El guardó, que reconeix casos d’èxit en transformació digital en les administracions públiques, ha sigut entregat en la categoria d’Aplicacions de la Intel·ligència i Bigdata.

PUBLICARME és una eina desenvolupada juntament amb Microsoft Espanya i la consultora tecnològica ENCAMINA que posa a la disposició de tota la ciutadania l’ampli patrimoni documental històric de Valenciaport.

València, 11 de març de 2020.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, va recollir anit el premi que l’associació sense ànim de lucre @asLAN ha atorgat al projecte PUBLICARME en la categoria d’Aplicacions de la Intel·ligència i Big Data. Un guardó que celebra la seua dotzena edició i que premia Casos d’èxit de Transformació Digital en Administracions i Organismes Públics. Un reconeixement a un projecte que suposa l’obertura a la ciutadania de l’arxiu històric del port de València i que s’emmarca en l’aposta de Valenciaport per la digitalització i transparència.

Desenvolupada conjuntament per Microsoft Espanya i la consultora tecnològica ENCAMINA, la plataforma PUBLICARME ha permés la digitalització del patrimoni documental de Valenciaport format per quasi 10.000 documents datats des de mitjan Segle XIX fins a 1940, a més de 102 memòries anuals econòmiques, ambientals i d’obres. Una eina presentada divendres passat en una roda de premsa conjunta que -sumada a les publicacions periòdiques com a indicadors econòmics o de trànsits d’escala, consoliden a Valenciaport com a referent en la implementació de les tecnologies de la informació i comunicació d’avantguarda en el sistema portuari espanyol i europeu.

El guardó es va entregar anit durant el sopar de gala del Congrés ASLAN2020, que per tercer any consecutiu inclou la III Trobada Anual Nacional d’Experts en Tecnologies en l’Administració Pública. A més de l´APV, en aquesta edició ha sigut premiats projectes presentats per l’Ajuntament de Bilbao, Metre de Madrid, Ajuntament d’Onda, Consorci Regional de Transports de Madrid, Ministeri de Defensa, Congrés dels Diputats, Mútua Universal, Comunitat de Castella i Lleó, Madrid Digital, Ajuntament de Villarcayo, Diputació de Cadis i Secretaria General d’Administració Digital.

En total s’han presentat 65 casos d’èxit en concurs d’un total de 54 organismes públics. A més de les empreses associades, 650 usuaris @aslan han participat amb les seues votacions per a triar els finalistes i guanyadors de cada categoria atesos els criteris que regien aquesta convocatòria: l’aplicació i ús de Tecnologies de la Informació i Comunicacions que contribueixen al desenvolupament de nous serveis, millorant l’eficiència i reduint costos.

PUBLICARME

Després d’estudiar les diferents tecnologies existents en el mercat, l´APV ha comptat per a desenvolupar aquesta solució amb el núvol Azure Cognitive Search de Microsoft. Aquesta plataforma de cerca, enriquida mitjançant Intel·ligència Artificial, permet al sistema interpretar el text que extrau dels documents, proporcionant les eines necessàries per a obtindre una experiència de cerca de dades enriquida en un contingut privat i heterogeni. Així mateix, també possibilita la creació d’interrelacions entre la informació continguda en els diferents documents, extraient conclusions que, d’una forma tradicional, requeriria un ampli període de temps dedicat a l’estudi de tot el fons documental.

La digitalització i pujada del fons històric al núvol facilitarà la conservació de textos i documents antics que, d’una altra forma, tindrien més probabilitats de perdre’s amb el pas del temps. Aquesta nova tècnica d’arxivat digital, recolzada en funcionalitats proporcionades per la Intel·ligència Artificial de Microsoft Azure, simplificarà en gran manera el treball de la comunitat investigadora, la qual cosa agilita i redueix el temps de cerca, i identifica relacions entre diferents documents que obrin noves vies d’investigació.