Jornada: “Connexió entre els corredors atlàntic i mediterrani”

  • L’APV ha destinat 13,6 milions d’euros per a millorar 7 apartadors en el traçat ferroviari de Terol al que considera estratègic per al desenvolupament del corredor Càntabre-Mediterrani.
  • Les primeres millores introduïdes en el traçat ferroviari per Adif ja han permès que siga operatiu. Aquesta setmana l’APV ha rebut tres trens procedents de la factoria de Figueruelas, que han completat el seu recorregut en 7 hores, enfront de les 9.30 hores que tardava inicialment quan arribava.

 

València, 5 d’octubre de 2017.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, participa hui en la jornada “Connexió entre els corredors atlàntic i mediterrani” organitzada per la Cambra de comerç de Saragossa. La jornada té per objectiu la potenciació del transport ferroviari a través de la connexió Càntabre-Mediterrani, on la millora de l’eix entre Saragossa, Teruel i Sagunt juga un paper fonamental.

Durant la jornada, Aurelio Martínez ha ressaltat que “volem seguir sent el primer port d’Espanya perquè volem seguir sent la principal porta a l’exterior de l’economia espanyola. Som la principal infraestructura de serveis logístics per a empreses exportadores i importadores d’Espanya”. Per això, Martínez ha destacat que “volem ser el gran port d’Aragó, La Rioja, Navarra i el sud-oest de França i, per a això, necessitem disposar de molt bones connexions amb el port de Bilbao i amb la cornisa cantàbrica”. Martínez també ha destacat que, actualment, Valenciaport és el primer port d’Espanya en les relacions comercials amb Àsia, que aglutina el 48% del tràfic total de contenidors que canalitza el recinte; i el Mediterrani, que suposa el 12% del tràfic de contenidors dels ports gestionats per l’APV.

Durant la seua intervenció, Martínez ha explicat que el port de València disposa de connexions marítimes amb 1.000 ports dels cinc continents a través de més de 100 línies regulars i és el principal port en les relacions comercials d’Espanya amb 84 països.  En concret, representa el 41% del tràfic de contenidors d’Espanya amb Estats Units; el 44% del tràfic de contenidors d’Espanya amb Xina; i el 50% del tràfic de contenidors d’Espanya amb Algèria.

Aurelio Martínez també ha ressaltat que “la plataforma logística d’Aragó resulta estratègica per a Valenciaport i, per això, hem apostat fermament pel desenvolupament de la línia ferroviària que enllaça València amb Saragossa amb unes inversions properes als 100 milions d’euros. Som plenament conscients que necessitem potenciar el nostre hinterland i millorar la capil·laritat amb tots els territoris que formen part d’ell: Aragó, Navarra, País Basc, La Rioja, Castella i Lleó, etc. Així ho veiem hui i així es veia fa quasi 100 anys”.

L’APV ha compromès al voltant de 100 milions d’euros per a millorar l’operativitat del traçat ferroviari amb Aragó: 13,6 milions d’euros ja estan consignats per a la millora de 7 apartadors per a permetre que puguen circular trens de fins a 750 metres de longitud; 40 milions d’euros que es troben pendents de consignar a través d’un conveni amb Adif; i 31,5 milions d’euros per a la construcció de l’accés ferroviari al port de Sagunt.

El president de l’APV també ha indicat que “les primeres inversions que ha realitzat Adif ja han fet efecte en la línia ferroviària de Terol. Aquesta mateixa setmana es rebran tres trens (2 van arribar el dimarts i el dimecres i un tercer que està previst que arribe el divendres) procedents de la factoria de Figueruelas. Aquests convoys realitzen el recorregut des de Figueruelas fins a l’interior de la terminal del port de València en 7 hores, un temps sensiblement menor al que utilitzaven quan feien ús del recorregut per Tarragona que es dilatava fins a les 10 o 11 hores. Abans d’introduir-se aquestes millores, la línia per Terol suposava tardar 9 hores i mitjana sense garantia d’arribada a la destinació”. Martínez ha conclòs que “quan estiguen completades les obres projectades per Adif i l’APV, la millora de l’operativitat de la línia serà espectacular. Aquest fet no solament ho hem vist des de l’APV sinó també des de la naviliera COSCO que recentment ha adquirit les terminals de Noatum a València, Bilbao, Saragossa i Madrid”.

Línia València-Saragossa

L’APV ja ha signat un conveni amb Adif per a destinar 13,6 milions d’euros per a la millora, ampliació i construcció de 7 apartadors amb capacitat per a atendre trens de fins a 750 metres de longitud. En concret, els projectes previstos afecten a les estacions d’Estivella-Albalat, on es perllongaran 140 metres la via 3; les estacions de Xèrica-Viver i de Barraques, on es perllongaran 339 metres la via 2; l’estació de la Pobla de Valverde, on es perllongarà 180 metres la via 3; l’estació de Terol, on es perllongarà 273 metres la via 3; l’estació de Ferreruela de Hueva, on està previst perllongar 810 metres la via 5; i l’estació de Cariñena, on es preveu perllongar 260 metres la via 7. En tots els projectes es preveu modificar les instal·lacions de seguretat i comunicacions de les respectives estacions.

En aquests moments, els projectes dels apartadors ja es troben en fase de redacció per part d’Adif i està previst que isquen a licitació durant el primer semestre de 2018, de manera que les obres estiguen concloses a la fi de 2018 o principis de 2019. L’APV també preveu destinar altres 40 milions d’euros per a actuacions de millora en aquesta línia ferroviària, que encara es troben pendents de consignar.

Així mateix, l’APV també ha signat un conveni amb Adif per a la creació d’un accés ferroviari directe al port de Sagunt per al qual està previst una inversió de 31,5 milions d’euros, dels quals, 20 milions d’euros els aportarà l’Autoritat Portuària de València i els 11,5 milions d’euros restants procediran del Programa Operatiu Creixement Sostenible dels fons FEDER.