Valenciaport licitarà este mes per 511.000 euros el desenvolupament del nou Pla Estratègic

El nou Pla també contempla la vigilància de situacions d’emergència, la innovació o les noves oportunitats de negoci i el desenvolupament logístic

Juan Manuel Díez, cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV explica que “té un horitzó 2030, revisable en 2025, però amb una visió a llarg termini que mire a 2050”

València, 13 de juliol de 2020.- Noves oportunitats de negoci i desenvolupament tecnològic; transició energètica, descarbonització i lluita contra el canvi climàtic; transformació digital; innovació; i relació Port-Ciutat són els cinc eixos estratègics del nou Pla Estratègic de l’Autoritat Portuària de València (APV) per a l’horitzó 2030. “Es tracta d’un Pla per a definir els ports que volem, una proposta estratègica conjunta per a Valenciaport però que també respon a les singularitats i rols dels ports de València, Sagunt i Gandia”, ha explicat Juan Manuel Díez, cap de Planificació Estratègica i Innovació de l’APV durant la roda de premsa on ha exposat les línies centrals del nou Pla.

“Una iniciativa que serà revisable en 2025 i que té també una visió a llarg termini fins a 2050, on tinga en compte les característiques de Valenciaport com a infraestructura comercial al servei de la mobilitat de les mercaderies, com a port logístic al servei del desenvolupament industrial, de l’economia blava i de les necessitats d’aprovisionament i distribució de l’economia, i com a port ciutadà, al servei de la mobilitat de les persones, de l’accés i goig ciutadà al capdavant marítim-portuari i com a agent creador d’ocupació i benestar social”, ha assenyalat Juan Manuel Díez.

L’APV traurà en els pròxims dies a licitació el desenvolupament del Pla Estratègic per 511.000 euros, amb un termini màxim d’execució de 9 mesos i amb data d’inici dels treballs entre octubre i novembre d’enguany. El marc del Pla Estratègic estarà alineat als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i el Pacte Verd de la Unió Europea. A més, el nou Pla està en la línia del marc del sistema portuari que està dissenyant Ports de l’Estat i en el qual està participant activament Valenciaport.

Situacions d’emergència sanitària

Durant la seua intervenció, Juan Manuel Díez ha explicat que este Pla permetrà que Valenciaport siga un dels primers ports a definir la seua estratègia en l’era post Covid-19 i contemplarà també l’actuació en situacions d’emergència sanitària com la que estem vivint. És un element que està canviant les regles del joc i té un efecte sobre l’evolució del trànsit de mercaderies. En Valenciaport hem donat resposta a esta situació i som conscients que la vigilància sanitària està en primer nivell”.

Respecte a la relació ciutat-port, el cap de Planificació Estratègica i Innovació ha indicat que és un eix fonamental d’este nou pla per a seguir en la línia que està desenvolupant l’APV i que contemplarà mesures per a “la mobilitat, la gestió d’espais compartits, la contribució a l’economia blava o la formació i ocupabilitat. És un Pla obert per a rebre els imputs de les institucions, la comunitat portuària i de la ciutadania per a definir els ports que volem per al futur”.

El Pla Estratègic també estima el desenvolupament de noves oportunitats de negoci i el desenvolupament logístic com el Foment del Ferrocarril, la integració modal i amb les Xarxes Transeuropees de Transport o l’impuls d’àrees logístiques. En el marc de transició energètica, descarbonització i lluita contra el canvi climàtic el nou Pla s’alinea amb les inversions de l’APV en el seu objectiu 2030, zero emissions, junta a noves que puguen desenvolupar-se en este nou projecte.

Un altre dels objectius del nou Pla Estratègic és l’aposta decidida per la Transformació Digital per a fomentar nous models de negocis digitals i de connectivitat i posicionar al port com ValenciaSmartPort. A més, Valenciaport també incidirà en les seues línies d’actuació per als pròxims anys en la seua aposta com hub tecnològic i motor per a atraure talent a la Comunitat Valenciana que fomente l’economia del coneixement.