Aquest reconeixement s’uneix al guardó obtingut en els JEC World 2016 Innovation Awards en la categoria d’infraestructures.

El nou far del Port de València ha quedat finalista en els premis anuals organitzats per la IABSE, l’Associació Internacional de Ponts i Enginyeria Estructural. El premi, que va ser lliurat en Vancouver (Canadà), reconeix la innovació en el disseny i construcció del far situat en l’ampliació nord del port de València.

Aquest reconeixement s’afegeix al guardó obtingut en 2016 en els JEC World Innovation Awards, els guardons més importants del món en l’àmbit dels materials compostos. El far, dissenyat per l’arquitecte Ignacio Pascual, director d’Infraestructures de l’Autoritat Portuària de València, és el primer del món construït íntegrament amb materials compostos com la fibra de carboni i la fibra de vidre, la qual cosa li confereix  gran lleugeresa, amb només 3.000 quilos. En aquest sentit, l’ús dels materials compostos garanteix una major resistència a l’exposició als ambients marins al no veure’s afectats per la corrosió, menors labors de manteniment i una reducció d’un 20% de les emissions de CO2 en el procés constructiu en requerir menor desplaçament de materials pesats.

La nova instal·lació disposa de tecnologia led, la qual cosa permet un abast de 25 milles nàutiques, amb un consum elèctric de 70 watts i una vida útil de 100.000 hores. Així mateix, és autosuficient en utilitzar energies renovables. En concret, el far incorpora deu panells solars orientats energèticament al sud i un aerogenerador d’eix vertical, la qual cosa contribueix a reduir significativament el seu consum energètic.

Construcció

El procés constructiu, pioner en el món, ha permès reduir al voltant d’un 50% la durada de les obres. Al projecte de l’APV dirigit per Ignacio Pascual es van sumar tècnics de l’antic Institut valencià de la construcció, AIDICO i de l’Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS; els organismes de València Parc Tecnològic. De fet, AIMPLAS va aportar l’assistència tècnica durant el desenvolupament i la construcció de la infraestructura.

Donat que Espanya no havia desenvolupat normativa en matèria de construcció aplicable a “composites”, es va recórrer a la col·laboració de l’empresa projectista Diegrist i Moreno, coneixedors de les normatives alemanyes i angleses per a aquests nous materials.

L’Autoritat Portuària de València va contractar la construcció de l’estructura a Acciona Infraestructures, que va desenvolupar cadascuna de les peces en el seu centre de I+D de Alcobendas (Madrid). Posteriorment es va muntar en la planta d’Acciona de Noblejas (Toledo) i es va traslladar, en una sola peça i per carretera, al port de València en un transport especial. L’hissat de la infraestructura es va completar en menys de 3 hores pel que l’impacte en l’operativa del port va ser molt reduït.