Maquetes, vídeos i imatges per a explicar la història i la vida a bord d’un submarí

L’exposició “Més de 100 anys de l’Arma Submarina” romandrà oberta des de hui fins al 14 de juny en l’Edifici del Rellotge del Port de València

Hi ha una simulació d’un sonar que permet al visitant conéixer com funcionen i els sons que escolten els operadors

Està organitzada per la Subdelegació de Defensa amb la col·laboració de la Comandància Naval de València i Castelló, l’Autoritat Portuària de València i la Flotilla de Submarins de l’Armada

L’Edifici del Rellotge consolida la seua oferta cultural gratuïta al servei de la ciutat

València, 9 de juny de 2021. El visitant que estos dies acudisca a l’Edifici del Rellotge del Port de València podrà descobrir la història del submarí a Espanya i conéixer la vida a bord d’esta icona de les mars. Des del primer submarí del món en 1988 creat per Isaac Peral a l’actualitat, la mostra “Més de 100 anys de l’Arma Submarina” farà un recorregut per l’evolució d’aquest vaixell submergible. L’exposició consta d’una sèrie de panells i quadres explicatius de la història del submarí al nostre país, una mostra de maquetes en les quals es reflecteix l’evolució dels materials i els tipus d’embarcacions i vídeos explicatius sobre la vida a bord.

Els visitants també podran interactuar amb un simulador d’un sonar per a conéixer el seu funcionament i escoltar els sons i sorolls que sent un operador d’aquest sistema. També hi ha una part més artística on s’exposen 6 quadres amb la temàtica del submarí espanyol, del pintor murcià Jaime González Aledo, pintor polifacètic, que en la seua extensa obra un dels principals temes ha sigut pintar a l’Armada Espanyola.

L’exposició, totalment gratuïta, s’ha inaugurat este dimecres i romandrà fins al dia 14 del mateix mes. Està oberta de dilluns a divendres d’11.00 a 18.00 hores i el dissabte i diumenge de 10.00 a 19.00 hores. Esta mostra està organitzada per la Comandància Naval de València i Castelló, amb la col·laboració de la Subdelegació de Defensa a València, l’Autoritat Portuària de València i la Flotilla de Submarins de l’Armada que han proporcionat els fons per a l’exposició.

Entre els materials que es trobarà el visitant, podrà veure maquetes dels models de submarins de l’Armada Espanyola G7 operatiu fins als anys 70, les classes S60 i S70. A més, en els vídeos s’explica la vida a bord d’un submarí, les maniobres que realitzen, el seu funcionament i la història d’estes icones de la mar.

Un centre cultural al servei de València

En els últims anys, l’emblemàtic Edifici del Rellotge ha anat desenvolupant una àmplia tasca expositiva en la qual s’han plasmat, principalment, temes relacionats amb l’activitat portuària i que ha comptat amb una notable afluència de públic. Així, a principi d’any va acollir una mostra-homenatge a Peridis, que va rebre la visita de prop de 7.000 persones que van conéixer l’humor gràfic del multifacètic il·lustrador a través de més de 80 vinyetes representatives de la seua amplíssima obra. A més, el “Casal del Port” ha retut homenatge a altres dos referents de l’humor gràfic d’Espanya: Forges i Ortifus, de les quals van gaudir 12.000 i 10.500 visitants, respectivament.

Recentment, l’Edifici del Rellotge va acollir l’exposició “Imatges Inesborrables”, sobre la mirada de la societat valenciana de la Covid-19 i realitzada gràcies a les fotografies enviades per la ciutadania, que va albergar la visita presencial i virtual de més de 7.000 persones. Un exemple de compromís entre la ciutadania que viu de prop la realitat portuària de València, Sagunt i Gandia; que va remetre per a aquell esdeveniment més de 2.000 fotografies realitzades pels veïns i veïnes dels municipis relacionats amb els ports valencians.

Durante este temps, també s’han organitzat les exposiciones “Plànols, Maquetes i Mestres d’Aixà del Port de València”, “La Dàrsena Històrica del Port de València: Progrés i Modernitat” o  “Això és TEU – 5.000.000”, a més de les ja esmentades “Ortifus a la mar-íntim” i “El Port de Forges”.