La directora comercial de l’Autoritat Portuària de València presenta en el SIL la capacitat comercial dels ports de València, Sagunt i Gandia.

Valenciaport canalitza el 40% del total del import/export d’Espanya, però en la seua zona d’influència es gestiona el 60% del total del que Espanya ven o compra a l’exterior; pel que encara hi ha marge de creixement.

Valenciaport ha aprofitat l’oportunitat que li ha brindat la Generalitat Valenciana en el seu stand del Saló Internacional de la Logística (SIL), de Fira Barcelona, per a presentar-se a la comunitat portuària, del import/export i del transport com a port que “vol seguir conquistant quotes de mercat” en àrees d’Espanya en les quals històricament ha trobat dificultats d’accés pel mal estat de les infraestructures.

“Actualment, per les terminals dels ports de l’Autoritat Portuària de València (València, Sagunt i Gandia) es mou el 40% del total del import/export d’Espanya, però en el nostre hinterland més proper es gestiona el 60% del total del que Espanya ven o compra a l’exterior; per tant, tenim marge per augmentar les xifres, marge de conquesta per a ampliar el nostre hinterland”. Amb aquestes paraules, Mar Chao, directora comercial de Valenciaport ha explicat en el SIL de Barcelona que “el port de València està considerat el port de Madrid, perquè som el port millor posicionat a una distància competitiva per a treballar en un radi de 350 quilòmetres. Però, a més, també som el port que treballa per a Múrcia, per a Castella i per al nord d’Andalusia, per exemple. En aquesta àrea d’influència es concentra el 55% del Producte Interior Brut (PIB) espanyol, el 51% de la població i el 42% de la superfície d’Espanya. Cal, per tant ,ampliar la nostra presència en nous territoris”.

En la presentació de Valenciaport, Mar Chao ha explicat les característiques físiques i avantatges comercials dels ports de València, Sagunt i Gandia; les seues connexions ferroviàries actuals i futures, així com part del pla d’inversions per a propiciar l’ampliació del hinterland o de la seua àrea d’influència.

“Per açò – va explicar Mar Chao – estem realitzant i planificant inversions en la connexió de València amb el Cantàbric a través de Teruel-Zaragoza; i per açò estem dissenyant la nova terminal nord del port de València”. “Volem ser un port capdavanter en prestació de serveis”, ha conclòs la directora comercial de Valenciaport.

La presentació del port de València a Barcelona ha sigut precedida per les respectives presentacions comercials dels ports d’Alacant i de Castelló.

L’acte s’ha dut a terme en el stand que la Generalitat Valenciana ha inaugurat aquest matí en el Saló Internacional de la Logística (SIL). Es tracta d’un certamen que enguany compta amb la Comunitat Valenciana com a “comunitat convidada” i com a referència del sector per “la seua ubicació estratègica, el potencial de les seues connexions tant aèries com a marítimes i terrestres; així com per la qualitat i extensió del seu sòl logístic i industrial i l’estabilitat i creixement econòmic experimentat en els últims anys”, segons ha expressat el secretari autonòmic d’Habitatge, Josep Vicent Boira, durant la presentació del Saló, en el qual també han participat el secretari de Transport i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricardo Font, i el delegat Especial de l’Estat en funcions en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i president del SIL, Jordi Conet.

Al costat de Boira i com a representants de la Comunitat Valenciana també han assistit la secretària autonòmica d’Economia, Blanca Marín; la directora general d’Eva, Helena Beunza i el president de la Confederació Empresarial Valenciana, Salvador Navarro.

Segons Josep Vicent Boira, l’objectiu de la Generalitat en aquesta fira és aconseguir “una major presència i rellevància de la Comunitat en el sector logístic, en un moment clau per al nostre desenvolupament econòmic i per a la captació d’inversions”. De fet, el secretari autonòmic d’Habitatge ha presentat a la Comunitat Valenciana com “la principal porta d’entrada i d’eixida de mercaderies cap a Europa i cap a la resta del món” i ha posat en valor la seua ubicació estratègica i el seu potent sistema de comunicacions tant marítimes –a través dels ports de València, Castelló i Alacant- com a aèries i terrestres “que ens converteixen en un espai idoni perquè empreses tant nacionals com a internacionals amb vocació exportadora s’instal·len en el nostre territori”.

Potencial logístic valencià

La primera conferència organitzada en el stand valencià ha posat de manifest el “Potencial logístic valencià” amb una presentació dels ports de València, Castelló i Alacant, l’aeroport de Castelló, les empreses logístiques i de transport Logitren, Milestone i Tranfesa així com l’Institut Tecnològic d’embalatge Itene.

La secretària autonòmica d’Economia, Blanca Marín, ha sigut l’encarregada de realitzar la presentació d’aquesta primera conferència incidint que la privilegiada ubicació de la Comunitat, situada en un encreuament de camins, tant a escala espanyola i europea com a mundial, li ha brindat la possibilitat de disposar de tres dels principals ports de l’Estat i de tot el Mediterrani i que en el seu territori s’entrecreuen tres corredors de transport terrestre de gran magnitud (Corredor Mediterrani, Corredor Mediterrani-Cantàbric i Corredor Interior). “Tot açò ha propiciat que els ports i els corredors valencians siguen hui la porta d’entrada i eixida de mercaderies procedents de la resta de l’Estat i dels cinc continents, que el hinterland dels nostres ports aconseguisca més del 75% de la producció estatal de forma directa i que siguem un dels espais més atractius per a la implantació d’empreses internacionals a Espanya”, ha incidit Marín.