El fòrum, que s’ha realitzat presencial i en línia a Holanda, ha reunit especialistes per a promoure el diàleg i la cooperació a la regió euro mediterrània.

Guerra aposta per valorar cada recinte portuari i zona en funció de la grandària, activitat principal o tipus de passatgers.

Manuel Guerra, adjunt a la presidència de l’Autoritat Portuària de València (APV) ha participat en el 35 Encontre de l’Associació per a la Col·laboració entre Ports i Ciutats (REPTE) que s’ha celebrat de manera presencial i en línia des de la ciutat holandesa de Delft. Sota el lema “Reordenació del territori de la ciutat portuària: població, planificació i participació”, este esdeveniment s’emmarca a l’entorn de PortCityFutures, centre d’investigació de tres universitats holandeses centrat en l’espai, la societat i la cultura dels territoris de les ciutats portuàries. La cita coincideix igualment amb una trobada de UFM, institució intergovernamental que reuneix 42 països per a promoure el diàleg i la cooperació a la regió euro mediterrània, i que ha publicat el Pla Estratègic d’Acció Urbana 2040 de la UFM.

El subdirector adjunt de l’APV ha assenyalat la importància en l’estratègia d’integració ciutat-port de “tindre en compte la idiosincràsia de cada port i zona, perquè al Mediterrani ens trobem amb recintes xicotets en ciutats petites i grans ports que, a més, en este últim cas, cal diferenciar entre l’àrea comercial/industrial amb la part antiga que presenten característiques diferents”. En esta línia, Guerra ha indicat durant la Trobada REPTE que “al Mediterrani hi ha molts ports insulars que tenen un paper diferent en relació amb el seu entorn que els ports continentals. També cal valorar quan parlem del trànsit de passatgers, ja que és diferent la integració en ports amb línies regulars d’uns altres on hi ha més concentració de trànsit de creueristes”.

Guerra ha participat en una de les taules de treball sobre este Pla al costat de Carola Hein, Professor of History of Architecture and Urban Planning de la Universitat de Delf; Teófila Martínez, presidenta del Port de Cadis i presidenta de RETE; José Luis Estrada, expresident de RETE; Barbara Bonciani, Consellera per a la integració port-ciutat Livorno; Manuel Arana Burgos, Conseller de RETE; Marcel Hertogh, DIMI/TUD; i Said Madani, Universitat Ferhat Abbas, Algèria.

RETE ha aglutinat durant estes jornades les experiències d’acadèmics i professionals que treballen en el paper que les ciutats portuàries poden exercir davant els desafiaments globals actuals, especialment quant a la integració d’espais i recursos comuns. Esta associació internacional, integrada per institucions portuàries, universitats, col·legis i organitzacions professionals, gestiona una xarxa internacional de ciutats portuàries i ports, focalitzada en tres àmbits d’actuació preferent: la docència, la investigació i la divulgació.

Este 35 Encontre acull l’Assemblea General de RETE, prèvia a un programa en el qual participaran representants els ports i les ciutats de Rotterdam, València, Livorno i Nàpols (Itàlia); Universitat Ferhat Abbas d’Algèria; i Universitat de Manouba, Tunísia, entre altres. REPTE és una organització internacional sense ànim de lucre interessada a promoure la col·laboració entre ports i ciutats, a analitzar i interpretar les dinàmiques i fenòmens que es manifesten en les seues relacions, a explorar els seus horitzons i a dibuixar visions i estratègies que contribuïsquen a construir el seu futur.