En l’àmbit europeu aconsegueix la quarta posició després de superar als ports de El Pireu i Bremen

En el ranking mundial avança dues posicions per a col·locar-se en el lloc 21 de 900 ports analitzats segons l’índex elaborat per la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD)

Este índex mesura la competitivitat de les instal·lacions portuàries i el servei que ofereix al teixit econòmic de la seua zona d’influència

València, 9 de juliol de 2020.- El Port de València reforça la seua posició de lideratge com a primer port espanyol per connectivitat i avança dues posicions pel que fa a l’àmbit europeu com mundial. Així, Valenciaport consolida la seua posició com a primer port d’Espanya (lloc que ja ocupava en edicions anteriors, millorant la seua puntuació total respecte a l’anterior índex), i se situa el quart en l’àmbit europeu i el 21é del món, segons l’informe Liner Shipping Connectivity Index (LSCI) de connectivitat portuària mundial elaborat per la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) corresponent al 2n trimestre de 2020.

En l’àmbit europeu el Port de València avança dos llocs en el rànquing respecte a 2019, quan ocupava la sisena posició, superant a El Pireu i Bremen, i situant-se al juny de 2020 en quarta posició per darrere de Rotterdam, Anvers i Hamburg. En l’àmbit mundial, el Port de València aconsegueix el vint-i-uné lloc, avançant dues posicions respecte a l’informe anterior.

Este índex és un valor fonamental per a la competitivitat del Port de València ja que una millor connectivitat permet a les empreses accedir a un major nombre de mercats, en menor temps i d’una forma més eficient, la qual cosa és especialment important en un sistema global que requereix del transport per a unir les diferents etapes de producció i afavorir el moviment de mercaderies.

L’avanç del Port de València en este ranking reafirma el compromís de Valenciaport, com a facilitador de l’intercanvi comercial, en el disseny d’una política portuària que reforça la seua connectivitat mitjançant l’adaptació de les seues infraestructures i serveis a les necessitats del mercat, amb l’objectiu d’atraure al major nombre de navilieres i línies marítimes.

Des que es va iniciar este informe en 2006, el Port de València ha evolucionat en la puntuació dels 42,39 punts als 68,43 actuals. Respecte a les dades de 2019, en este segon trimestre de 2020 les instal·lacions de València han millorat en 6,75 punts. Este índex mesura i analitza un conjunt de dades sobre connectivitat del transport marítim en línia, atracades i escales en 900 ports de contenidors de tot el món.

El ranking mundial està liderat pels principals ports asiàtics, amb Shangai al capdavant de la classificació mundial seguit pels ports de Singapur, Ningbo, Pusan i Hong Kong. En setena i huitena posició es troben els primers ports europeus, Rotterdam i Anvers, respectivament, mentre que Hamburg com a tercer port europeu ocupa el lloc 14. Respecte als ports espanyols, després de València que ocupa la posició 21, es troben Algesires (23) i Barcelona (24).

El Liner Shiping Connectivity Index utilitza diferents variables per a calcular la connectivitat dels ports com:

  • El nombre de navilieres que operen trànsits de contenidor en els ports
  • El nombre de serveis regulars oferits en aquests ports
  • El nombre de vaixells que empren en els serveis des de i cap als ports de cada país
  • La mitjana de la capacitat en TEUS oferida pels vaixells operant en aquests ports
  • La grandària màxima dels vaixells que operen en els ports

El número d’altres ports que estan connectats amb el port mitjançant serveis de transport marítim de línia directa