La instal·lació de dispensadors en cadascuna de les seues grues STS permetrà l’eliminació d’unes 800.000 botelles que anualment es consumeixen en els molls valencians

València, 10 de novembre de 2021.- Les tres terminals de contenidors del Port de València continuen avançant en l’eliminació del plàstic en el procés de subministrament d’aigua als treballadors portuaris que cada dia desenvolupen la seua labor en estas instal·lacions. La col·locació de dispensadors en cadascuna de les seues grues STS permetrà l’eliminació d’unes 800.000 botelles que anualment es consumeixen en els molls valencians.

Aportem-Port Solidari València, Ecoport València i el Centre Portuari d’Ocupació de València van posar en marxa fa dos anys la campanya “No Plàstic”, un projecte amb un doble objectiu molt ambiciós: d’una banda, canviar el paradigma en la utilització del plàstic i substituir-lo per materials reciclables; i, per un altre, conscienciar de la problemàtica generada per l’ús abusiu dels materials derivats el plàstic.

La iniciativa va rebre el suport de la comunitat portuària de València. Fins a l’esclat de la pandèmia, les empreses van respondre amb accions concretes, eliminant la utilització de materials de plàstic en el seu dia a dia. Malgrat la COVID-19, la comunitat logística va mantindre el seu compromís. En els últims mesos, la tendència general ha continuat sent l’eliminació total de plàstic en màquines de café i d’aigua, així com la supressió de les botelles de plàstic i la seua substitució per pitxers i gots de cristall.

En el marc d’este projecte, les terminals de contenidors de la dàrsena valenciana van decidir fer un pas més ambiciós, proposant-se l’eliminació del plàstic en el procés de subministrament d’aigua als estibadors que cada dia treballen en les seues instal·lacions. Per a poder aconseguir este objectiu, calia portar l’aigua fins als llocs de treball dels estibadors, i la solució més idònia era la instal·lació de dispensadors d’aigua en cadascuna de les seues grues STS.

0 plàstic, 100% subministrament

El mes de juny passat, CSP Iberian València Terminal posava en marxa un projecte pilot l’objectiu del qual era la supressió definitiva i total de les botelles d’aigua que cada dia repartien entre els centenars d’estibadors que treballen en la terminal. Des de començaments d’octubre, la filial del CSP Spain ja no reparteix ni una sola d’estas botelles, encara que manté el 100% del subministrament d’aigua per als treballadors.

Les premisses d’este projecte pivoten sobre la garantia del subministrament higiènic d’aigua i l’eliminació del plàstic. Per això, des de CSP Iberian València Terminal s’ha invertit el necessari per a instal·lar un dispensador en cada grua, per mitjà d’una cabina totalment estanca i tancada que manté l’aigua en òptimes condicions. Amb este mètode es resol l’ús de consum d’aigua embotellada en els molls. Per a reforçar este objectiu, s’han col·locat cinc dispensadors més en la zona de relleus, on el personal estibador pot emplenar la seua pròpia botella en qualsevol moment.

En eixe sentit, és la primera de les tres terminals de contenidors que ha fet el pas, encara que tant MSC Terminal València com APM Terminals València ja han iniciat les gestions per a sumar-se al projecte i aconseguir traure de la dàrsena valenciana al voltant de 800.000 botelles de plàstic que anualment es consumeixen en el recinte portuari.

Proactivitat de l’estiba

En este sentit, des de la terminal CSP Spain posen en valor el paper que ha jugat tant el CPE València com la ETT en el repartiment de quasi 3.000 botelles reutilitzables per als estibadors del port valencià. Però, sobretot, volen subratllar la predisposició i proactivitat dels professionals del sector de l’estiba, el paper de la qual ha sigut clau, “ja que des d’un primer moment s’han mostrat conscienciats i col·laboratius, i han aportat les seues idees, per a millorar encara més esta nova iniciativa”.

Terminals i usuaris estan convençuts de les bondats d’este projecte, per la seua simplicitat i millora de les condicions de subministrament d’aigua. De fet, “ha despertat l’interés de ports grans del nostre entorn, que tenen el mateix problema amb el plàstic i han demanat informació”.