El Far del Port de València situat en l’ampliació nord, amb una vida inicial estimada de 50 anys, superarà esta xifra

Els assajos realitzats després dels dos primers anys de funcionament mostren que algunes propietats del Far, com la tracció, han millorat

Els resultats reflecteixen que el material no presenta degradació de la fibra (vidre i carboni) després de 2 anys d’envelliment

Va ser el primer far del món construït íntegrament amb materials lleugers que garanteixen major resistència als ambients marins i incorpora deu panells solars orientats al sud

València, 11 de novembre de 2021.- El Far del Port de València s’ha convertit en un exemple de sostenibilitat a nivell mundial, una infraestructura creada amb materials compostos com la fibra de carboni i la fibra de vidre. Un exemple d’infraestructura sostenible i innovadora, però també de durabilitat i eficiència, que servirà de model per a determinar la duració de construccions realitzades amb estos materials. Així ho ha explicat este matí Raúl Cascajo, cap de Polítiques Ambientals de l’APV i Ignacio Pascual, arquitecte que ha dissenyat el far i excap d’Infraestructures de l’APV, en la jornada: Plàstics en construcció, noves solucions, casos d’èxit i reptes del sector organitzada per l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS).

El Far està situat en l’ampliació nord del Port de València i es va posar en marxa a l’estiu de 2015. Per a comprovar la durabilitat i eficàcia d’esta infraestructura es van introduir unes provetes extraïbles per a realitzar assajos en laboratori per a mostrar la seua capacitat de resistència a l’envelliment. Els resultats de la primera anàlisi mostra que el material no presenta degradació de la fibra (vidre i carboni) després de 2 anys d’envelliment exposats a la radiació solar, l’aigua o els vents. Fins i tot algunes propietats, com la tracció, han millorat després de passar dos anys.

“Després de comprovar estos assajos i veure els resultats positius, hem decidit realitzar la següent mostra als set anys en comptes dels cinc previstos. La pròxima extracció tindrà lloc en 2023, després de set anys d’envelliment per a realitzar els mateixos assajos, verificar si existeix modificació de propietats i confirmar durabilitat del material seleccionat”, ha explicat Ignacio Pascual.

Al principi, segons la normativa d’edificació, les estructures de formigó tenen una vida útil que no pot ser inferior als 50 anys, en el cas de les construccions amb materials compostos, no existeix normativa, i el cas del Far del Port de València serveix per a determinar la durabilitat d’estes infraestructures, que segons els primers assajos superaran amb escreix els 50 anys.

“El Far és un exemple més dels projectes que està realitzant l’APV en la seua estratègia de descarbonització que se sustenta en pilars com la subestació elèctrica del Port de València, la utilització de combustibles alternatius (GNL o Hidrogen), l’ús d’energies renovables (fotovoltaica, eòlica, onatge) o la connexió elèctrica a vaixells atracats”, ha destacat Raúl Cascajo.

Un referent mundial en sostenibilitat

El Far del Port de València instal·lat en l’ampliació nord, va ser el primer del món construït íntegrament amb materials compostos com la fibra de carboni i la fibra de vidre, la qual cosa li confereix gran lleugeresa, amb només 3.000 quilos. En este sentit, l’ús dels materials compostos garanteix una major resistència a l’exposició als ambients marins al no veure’s afectats per la corrosió, menors labors de manteniment i una reducció d’un 20% de les emissions de CO₂ en el procés constructiu en requerir menor desplaçament de materials pesats.

La instal·lació disposa de tecnologia led, la qual cosa permet un abast de 25 milles nàutiques, amb un consum elèctric de 70 watts i una vida útil de 100.000 hores. Així mateix, és autosuficient en utilitzar energies renovables. En concret, el far incorpora deu panells solars orientats energèticament al sud i un aerogenerador d’eix vertical, la qual cosa contribueix a reduir significativament el seu consum energètic. El Far va rebre en 2016 el premi JEC World Innovation Awards, un dels guardons més importants del món en l’àmbit dels materials compostos.