En 2022, un total de 4.634 trens van entrar o van eixir del Port de València, un 9% més que en 2021

Enfront dels 90 trens setmanals de l’any passat, en 2021 van ser 80. En les primeres setmanes de 2023, s’han arribat a comptabilitzar setmanes amb 99 trens

Creixen un 14% el nombre de vagons, un 10% els TEUs i un 8% les mercaderies mobilitzades per ferrocarril

L’Autoritat Portuària de València està destinant 240 milions d’euros per a millorar la intermodalitat i la xarxa interior de ferrocarril

Madrid va acaparar el 70% de les mercaderies i contenidors que entren o ixen per ferrocarril, mentre que Saragossa va aglutinar el 87% dels vehicles que van arribar al recinte valencià

València, 13 de març de 2023.- El ferrocarril adquireix més pes en el Port de València. 13 trens al dia, 90 a la setmana, 380 trens al mes. En total durant 2022 van entrar o van eixir del recinte valencià 4.634 trens, un 9% més que en l’exercici 2021. Trens que són més llargs, amb més vagons i que transporten més contenidors i mercaderies. I la tendència per als pròxims anys és que esta xifra seguisca en augment, tant a València com a Sagunt, port este últim on s’està treballant en l’accés ferroviari.

No és una casualitat. És el compromís que des d’anys l’Autoritat Portuària de València (APV) realitza per fomentar la interconnexió ferrocarril-mar per al transport de mercaderies. L’objectiu és clar: augmentar considerablement la quota del 4% del tren en el moviment de béns i productes per a acostar-se a la mitjana europea que és del 18%. De fet, l’APV té pressupostats 240 milions d’euros per a actuacions que tinguen a la locomotora i vagons com a protagonistes, al que cal sumar altres projectes com l’autopista ferroviària València-Madrid, el suport a punts de càrrega en la seua hinterland o l’ús de noves tecnologies en el sector.

Segons les dades del trànsit ferroportuari del Port de València, durant 2022 un total de 4.634 trens van entrar o van eixir de les dàrsenes valencianes enfront dels aproximadament 4.200 de 2021. Enfront dels 90 trens setmanals, en 2021 van ser 80. A més, la longitud mitjana d’estos va ser de 495 metres per 485 de l’exercici anterior, mentre que el nombre de vagons en 2022 va ascendir a 87.070 enfront de 76.563 de 2021, la qual cosa representa un avanç del 15%.

En 2022, es van transportar un total de 2.230.683 mercaderies per ferrocarril, un 8% més que en 2021, i es van usar 236.142 TEU (contenidor estàndard de 20 peus), 21.594 contenidors més que l’exercici anterior el que suposa un increment del 10%. A més, la dada de contenidors mostra en els últims anys una evolució a l’alça, en 2021 la quota de contenidors moguts per tren enfront del total del Port va ser del 7,8%, una xifra que en 2022 es va situar en el 8,9%.

El president de l’APV, Aurelio Martínez, ha posat en valor “l’esforç inversor que està realitzant Valenciaport en els últims anys, amb més de 240 milions d’euros, està donant els seus fruits. El ferrocarril està sent una peça clau en l’estructura de moviments del Port de València tal com demostren les dades. El nostre objectiu és continuar incrementant esta quota de trànsit, apostant pel tren, les línies de llarg recorregut, els punts de càrrega, el suport a les connexions ferroviàries i la millora de les infraestructures de la nostra xarxa interior”.

“Són dades molt positives que donen la raó a l’esforç que està realitzant el Port en l’aposta per la intermodalitat i el ferrocarril, amb importants inversions que estem  abordant, que estan afavorint l’increment del trànsit. Unes accions que ens fan continuar avançant. De fet, en el que portem d’any hem aconseguit quotes de 99 trens setmanals”, ha indicat el responsable de Valenciaport.

Madrid continua sent l’origen/destí, aglutinant 7 de cada 10 mercaderies i el 67% dels TEUs. Bilbao guanya quota amb el 7% de mercaderies i el 5% dels contenidors, seguit de Saragossa amb xifres similars. Cal destacar que entre la capital aragonesa i el Port de València es mobilitzen el 87% dels cotxes que arriben al recinte valencià per ferrocarril.Aposta per la intermodalitat

L’objectiu per als pròxims anys de l’APV és continuar incrementant l’ús del tren en el trànsit de mercaderies que arriben i ixen de Valenciaport, d’ací la importància d’ activarles accions necessàries per a adequar l’accessibilitat ferroviària. Així, des de l’APV s’estan realitzant inversions per a aprofitar la sinergia entre el transport marítim i ferroviari amb la finalitat d’afavorir la competitivitat i contribuir a la reducció de les emissions de CO₂.

En concret, durant estos anys estan previstes inversions pròximes als 240 milions d’euros per a afavorir l’accessibilitat i millora de la xarxa ferroviària de Valenciaport. Unes actuacions que estan destinades a la remodelació de la xarxa ferroviària en el Port de València, l’electrificació de via, l’adaptació de la xarxa a l’ample europeu, l’accés ferroviari al Port de Sagunt o la millora de la línia València-Terol-Saragossa, entre altres.

Unes actuacions en la línia marcada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través de la iniciativa Mercaderies 30, amb la qual es pretén potenciar el transport ferroviari de mercaderies com a eix vertebrador de les cadenes logístiques multimodals des de la perspectiva de la recuperació econòmica i la consecució dels objectius de descarbonització i sostenibilitat del transport. Per a això, es destinaran 8.000 milions d’euros en infraestructures i digitalització, a més d’un programa d’ajudes inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Així, per exemple, s’està apostant per infraestructures claus com el Corredor Càntabre-Mediterrani, fonamental per a afavorir la labor de les empreses exportadores d’Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc al Port de València. Des de l’APV també s’ha signat un protocol, al costat d’ADIF i la l’empresa Tramesa, per impulsar la primera autopista ferroviària que enllaça el recinte portuari amb Madrid, una iniciativa que l’empresa encarregada de projecte ampliarà amb una altra connexió que unisca el recinte valencià amb Portugal.

A més, cal destacar l’esforç i compromís de les empreses que operen en Valenciaport. En este sentit, MSC va posar en marxa un servei ferroviari dedicat exclusivament al transport reefer (refrigerat) entre València i Saragossa. Per la seua part, la naviliera francesa CMA CGM disposa també d’un servei ferroviari entre el recinte valencià i Saragossa. Així mateix, CSP Iberian Rail ha sumat un nou enllaç amb Lisboa/Leixões, el primer que creua la península de costa a costa, amb el qual aprofundeix en la seua estratègia de convertir-se en un operador logístic intermodal global. A això cal afegir els serveis que ofereix amb Madrid, Saragossa o Vitòria. De fet, en el recinte valencià operen una desena d’empreses ferroviàries diferents que enllacen amb els principals corredors d’Espanya: Central, Mediterrani i Cantàbric.