• L’Autoritat Portuària de València participa en un projecte pilot de l’Institut de Biomecànica de València que perseguix conèixer com influix ‘la càrrega mental’ dels treballadors en les seues rutines a través de polseres de monitoratge
  • Estos dispositius arrepleguen informació de l’estat físic i cognitiu de la persona amb l’objectiu d’avaluar el seu estat al llarg de la jornada laboral

València, 28 de novembre de 2024.-Millorar el benestar i incrementar la seguretat dels treballadors. Este és l’objectiu del projecte MCUV (que són les sigles de: monitoratge i caracterització d’usuaris per al desenvolupament i validació de models de l’estat cognitiu i mental). Una iniciativa liderada per l’Institut de Biomecànica de València (IBV) i en la qual participa l’Autoritat Portuària de València (APV).


Les ‘polseres del benestar’ són la tecnologia que empra este projecte pilot per a conèixer com influix ‘la càrrega mental’ dels treballadors en les seues rutines. Víctor Prados i Sandra Moreno són els voluntaris de l’Autoritat Portuària que participen en l’estudi.


Després de la caracterització inicial de l’usuari per a determinar el seu estat basal, es passa a avaluar el seu estat durant l’horari laboral a través del monitoratge de la polsera sensoritzada.


Giuseppe Caprara (Innovation Manager de l’IBV) i Ricardo Baiona, Investigador i director del projecte MCUV, han explicat el funcionament del dispositiu als empleats de l’APV que participen en este projecte pilot.
“A través d’esta iniciativa, es pretén conèixer la ‘càrrega mental’ d’una persona durant la seua activitat diària, amb la finalitat de conèixer les situacions de major demanda cognitiva i adaptar, possiblement, els protocols per a incrementar el benestar del personal alhora que incrementar la seguretat dels processos”, ha explicat Caprara als voluntaris de l’APV.


Objectius del projecte

L’objectiu general del projecte MCUV és l’ús i desenvolupament d’eines i metodologies de monitoratge i caracterització d’usuaris per al desenvolupament i validació de models de l’estat cognitiu i mental. El projecte perseguix dos resultats específics en 2024:


• Definir protocols de caracterització personalitzats: Per a això es definirà un conjunt de test adaptats a les característiques individuals i també a les tasques habituals que desenvolupe el treballador. Sobre la base d’estos test, es podrà passar a desenvolupar els protocols de caracterització per a poder disposar de bandes de treball personalitzades per a cada persona en diferents nivells.


• Eines per al monitoratge i estimació de l’estat cognitiu i emocional: Per a això primer s’identificaran possibles sistemes de mesurament per a realitzar els monitoratges dels participants sobre la base dels senyals que siga d’interés captar. A partir d’això, es desenvoluparà un model per a caracteritzar l’estat del treballador a partir dels senyals triats com més rellevants recollides amb els sistemes de monitoratge seleccionats, que es validarà amb les empreses col·laboradores. Per a això, hi haurà una caracterització inicial de l’usuari (mitjançant els protocols personalitzats definits en el primer objectiu específic) per a determinar el seu estat basal i a partir d’aquest es passarà a avaluar l’estat de l’usuari en la realització de la seua activitat.
El projecte compta amb la col·laboració de l’APV, GDES, ETRA i S2 Grup, i conclourà la seua activitat el mes de març de 2025. Així mateix, compta amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana, a través de l’IVACE+i, amb el finançament per la Unió Europea, a través del Programa FEDER Comunitat Valenciana 2021-2027.