El president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez i el director del Centre Nacional de l’Hidrogen (CNH2), Emilio Nieto, han signat un conveni per a impulsar l’hidrogen en les instal·lacions portuàries

La hidrogenera del Port de València estarà situada en el “Bracet de la Gità”. Aquesta estació mòbil de subministrament d’hidrogen està sent desenvolupada pel CNH2 en el marc del projecte H2PORTS

Proporcionarà combustible als prototips de grua apiladora tipus Reach Stacker i de cap tractor de pati de terminal

Martínez: “Som el primer port d’Europa a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions”

El projecte H2PORTS comporta una inversió total de 4 milions d’euros i està cofinançat pel programa Clean Hydrogen DJ

El director del Centre Nacional de l’Hidrogen (CNH2), Emilio Nieto ha explicat que “València és el port pioner i emblemàtic d’Europa en el desenvolupament de tecnologies de l’hidrogen. El projecte H2PORTS és la primera iniciativa finançada per la Comissió Europea per al desenvolupament d’aquesta energia neta i el seu desplegament en els ports. Hi havia molta competència d’altres llocs però es va seleccionar el projecte de València perquè era el més complet i innovador”. Nieto ha realitzat aquestes declaracions després de la signatura d’un conveni de col·laboració amb el president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, per a impulsar la implantació de l’hidrogen en les activitats portuàries en el marc d’aquest projecte. En aquesta línia, el responsable de Valenciaport ha assegurat que “serem el primer port europeu a utilitzar tecnologies de l’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental. Una iniciativa més del nostre objectiu estratègic de tindre un equilibri energètic en 2030”.

El president de l’APV ha comunicat que la hidrogenera del Port de València, l’estació mòbil de subministrament d’aquesta energia neta, se situarà en el moll nord, en el lloc conegut com Bracet de la Gità o Xità. Amb aquesta iniciativa Valenciaport fa un pas més en el seu objectiu 2030, zero emissions i la seua aposta per convertir al Port de València com el primer port d’Europa a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions. Aquesta estació, que forma part del projecte H2PORTS, serà mòbil i proporcionarà el combustible necessari, en les condicions i quantitats adequades per a garantir els cicles de treball continus dels equips que formen part d’aquesta iniciativa. En concret, el primer d’aquests equips serà la màquina o prototip de vehicle Reach Stacker o «apiladora de contenidors» que estarà alimentat amb aquesta energia i que es provarà en MSC Terminal València. El segon equip serà un cap tractor 4×4 equipada amb un conjunt de piles de combustible per a la seua prova en les operacions de càrrega/descarrega a València Terminal Europa del Grup Grimaldi.

Per la seua part, Antonio Torregrosa, director de la Fundació Valenciaport, ha apuntat que “des de Valenciaport es continua treballant a ampliar l’ús de l’hidrogen en altres àmbits portuaris. S’estan estudiant iniciatives amb pràctics, el transport terrestre o la naviliera Baleària. A més, amb la signatura Stadler, estem investigant el desenvolupament d’una locomotora per a desplaçaments interns dins del port”.

Valenciaport, referent del full de ruta de l’hidrogen

Valenciaport està compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització a través de diferents accions. L’hidrogen verd és una de les línies de treball que està duent a terme l’APV, que ha sigut reconeguda pel Govern d’Espanya com a referent en el marc del ‘Full de ruta de l’Hidrogen’. Així, l’APV és una de les institucions, al costat de l’Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i la Universitat Politècnica de València, de l’estratègia ‘València Valle de l’Hidrogen’ per a coordinar, crear sinergies i fomentar la investigació en hidrogen verd en el sector del transport i la logística de València i el seu entorn metropolità.

A més, l’APV ha subscrit una aliança amb l’Autoritat Portuària d’Hamburg (HPA), per a generar projectes d’aquesta energia neta amb el suport dels programes que està posant en marxa la Unió Europea. Valenciaport és molt actiu en iniciatives locals i regionals que impulsen aquesta col·laboració, però també en l’àmbit europeu i mundial, per això forma part de la Clean Hydrogen Allicance i la Global Ports Hydrogen Coalition. També s’ha creat un grup assessor obert a més de 65 membres i 30 ports de tot el món que està treballant per a ajudar a desenvolupar la cadena de valor de l’hidrogen per als ports.

H2PORTS

El projecte europeu ‘H2PORTS – Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports’ coordinat per la Fundació Valenciaport, en estreta col·laboració amb l’APV, i finançat pel programa Clean Hydrogen DJ., el successor de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH DJ.), té com a objectiu principal provar i validar tecnologies d’hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions i produint zero emissions.

H2PORTS testarà tres pilots en el Port de València: una reach stacker de càrrega/descarrega i transport de contenidors, alimentada amb piles d’hidrogen, que serà desenvolupada per Hyster-Yale; un tractor de terminal, desenvolupat per Atena, que serà alimentat per una pila de combustible proporcionada per Ballard; i l’estació mòbil de proveïment de carburant d’hidrogen, desenvolupada pel CNH2. Els tres pilots es provaran durant 2 anys després de la seua arribada al Port de València, en condicions reals.

Gràcies a aquesta iniciativa el Port de València serà el primer port d’Europa a incorporar les tecnologies d’hidrogen per a reduir l’impacte ambiental de les seues operacions. El projecte H2PORTS comportarà una inversió total de 4 milions d’euros i participen l’APV, la Fundació Valenciaport, el Centre Nacional de l’Hidrogen, i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Atena Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient, Ballard Power Systems Europa i Enagás.