Un estudi d’enginyeria independent anul·la qualsevol possibilitat d’intervenció sobre la vella estructura, que va resultar fortament danyada entre la DANAde desembre de 2019 i la borrasca Gloria de gener de 2020.

L’APV aportarà 5 milions d’euros per a alçar un pantalà de nova planta.

El projecte es desenvoluparà en col·laboració amb l’Ajuntament de Sagunt.

El port de Sagunt tindrà un nou pantalà. L’Autoritat Portuària de València (APV) abordarà la construcció d’un pantalà de nova planta en el port de Sagunt davant la impossibilitat de desenvolupar qualsevol tipus de restauració de l’anterior, una estructura que compta amb 43 anys de vida (dels quals solament va estar operativa durant els primers 13). Esta estructura sempre ha estat exposada a les més dures condicions meteorològiques i que no ha pogut suportar l’última DANA (desembre de 2019) ni la virulència de la borrasca Gloria (gener 2020).Entre tots dos fenòmens es va accelerar la deterioració irreversible.

De fet, la decisió de l’APV de construir una nova estructura es pren després d’haver intentat escometre un projecte de restauració que va quedar impossibilitat al desembre de 2019, quan una DANA va assotar amb virulència la costa valenciana i va fer que col·lapsara l’obertura 1 del primer tram del pantalà. Un mes després, al gener de 2020, la borrasca Gloria – amb ones de més de 7 metres enfront de la costa saguntina – va agreujar la situació i va generar la destrucció de les obertures 19 i 20 de la ja malparada estructura.

Després de la DANA i Gloria:

  • el 82% de les obertures van presentar increment de danys,
  • en el 29% de les obertures va haver-hi danys nous després de la DANAde desembre
  • en el 27% de les obertures va haver-hi danys nous després de la borrasca Gloria.

A més, es va produir “l’esgotament de pilotes metàl·lics” en el 12% de les fonamentacions, desplaçaments en el tauler i el 59% dels elements (tauler i pilotes) van presentar increments d’armadures vistes, segons s’indica en l’estudi “Anàlisi de l’evolució de la deterioració i de viabilitat estructural del Pantalà de Sierra Menera (Sagunt) després de la DANA de desembre de 2019 i del Temporal Gloria de gener de 2020” elaborat per a l’APV per “FHECOR Enginyers Consultors”.

Després d’una exhaustiva anàlisi de cadascuna de les peces i elements constructius de l’estructura es determina, en el referit estudi, que “la borrasca Gloria ha pogut comprometre la integritat estructural del pantalà degut a la magnitud extraordinària del fenomen atmosfèric que actuant sobre el pantalà ha produït danys irreversibles en l’estructura”.

El treball d’enginyeria informa que entre tots dos temporals l’evolució dels danys no ha sigut l’esperable de “un procés de deterioració progressiva com el que es venia observant en les anteriors inspeccions”. En les seues conclusions indica que “a causa de la importància i a l’abast dels danys identificats en el tram 1 del pantalà, sorgits després de la borrasca Gloria, i sobre la base de les evidències exposades en esta anàlisi, es conclou que no es pot assegurar la viabilitat estructural d’este”.

“Per tot això s’ha de modificar la qualificació de viabilitat estructural del pantalà ja que després de la DANA i la borrasca Gloria els danys que presenten, tant el tauler com les fonamentacions, no poden considerar-se compatibles amb la seguretat estructural i en conseqüència no pot garantir-se la seua seguretat ni plantejar-se una intervenció sobre el mateix que puga garantir-la amb la fiabilitat requerida”.

Compromís amb Sagunt

Segons ha explicat Aurelio Martínez després de la roda de premsa del Consell d’Administració de l’APV celebrat hui a València, “el Pantalà va ser dissenyat per a ones de fins a 5,5 metres d’altura, i és evident que els últims temporals que està portant amb si el canvi climàtic han superat els 7 metres, causant danys irreparables, per la qual cosa no hi ha més remei que demolir i construir un nou que serà més alt i resistent pensant en els temporals que seran cada vegada més agressius”.

“Complirem amb els compromisos d’inversió relacionats amb el pantalà que signem fa quasi dos anys amb l’Ajuntament de Sagunt, amb l’anterior alcalde i, més recentment, amb l’actual. Perquè el que està signat està signat, i cal complir-ho. Restaurar el pantalà a la seua altura actual tindria poc futur. Cal construir un nou. Som molt respectuosos amb Sagunt i el seu ajuntament”, ha afegit el president de l’APV.

La demolició i neteja de les aigües a la qual obligarà la retirada del vell pantalà està pressuposada en 8 milions d’euros que seran a càrrec de l’APV. Per al nou pantalà del port de Sagunt, l’Autoritat Portuària de València també té un pressupost de 5 milions d’euros (els contemplats en el conveni). El projecte es desenvoluparà en col·laboració amb l’Ajuntament de Sagunt i combinarà l’ús social, turístic i cultural, en un marc de màxima seguretat per a la ciutadania.