El València Containerised Freight Index (VCFI) de setembre va tornar a créixer de nou per segon mes consecutiu a una taxa del 1,68%

El creixement de la demanda durant els mesos d’estiu ha sigut clau per a l’augment del trànsit de mercaderies en els principals ports del món

Valenciaport va superar a l’agost els 500.000 TEUs, màxim històric de la seua història i primer port espanyol a aconseguir esta xifra

Això es reflecteix en la progressiva reducció del número de blank sailings i la flota ociosa. Esta última s’ha reduït al 2,7%

Els nolis continuen pujant en huit àrees geogràfiques com Orient Mitjà (4,47%), Llunyà Orient (2,66%), Llatinoamèrica Pacífica (2,41%) i Subcontinent Indi (2,16%).

València, 2 d’octubre de 2020.-  L’augment de l’activitat econòmica en els mesos d’estiu té el seu clar reflex en l’increment del trànsit de mercaderies en els principals ports del món, una tendència positiva de l’alça de l’activitat comercial que també es constata amb el descens de la flota ociosa fins al 2,7% quan en moments més durs de la crisi de la Covid-19 està va superar l’11%. Així, el València Containerised Freight Index (VCFI) de setembre va tornar a créixer de nou per segon mes consecutiu a una taxa del 1,68% fins a situar-se en els 1.269,05 punts i, d’esta manera, acumular un creixement des de gener de 2018 del 26,91%.

L’activitat amb les regions d’Orient ha experimentat als últims mesos una tendència alcista que es reflecteix en el creixement dels nolis en aquestes zones. Una prova d’aquesta millora en l’activitat comercial és el rècord de trànsit de contenidors aconseguit pel port de València el mes d’agost, que per primera vegada en la seua història ha superat els 500.000 TEU moguts, convertint-se en el primer port espanyol a aconseguir esta cifra, tendència que continua en la primera quinzena de setembre.

No obstant això, vista la millora en els nivells de demanda, en l’últim trimestre s’ha reduït progressivament el número de blank sailings i de la flota ociosa. Així, esta última ha passat de representar el 4,1% sobre el total de flota activa i situar-se en els 969 mil TEU a mitjan agost a reduir-se en tan sols un mes fins als 644 mil TEU i representar el 2,7% (Alphaliner), en el període immediatament anterior a la Golden Week a la Xina.

Quan s’analitza detalladament el comportament dels nolis per àrees geogràfiques, la majoria mostren la mateixa tendència creixent que es recull en el VCFI general. Així, s’observa com huit han experimentat un creixement respecte als nivells de nolis del mes anterior, entre les quals destaca Orient Mitjà (4,47%), Orient Llunyà (2,66%), Llatinoamèrica Pacífica (2,41%) i el Subcontinent Indi (2,16%). Com ja s’hi ha esmentat, la recuperació de la demanda ha sigut un factor determinant i, en concret, els tràfics d’exportació des de Valenciaport amb les àrees assenyalades han experimentat un creixement important. Així, la tendència creixent des del juny amb la majoria i les limitacions d’espai en els vaixells han acabat per influir sobre els nolis.

Pel que fa a la Mediterrània Occidental, esta és l’única àrea on els nolis han patit una disminució respecte als nivells del mes anterior, en concret, del 5,40%, de manera que continuen amb el comportament erràtic del subíndex que porta registrant des de 2020. En aquest sentit, hi ha una gran heterogeneïtat pel que fa l’evolució dels trànsits des de València amb els tres països ací recollits. Mentre que els trànsits amb el Marroc segueixen una tendència creixent des del maig amb volums molt per damunt dels obtinguts per al mateix període de l’any 2019, Algèria i Tunísia encadenen des del juny un gran descens en els fluxos d’exportació des de l’enclavament valencià.

D’altra banda, Orient Llunyà encadena per segon mes consecutiu un increment en els nivells de nolis, amb una taxa del 2,66% respecte al mes anterior. El bon comportament dels trànsits des de València amb la Xina, en creixement continu i intens des de juny, pressiona els nolis i els situa en els 2.057,26 punts, amb un creixement acumulat des de gener de 2018 del 105,73%, de manera que l’índex arriba al màxim històric des de la primera publicació.