L’entrada a la mostra és gratuïta i estarà oberta al públic fins al pròxim 14 de durant tots els dies de la setmana, inclosos festius, en horari de 10 a 14h.

L’exposició recull la història gràfica de l’evolució del Port de València a través de 10 imatges i 15 maquetes de vaixells elaborades per fusters de ribera, coneguts en terres valencianes com “Mestres d’Aixa i Calafats”.

Amb la inauguració d’aquesta exposició, l’Autoritat Portuària de València reprén l’organització d’activitats culturals obertes al públic general en l’Edifici del Rellotge.

L’Autoritat Portuària de València obrirà l’Edifici del Rellotge durant les dates nadalenques, fins al 14 de gener,  perquè valencians/as  i visitants puguen gaudir amb l’exposició “Plànols, Maquetes i Mestres d’Aixa del Port de València”.

La mostra, que estarà oberta al públic fins al pròxim 14 de gener en l’Edifici del Rellotge, arreplega l’evolució històrica del port de València a través d’imatges i maquetes.

Per a facilitar la visita als valencians en aquestes dates nadalenques, l’exposició estarà oberta tots els dies de la setmana, festius inclosos, de 10 a 14 hores.

Amb esta mostra, l’Autoritat Portuària de València reinicia l’organització d’activitats obertes al públic general en l’Edifici del Rellotge, enclavament referent per a tota la comunitat portuària valenciana i de la relació del port amb la ciutat de València.

L’exposició s’erigeix en homenatge als valencians que van treballar, van invertir i van construir els vaixells que van situar el port de València en les rutes comercials del món. Les maquetes de la mostra recreen les embarcacions alçades sobre les mateixes arenes del Cabanyal.

Este ofici de Mestre d’Aixa implicava el coneixement d’una multitud de disciplines que intervenien en el procés de construcció artesanal d’una embarcació, des de la realització del model a escala, el disseny de plànols, la selecció de fustes, la creació de les eines i màquines adequades per a cada fase del treball, fins a la construcció de la pròpia estructura, calafat i acabat de la nau. Les maquetes, com a part d’aquest procés de treball, tenien la funció de servir de model de l’embarcació que finalment contractaria l’armador.

Les característiques de cada embarcació responien a l’ús al que es destinava. En les costes valencianes les més comunes eren de xicotet a mitja grandària, de vela llatina i adaptades a la pesca i a la navegació de cabotatge entre els seus ports, com el “llaüt”, les del “bou”, el jabec o la goleta. Excepcionalment i gràcies a les relacions comercials amb els territoris atlàntics, les naus eren de major grandària i capacitat, com és el cas del bergantí o la fragata.

Les 15 maquetes que es mostren en l’exposició són fruit de dècades de treball de Joaquín López Martinez, un dels últims “Mestres d’Aixà” i José Carrión Vicente, tots dos reconeguts mestres del modelisme naval. Confereixen a estes obres el rigor en l’execució, basat en la recerca històrica i el profund coneixement d’un antic ofici, transmés de pares a fills i que va donar lloc a unes maneres de construcció, eines i vocabulari propis que formen part de l’extens patrimoni marítim valencià.

L’exposició “Plànols, Maquetes i Mestres d’Aixa del Port de València” mostra, així mateix, a través d’imatges i plànols, la creació, evolució i  transformació del port de València al llarg de la història.

La mostra gràfica arreplega els usos canviants que ha experimentat la façana litoral de València. Es presenta l’esquemàtic dibuix de la Vilanova del Grau traçat en 1563 per Antoni Van Donen Wijngaerde para Felipe II, passant per les obres del port que es van realitzar en la platja de València en 1800 o les d’eixample i millora de 1894. L’última imatge aèria està presa a l’octubre de 2017; una contundent fotografia zenital que contrasta  amb el que era la linea de costa de la València romana.