L’Autoritat Portuària de València co-presidirà el Comitè de Sostenibilitat d’este organisme mediterrani i formarà part del seu Comitè Executiu

MEDPorts reuneix als 20 ports més importants del Mediterrani per a impulsar el Mare Nostrum com a espai de comerç i de transport de persones i de mercaderies davant les  organitzacions internacionals.

L’Autoritat Portuària de València (APV) formarà part del Comitè Executiu de l’associació de ports del Mediterrani, MEDPorts, i presidirà el seu Comitè de Sostenibilitat; un dels sis grups de treball aprovats en la primera Assemblea General d’esta organització, celebrada dimecres passat 27 de juny a Marsella.

Els ports que formen part d’este organisme de projecció internacional són els de Algesires, Arzew, Bastia, Bejaia, Beirut, Civitaveccia, Damiette, Luka Loper, Malta Freeport, Marsella Fos, l’Oficina de la Marina Mercant de Tunísia,  Skikda, Serport, Tarragona, Toulón, València i Venècia. Relació que espera la pròxima incorporació de l’Agència Nacional Portuària del Marroc,  i dels ports d’Alexandria, Durres i Tessalònica.

“Era lògic que València, com a primer port del Mediterrani en tràfic de contenidors, havia de formar part d’esta assemblea, sorgida per a instaurar un espai de cooperació reforçat entre les autoritats portuàries mediterrànies”, explica Ramón Gómez-Ferrer director d’Estratègia i Innovació de Valenciaport; directiu de l’APV que (al costat de Juan Manuel Díez Orejas, Cap de Planificació i Control de Valenciaport) ha encapçalat la delegació valenciana en la primera Assemblea General de MEDPorts.

Així, el Comitè Executiu de MEDPorts ha quedat integrat per les representacions de tres Autoritats Portuàries espanyoles (València, Algesires i Barcelona), dues italianes (Civitaveccia i Venècia) i unes altres de França (Marsella), de Eslovènia (port de Koper), Egipte (port de Damietta), Algèria (Skikda) i el Marroc (Tànger Med) .

Les comissions de treball aprovades han sigut les de Formació, que presidirà l’AP de  Barcelona; Seguretat i Protecció (presidida per Alger); Relacions Internacionals (copresidida per l’AP de Venècia i Ports de l’Estat d’Espanya); Estadística, Màrqueting i Estudis de Mercat (AP de Malta); Smart Port (Marsella); i Sostenibilitat (copresidida per València i Civitaveccia).

La presidència de MEDPorts la recaurà, en la primera ronda constituent, en l’entitat impulsora d’aquest organisme: l’AP del port de Marsella; seu també de la organització. “Una singularitat d’esta organització és que està integrada per Autoritats Portuàries (AP) i no per països, la qual cosa permet dotar-la d’un caràcter purament tècnic, per a afavorir el desenvolupament dels ports i corredors de transport amb incidència mediterrània, per la importància que este tipus d’infraestructures té  per al desenvolupament dels propis ports i de les seues respectives ciutats i àrees d’influència”, assenyala Ramón Gómez-Ferrer.

“A més – afig – MEDPorts permetrà defensar les problemàtiques i aspiracions específiques del Mediterrani, com a espai segur i sostenible per al comerç i el transport de mercaderies i persones, davant altres organismes internacionals com la UE o l’Organització Marítima Internacional”.

Per a l’Autoritat Portuària de València, amb MEDPorts s’obrin nous i més potents canals de col·laboració amb ports amb els quals ja es mantenen importants comercials. De fet, València ja s’ha oferit – proposta que ha sigut acceptada en l’assemblea de Marsella – per a celebrar en l’APV, el pròxim mes d’octubre, una reunió del Comitè Executiu de MEDPorts. Una trobada que es desenvoluparà coincidint amb la celebració del Congrés Green Ports (16-19 d’octubre de 2018).