• La mostra posa en valor com l’humor pot convertir-se en un vehicle divulgatiu de la ciència amb prop de 200 vinyetes inspirades en descobriments, investigacions i científics signades per humoristes de més de 30 països i de diferents èpoques
  • Lukyan, Ortifus, Musa Gomus o Hamid Soufi són alguns dels vinyetistes que donen vida a aquesta mostra
  • Enfocada a un públic familiar, ‘Ciència, Innovació…I molt humor’ estarà oberta del 20 desembre de 2023 fins al 4 de febrer de 2024• En el marc de l’exposició està també prevista la realització de tallers destinats a un públic infantil en els quals es podrà experimentar amb la ciència

València, 21 de desembre de 2023.- La conjunció humor i ciència és el fil conductor de nova exposició que acull l’icònic Edifici del Rellotge de l’Autoritat Portuària de València (APV): ‘Ciència, Innovació i… molt humor’. Centrada en el caràcter divulgador que l’humor gràfic és capaç d’imprimir en matèries i conceptes complexos com els que manegen la ciència i la innovació, la mostra empra prop de 200 vinyetes signades per humoristes de més de 30 països i de diferents èpoques que posen en valor com l’humor pot convertir-se en un vehicle capaç d’integrar coneixement i valors culturals, mediambientals i socials.

L’humor és una part imprescindible de la nostra cultura, i, encara que empra unes eines oposades a les quals utilitza la ciència, en esta exposició s’usa com a aliat per a mostrar de manera comprensible els avanços i innovacions i les seues implicacions en la nostra vida i a més s’empra com a motor per a fomentar el pensament crític.

Lukyan, Ortifus, Musa Gomus o Hamid Soufi, són només alguns dels vinyetistes que donen vida a esta mostra i que amb les seues obres plenes d’enginy són capaços d’acostar-nos el coneixement científic a través del riure i la ironia. Però, a més, esta exposició va un pas més enllà i mostra amb veu crítica la situació precària de la ciència, els científics i els investigadors i també indaga en les implicacions reals de la innovació en la lluita contra el canvi climàtic.

‘Ciència, Innovació i… molt humor’ -en línia amb la sèrie expositiva sobre humor gràfic que l’APV va començar fa sis anys- ressalta el valor immaterial de l’humor com a canal de comunicació científic. Una exposició pensada per a tots els públics que es podrà visitar en l’Edifici del Rellotge del 20 desembre de 2023 i fins al 4 de febrer de 2024. Un lloc on poder gaudir i aprendre ciència en família amb molt d’humor, creativitat, imatge i paraula en forma de vinyeta.

La historiadora de l’Art Ester Medán és la comissària d’esta exposició organitzada per l’Autoritat Portuària de València (APV) en col·laboració amb l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor de la Universitat d’Alcalá de Henares que pretén donar a conèixer la rellevància de l’humor gràfic com a vehicle per a explicar la ciència.

Sobre aquesta mostra Medán afirma, “pretenem mostrar com l’humor té la capacitat d’atraure a les persones cap a temes que resulten complicats com en aquest cas la ciència, la innovació o la tecnologia. L’humor ens pot fer pensar i reflexionar en com afecten totes aquestes contribucions de la ciència a les persones”. Per part seua, Juan García, de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor, assenyala que “el caràcter internacional d’aquesta exposició és una evidència de la importància de la ciència per a la societat.”

L’exposició és a més una tradició de l’Autoritat Portuària de València com a acció per a la interrelació Port-Ciutat basada en la cultura i en l’humor. Temes que permeten convertir l’Edifici del Rellotge en un enclavament privilegiat per a visitar durant les festes de Nadal, Any Nou i Reis.

Un recorregut amb molt d’enginy per la Ciència i la Innovació

A través del recorregut proposat en l’hall de l’Edifici del Rellotge, observem les connexions i divergències entre la ciència i l’humor amb unes obres que posen de manifest les coincidències entre elements pertanyents a aquests dos entorns aparentment tan diferents, però la fusió desperta dels quals la nostra curiositat i inquietud per conèixer més sobre el món científic.

Nou seccions diferents, dividides en panells de colors cridaners, ens transporten a un món on investigadors, científics, troballes, projectes i tecnologia són els protagonistes. Així, el recorregut comença en la secció ‘Ments Brillants’ on són els científics i investigadors els que protagonitzen els panells: Margarita Salas, Albert Einstein, Katherine Johnson, Marie Curie, Stephen Hawking, Sigmund Freud, Galileu Galilei o Santiago Ramón y Cajal, són alguns dels seus protagonistes.

El segon panell està dedicat als ‘Conceptes’, on es poden veure vinyetes que expliquen conceptes científics com a Agenda Setting, Intel·ligència Artificial, Catalitzador, ones electromagnètiques, CrispPR…, entre altres. Seguidament el recorregut ens proposa una reflexió amb el panell dedicat a ‘Ciència versus Creença’ on es mostra les diferències entre tots dos mons.

El dur treball del científic i de l’investigador pot conèixer-se en el panell titulat ‘Qui la segueix l’aconsegueix’, mentre que les aplicacions pràctiques de la ciència a la nostra vida diària ocupen una secció que s’ha titulat sota el nom ‘Ciència en Acció’. També s’ha tingut en compte l’important que és imaginar i somiar perquè els projectes i les idees s’acaben convertint en realitat i per això, una de les seccions ‘De la imaginació a la realitat’ s’ha dedicat a aquest concepte.

La innovació sostenible s’exposa en vinyetes sobre investigació en matèria de sostenibilitat. Per la seua part, la Revolució 4.0 s’exposa en vinyetes on s’aborden matèries relacionades amb la tecnologia i la digitalització. I l’Exploració Espacial es pot veure en il·lustracions sobre les investigacions astrofísiques.

Tallers infantils

En el marc de l’exposició està prevista la realització de tallers destinats a un públic infantil en els quals es podrà experimentar amb la ciència. D’aquesta manera, es pretén encuriosir dels més menuts pel camp de la investigació i a innovació, al mateix temps que es fomenta un pensament crític.

Cada sessió de taller està dissenyada per a introduir a els/as assistents en el fascinant món de la ciència a través d’experiments pràctics i divertits com, per exemple: fer un coet amb vinagre i bicarbonat; lava en un got; una bateria de llima; observar la reflexió màgica de l’aigua; fer neu o cristalls de sal, entre altres. A més, els més menuts podran fer les seues pròpies vinyetes i exposar-les en un panell ad hoc per a això. L’horari de les sessions serà d’11.30 a 13.30 i les dates proposades per a aquests tallers serà els festius: 24 i 31 de desembre, 21 de gener i 4 de febrer. I els dies laborals: 10, 17, 24 i 31 de gener.