Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, l’Autoritat Portuària de València ha organitzat una mostra en l’Edifici del Rellotge amb la qual pretén visibilitzar els assoliments de dones que han contribuït a la lluita per la igualtat en el món portuari.

Els visitants es podran acostar a partir del 8 de març a gaudir de manera gratuïta de l’exposició ‘Treballant per la igualtat’.

 L’APV és una institució pionera en la integració de la dona a una professió històricament masculinitzada, perquè és el primer port amb dones en totes les categories professionals.

El 80% de les dones estibadores d’Espanya operen a Valenciaport.

L’Edifici del Rellotge del Port de València acollirà a partir del 8 de març la mostra ‘Treballant per la igualtat’ amb la qual l’Autoritat Portuària de València (APV) posa en valor el paper de la dona en el sector portuari. Al llarg de la història, la població femenina ha quedat relegada a ocupar llocs laborals destinats a la criança o la cura de les persones, mentre que els homes practicaven activitats relacionades amb transport o les finances. No obstant això, la societat ha evolucionat i amb ella la comunitat portuària que treballa sense descans per a trencar barreres i facilitar l’accés al mercat laboral a totes aquelles dones que desitgen formar part d’esta.

Valenciaport ha preparat ‘Treballant per la igualtat’, una exposició situada en l’Edifici del Rellotge que es podrà visitar a partir del 8 de març fins al 13 de març d’11.00 a 18.00 hores. “L’APV, a través de la Comissió d’Igualtat, s’uneix al Dia Internacional de la Dona Treballadora per a recordar, visibilitzar i reconéixer els assoliments de tantes dones d’ahir i hui que lluiten per la igualtat de gènere”, explica Elena Oliver, cap de Recursos Humans i Organització de Valenciaport. En l’exposició es dona a conéixer aquests avanços en favor de la igualtat, així com a 14 dones referents del sector portuari que amb la seua preparació, professionalitat i esforç han liderat el necessari canvi.

La mostra es compon de diverses seccions en les quals s’explica i analitza l’evolució d’una institució en la qual predomina la igualtat i s’han aconseguit eliminar les diferències de gènere. “Som el primer port espanyol a incorporar dones en tots els nostres departaments”, afirma la responsable de Recursos Humans i Organització de l’APV.

En l’apartat ‘Dones en xifres’ es mostra l’ascens que s’ha produït en els últims quinze anys. Això es deu al fet que des de la creació de la Comissió d’igualtat de l’APV en 2008, el sexe femení ha passat a ocupar el 30% dels càrrecs directius i en la fundació Valenciaport més del 50% són treballadores. A més, cal destacar que en el Centre Portuari d’Ocupació de València treballen el 80% de les dones estibadores d’Espanya.

El recorregut continua amb ‘Com ho fem?’ en el qual es poden observar les campanyes, cartells, vídeos i revistes que difon el port en xarxes socials per a donar a conéixer a dones referents d’aquesta professió. Entre les accions que promociona l’APV per a ser una institució referent en igualtat de gènere, es troben horaris flexibles per a millorar la conciliació familiar, l’adaptació dels llocs per a les embarassades i la creació d’una sala de lactància.

La secció ‘Sabies que?’ aporta curiositats sobre el port del Cap i Casal amb les quals tots els visitants se sorprendran i que no deixaran indiferent a ningú. També, i a través dels seus protagonistes, els visitants podran conéixer les professions portuàries a través dels testimoniatges d’estibadores, camioneres, financeres, coordinadores de terminals, policies portuàries o caps de serveis. Uns testimoniatges que es recullen en panells i vídeos de 14 dones que treballen en el Port de València. També s’explica el pla d’Igualtat on s’exposa la guia per a erradicar les diferències de gènere.

L’exposició ‘Treballant per la igualtat” també compta amb un espai lúdic amb tires còmiques de diferents autors per a posar en valor el paper de la població femenina en el mercat laboral i fer partícips als visitants de l’exposició.