L’embarcació Limpiamar recorre cada dia les aigües interiors de les dàrsenes per a recollir els residus flotants

 L’APV gestiona la qualitat de l’aigua amb la retirada de residus, l’anàlisi de les aigües i el mesurament d’hidrocarburs

 La qualitat de l’aigua del Port és òptima com demostren indicadors naturals com la cria de clòtxinas

De dilluns a divendres a primera hora del matí es posa en marxa l’embarcació Limpiamar, un vaixell del tipus “pelicano” que recorre totes les aigües interiors del Port de València per a recollir els residus flotants que pot haver-hi sobre la làmina d’aigua. Este sistema, junt al control analític que periòdicament realitza l’Autoritat Portuària de València (APV) de les aigües interiors dels tres ports i el mesurament de la presència d’hidrocarburs, són els filtres que serveixen per a gestionar el control de la qualitat de l’aigua.

La Limpiamar, una embarcació d’uns deu metres d’eslora, és l’encarregada de mantindre netes les aigües del Port gràcies a la cistella amb la qual compte en la proa. Cada dia, recorre cada zona i va recollint els objectes que troba en la superfície. El responsable de medi ambient de l’APV, Santiago López explica que “realitzem una vigilància i neteja diària dels residus flotants que provenen de la làmina d’aigua. Estos residus es recullen a través d’este vaixell que té una cistella en proa i va recollint tots els residus flotants i els deposita en una cuba especial. Estos residus es porten fora i es gestionen a través d’un gestor autoritzat”. Residus que normalment són plàstics, paper, fusta o fem que puga caure accidentalment dels molls o arribar de l’exterior del Port. Però la Limpiamar també actua per a recollir grans residus com a “troncs de fusta de 5 metres de longitud que suposen un risc per a la navegació de les embarcacions”, assenyala Santiago Lòpez, qui afig que en algunes ocasions també s’han retirat “cossos de cetacis morts. En este cas s’activa un protocol a través del 112 donant avís també al Oceanogràfic i a la Universitat de València per a estudiar les causes de la defunció i la procedència d’estos”.

L’activitat de la Limpiamar és constant i actua com una aspiradora de les quals podem tindre en la nostra llar. “Eixim de dilluns a divendres i estem de guàrdia les 24 hores del dia en contacte amb el centre control emergència per a acudir en casos excepcionals com a grans troncs que suposen un perill per a la navegació dels vaixells”, indica Jesús Ferrández, patró de la Limpiamar.

A més del seu paper diari de vigilant de la qualitat de l’aigua, la Limpiamar també actua per a extraure els objectes flotants de l’antic llit del riu Túria, que connecta amb el Port. L’embarcació serveix de complement a la barrera anticontaminació instal·lada en esta zona que permet recollir diàriament els residus flotants procedents del tram de l’antic llit comprés entre el Oceanogràfic i el pont de drassanes en el qual conflueixen diversos col·lectors de pluvials de la ciutat i els que arriben al llit per l’efecte del vent, evitant que aconseguisquen el port o les platges adjacents al recinte portuari de Pinedo i El Saler.

Qualitat òptima de les aigües

Esta acció permanent de neteja de la làmina d’aigua es complementa amb anàlisis físiques-químics i vigilància de la concentració d’hidrocarburs. “Periòdicament realitzem un control de la qualitat de l’aigua en els tres ports seguint la directiva marc de l’aigua, les normatives de control de qualitat ambiental i la ROM 5.1 que és un instrument especifique de com ha de realitzar-se el control de les aigües dels ports. Realitzem un control de la columna d’aigua amb paràmetres com la temperatura, la presència d’hidrocarburs, clorofil·les o la terbolesa. A més, analitzem paràmetres químics i de metalls pesants tant en la superfície de l’aigua com de sediments que recollim dels fons”, apunta el responsable de medi ambient de la APV.

Per a Santiago López, “després de 15 anys realitzant un control analític de la qualitat de l’aigua podem assegurar que esta és òptima. Hi ha indicadors naturals com la cria de clotxinas o ostres valencianes que demostres que les aigües interiors del Port tenen una important concentració de nutrients i fitoplàncton i, una salinitat òptima per al creixement i el sabor d’estos mol·luscos”.