El trànsit de contenidors mostra un comportament positiu a l’agost

Les navilieres han adaptat la seua capacitat en les grans rutes de contenidors, reactivant serveis que van ser suspesos en mesos anteriors i reduint el número de blank sailingssetmanals

D’esta manera, a l’agost la flota ociosa es va situar per sota del milió de TEU per primera vegada en 2020

La recuperació dels trànsits en el Mediterrani Occidental és ressenyable, amb xifres superiors a juliol de 2019, destacant el Marroc

Les pujades en els nolis són la tònica general. Destaquen les produïdes en Llunyà Orient (+7,4%) el Mediterrani Occidental (+4,3%) i Mediterrani Oriental (+2,3%)

València, 4 de setembre de 2020.- La recuperació econòmica sembla que vol venir per mar. Pels ports. Les terminals portuàries xineses ja han registrat al juny d’enguany més activitat que en el mateix mes de l’any anterior, els preus a l’agost del bunkering i del petroli apunten ja a una lleugera recuperació, s’estan reobrint línies de navegació que van ser suspeses en els moments més durs de la pandèmia i la capacitat de càrrega de les navilieres continua augmentant (un 26% en la ruta Transpacífica i un 17,6% en els trajectes Àsia-Europa).

Es tracta d’elements que influeixen a l’hora de fixar preus en el transport marítim i que, en el cas del València Containerised Freight Index (VCFI), que elabora Valenciaport, han permés el mes d’agost passat anotar un increment de l’1,33% amb relació al mes anterior, situant-se en els 1.248,05 punts.

Malgrat l’habitual disparitat regional, les pujades en els nolis són la tònica majoritària. Un factor comú que condiciona l’evolució dels costos associats al transport marítim és l’evolució dels preus del petroli, que experimenten una lleugera pujada el mes d’agost, situant-se el preu mitjà del barril de Brent Europeu en 44,74 dòlars. Este increment també és perceptible en els preus de bunkering; així i d’acord amb les dades proporcionades per Ship & Búnquer per a l’agregat dels 20 ports principals de bunkering, el VLSFO va tancar agost en un preu 354 dòlars la tona, deu dòlars per sobre del preu d’inici del mateix mes. Fins i tot amb les pujades de les últimes setmanes, el preu del VLSFO es troba encara per sota dels nivells de l’IFO en este període de 2019.

Pel que fa a la situació del mercat, i malgrat un context macroeconòmic més que complicat, el trànsit global de contenidors està mostrant un comportament positiu en les últimes setmanes. Així es desprèn les estimacions del RWI/*ISL Contenidor Throughput Index per a juliol (última dada), en les quals l’índex que mesura el trànsit de contenidors en 91 ports del món pren un valor de 116,2, enfront del 110,2 de juny. La mateixa tendència es detecta en el Drewry Contenidor Port Throughput Indexis que registra una millora en la dada de juny (última dada) del 2,3% respecte a maig, si bé, encara es manté per sota dels nivells de 2019. No obstant això, esta recuperació del trànsit continua sent asimètrica i en zones com Europa a penes es registra el creixement, mentre que, a la Xina, els ports han registrat major nivell de trànsit que juny de 2019.

Adaptació de les navilieres i reactivació de serveis

Com a resposta a este moviment del mercat, les navilieres han adaptat la capacitat en les grans rutes de contenidors, reactivant serveis que van ser suspesos en mesos anteriors i reduint el número de blank sailings setmanals. A tall d’exemple, les dades de capacitat en la ruta Transpacífica oferts per Alphaliner, mostren un creixement en els TEU oferts del 26% respecte a maig, situant-se per sobre de les xifres de setembre de 2019. A l’Àsia-Europa, la capacitat ha augmentat un 17.6% al juny, aconseguint els 400.000 TEU setmanals, només un 4% menys que l’any anterior. D’esta manera, a l’agost la flota ociosa es va situar per sota del milió de TEU per primera vegada en 2020. No obstant això, en les pròximes setmanes hi ha previsions d’increment dels blank sailings amb motiu de la Golden Week a la Xina (primera setmana d’octubre) de manera que caldria esperar correccions en la capacitat.

Respecte als grans moviments per àrees geogràfiques, set àrees experimenten increments en els seus nolis este mes, destacant sobre elles Llunyà Orient amb un creixement mensual en els preus del 7,4%, el Mediterrani Occidental (4,3%), seguits pel Mediterrani Oriental (2,3%). En sentit contrari pot destacar-se l’evolució de Llatinoamèrica Pacífica, que acumula el cinqué mes de caiguda consecutiva, a causa de la reducció de trànsits pels efectes de la pandèmia.

VCFI Mediterrani Occidental

Amb relació als nolis amb el Mediterrani Occidental, durant el mes d’agost es registra un creixement del 4,3%, amb el que el subíndex se situa en un valor de 1.077,23 punts i continua amb el comportament irregular que ve registrant durant tot el 2020. En termes de trànsit, i després de les importants caigudes registrades entre els mesos de març i abril, la recuperació de la zona és ressenyable i el nivell de trànsit és superior al de juliol de 2019, destacant especialment el cas del Marroc.

VCFI Llunyà Orient

Pel que fa a Llunyà Orient, el comportament dels nolis en els últims mesos és netament inflacionista i així ho confirma la dada d’agost, en el qual el subíndex supera els dos mil punts, registrant un creixement del 7,4% respecte a la dada de juliol. Darrere d’esta tendència es troba l’evolució de la disponibilitat d’espai en la ruta, fruit del balanç oferta – demanda. En este punt, és interessant destacar l’evolució del tipus de canvi en les últimes setmanes, en les quals l’euro s’ha apreciat respecte al dòlar, exercint això un cert efecte mitigador en els preus expressats en euros.