Este projecte innovador està cofinançat al 50% per l’Ajuntament i la Unió Europea. Se situarà en el martell de la Marina, en la zona nord del port de València, on la força de les ones resulta més favorable.

Federico Torres, cap de Transició Ecològica de l’Autoritat Portuària de València ha destacat que “esta iniciativa va en la línia estratègica de descarbonització i potenciar les energies renovables del pla Valenciaport2030, zero emissions”.

L’Autoritat Portuària de València (APV) i l’ajuntament de València han subscrit un conveni per a la instal·lació d’un dispositiu per a la generació d’energia elèctrica a partir de les ones de la mar -undimotriu- que se situarà en la Marina de València. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, i el cap de Transició Energètica de l’APV, Federico Torres, han explicat els objectius de la iniciativa WEC (Wave Energy Converter) aquest matí en roda de premsa.

A través d’este conveni, el Port de València atorga a l’Ajuntament de València l’autorització d’ocupació de domini públic portuari per a la instal·lació d’un dispositiu per a la generació d’energia de les ones de la mar. En este cas en particular la proposta del consistori es realitza en el marc del projecte demostratiu H2020 MAtchUP finançat per la Comissió Europea, el qual preveu desenvolupar una solució tecnològica innovadora i sostenible en produir energia aprofitant l’acció de l’onatge, tenint una gran repercussió social i mediambiental.

Este captador d’energia de les ones de la mar, per les seues característiques i la seua pròpia funcionalitat, se situarà en el martell del Canal d’accés de la Marina de València, una zona on incideix l’onatge sense obstacle. En esta àrea, tant per l’orientació, com per la morfologia del dic exterior (dic vertical), la reflexió de l’onatge sobre el propi parament vertical provoca l’augment de l’altura d’ona i per tant de l’energia de l’onatge. El dispositiu ocuparà una superfície total de 105 m², corresponent a 77 m² de terrenys i 28 m² de làmina d’aigua.

Federico Torres ha subratllat que “este projecte va en la línia estratègica de l’APV de la descarbonització i l’aposta per les fonts renovables en el marc de l’objectiu de Valenciaport 2030, zero emissions. Des de l’Autoritat Portuària estem apostant amb fets concrets amb iniciatives com la subestació elèctrica que subministrarà energia als vaixells en port, la instal·lació de plaques fotovoltaiques o la ubicació d’aerogeneradors per a la producció d’energia eòlica”.

El responsable de l’àrea de Transició Energètica de l’APV ha felicitat l’Ajuntament per esta iniciativa que “encaixa perfectament en el projecte comú de convertir a la ciutat de València en una zona de descarbonització que redunda en el benefici de tota la societat valenciana”.

Projecte WEC

El projecte WEC (Wave Energy Converter) generarà uns 130.000 quilowatts a l’any, la qual cosa equivaldrà a reduir en 16 tones la producció anual de CO₂ de la ciutat. Esta innovadora actuació està cofinançada al 50% per l’Ajuntament i la Unió Europea. El regidor Alejandro Ramon ha explicat que “les obres començaran durant este 2022. Esperem que després de l’estiu puguen començar i que, en 2023, les ones d’esta ciutat es puguen utilitzar per a generar energia elèctrica”.

El sistema de funcionament és senzill i consisteix en la instal·lació en la mar d’un dispositiu, semblança a un flotador, que està connectat a un braç hidràulic. La generació d’energia es produeix pel moviment constant i repetitiu d’elevació i immersió del flotador. El cost del dispositiu és de 495.000 euros. L’Ajuntament de València licitarà en les pròximes setmanes aquest projecte i està previst que estiga en funcionament en 2023.