d’integració amb l’entorn urbà –en paraules del president de REPTE- “permet a altres ports mirar al futur”.

RETE compta amb socis d’Espanya, Portugal i Itàlia i manté des dels seus inicis una important labor de formació a través de seminaris i congressos així com per mitjà de publicacions periòdiques en les quals es comparteixen experiències en matèria d’integració dels recintes portuaris i les àrees metropolitanes.

RETE té previst celebrar el pròxim mes d’octubre a Buenos Aires una trobada en el qual –a més del sector- estiguen també representat altres agents com a associacions de veïns o fòrums universitaris.