• La mostra posa en valor com l’humor pot convertir-se en un vehicle divulgatiu de la ciència amb prop de 200 vinyetes inspirades en descobriments, investigacions i científics signades per humoristes de més de 30 països i de diferents èpoques
  • La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt, Ana María Quesada, ha visitat este matí l’exposició amb la comissària de la mostra, Ester Medán, el director de l’Institut Quevedo de l’Humor de la Universitat d’Alcalá de Henares, Juan García, i la cap de gabinet de Presidència de l’Autoritat Portuària de València, Marta Villalonga
  • Enfocada a un públic familiar, ‘Ciència, Innovació…I molt d’humor’ estarà oberta del 12 juny fins al 25 de juliol en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt
  • Lukyan, Ortifus, Musa Gomus o Hamid Soufi són alguns dels vinyetistes que donen vida a aquesta mostra

València, 12 de juny de 2024.- La conjunció humor i ciència és el fil conductor de la nova exposició que acull Sagunt en el Centre Cultural Mario Monreal: ‘Ciència, Innovació i… molt d’Humor’. Centrada en el caràcter divulgador que l’humor gràfic és capaç d’imprimir en matèries i conceptes complexos com els que manegen la ciència i la innovació, la mostra empra prop de 200 vinyetes signades per humoristes de més de 30 països i de diferents èpoques que posen en valor com l’humor pot convertir-se en un vehicle capaç d’integrar coneixement i valors culturals, mediambientals i socials.

La historiadora de l’Art Ester Medán és la comissària d’esta exposició -organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV) en col·laboració amb la Universitat d’Alcalá i l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor- que pretén donar a conèixer la rellevància de l’humor gràfic com a vehicle per a explicar la ciència. Medán ha explicat les claus de la mostra durant el recorregut inaugural que han realitzat hui la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt, Ana María Quesada; el director de l’Institut Quevedo de l’Humor de la Universitat d’Alcalá de Henares, Juan García; i la cap de gabinet de Presidència de l’Autoritat Portuària de València, Marta Villalonga.

‘Ciència, Innovació i… Molt d’Humor’ -en línia amb la sèrie expositiva sobre humor gràfic que l’APV va començar fa sis anys- ressalta el valor immaterial de l’humor com a canal de comunicació científic. Una exposició pensada per a tots els públics que es podrà visitar en el Centre Cultural Mario Monreal, situat al carrer Rom número 9, en horari de dilluns a dissabte entre les 9 i les 21 hores. Un lloc on poder gaudir i aprendre ciència en família amb molt d’humor, creativitat, imatge i paraula en forma de vinyeta.

Un recorregut amb molt d’enginy per la Ciència i la Innovació

Lukyan, Ortifus, Musa Gomus o Hamid Soufi, són només alguns dels vinyetistes que donen vida a aquesta mostra i que amb les seues obres amb molt d’enginy són capaços d’acostar-nos el coneixement científic a través del riure i la ironia. Però, a més, esta exposició va un pas més enllà i mostra amb veu crítica la situació precària de la ciència, els científics i els investigadors i també indaga en les implicacions reals de la innovació en la lluita contra el canvi climàtic.

I és que, l’humor és una part imprescindible de la nostra cultura, i, encara que empra unes eines oposades a les que utilitza la ciència, en esta exposició s’usa com a aliat per a mostrar de manera comprensible els avanços i innovacions i les seues implicacions en la nostra vida i a més s’empra com a motor per a fomentar el pensament crític.

Així, a través del recorregut en el Centre Mario Monreal, observem les connexions i divergències entre la ciència i l’humor amb unes obres que posen de manifest les coincidències entre elements pertanyents a estos dos entorns aparentment tan diferents.

Nou seccions diferents, dividides en panells de colors cridaners, ens transporten a un món on investigadors, científics, troballes, projectes i tecnologia són els protagonistes. Així, el recorregut comença en la secció Ments Brillants on són els científics i investigadors els que protagonitzen els panells: Margarita Salas, Albert Einstein, Katherine Johnson, Marie Curie, Stephen Hawking, Sigmund Freud, Galileo Galilei o Santiago Ramón y Cajal, són alguns dels seus protagonistes.

El segon panell està dedicat als Conceptes, on es poden veure vinyetes que expliquen conceptes científics com a Agenda Setting, Intel·ligència Artificial, Catalitzador, Ones electromagnètiques, CrispPR…, entre altres. Seguidament el recorregut ens proposa una reflexió amb el panell dedicat a Ciència versus Creença on es mostra les diferències entre tots dos mons.

El dur treball del científic i de l’investigador es pot conèixer en el panell titulat Qui la segueix l’aconsegueix, mentre que les aplicacions pràctiques de la ciència a la nostra vida diària ocupen una secció que s’ha titulat sota el nom Ciència en Acció. També s’ha tingut en compte l’important que és imaginar i somiar perquè els projectes i les idees s’acaben convertint en realitat i per això, una de les seccions De la imaginació a la realitat s’ha dedicat a este concepte. La innovació sostenible s’exposa en vinyetes sobre investigació en matèria de sostenibilitat. Per la seua part, la Revolució 4.0 s’exposa en vinyetes on s’aborden matèries relacionades amb la tecnologia i la digitalització. I l’Exploració Espacial es pot veure en il·lustracions sobre les investigacions astrofísiques.