La UTE formada per Analistes Financiers Interncionals, AFI Consultors de les Administracions Públiques i Prometia serà l’encarregada d’analitzar l’aportació dels ports de València, Sagunt i Gandia en la generació de riquesa i ocupació.

Els recintes portuaris de València, Sagunt i Gandia van generar 2.500 milions d’euros de valor afegit i 39.000 ocupacions segons l’últim informe amb dades de 2016.

L’activitat dels ports gestionats per l’APV va fer possible que es distribuïren 1.243 milions d’euros a l’any en salaris.

Les arques públiques van ingressar 181 milions d’euros en 2016 per les activitats vinculades a Valenciaport.

L’Autoritat Portuària de València (APV) ha adjudicat a la UTE formada per Analistes Financers Internacionals, AFI Consultors de les Administracions Públiques i Prometia l’elaboració d’Estudis d’Impacte Econòmic dels ports de València, Sagunt i Gandia amb la finalitat de conéixer l’impacte de l’activitat portuària en la generació de riquesa i ús de la Comunitat Valenciana.

Este nou estudi, es contemplarà el trànsit de mercaderies en els tres ports, i el moviment de passatgers en línia regular i creueristes per al Port de València. Per a això, es prendran com a base les operacions de la comunitat portuària dels exercicis 2018, 2019 i 2020 per a conéixer l’impacte actual dels ports gestionats per l’APV. L’últim informe d’estes característiques es va realitzar amb dades de 2016, quan Valenciaport va gestionar 4,72 milions de TEUs (contenidor estàndard de 20 peus) i 71,2 milions de tones de mercaderies mobilitzades, mentre que en 2020, aquesta xifra va ser de 5,42 milions de contenidors i 81 milions de tones de mercaderies que es van operar en els molls dels recintes portuaris, en un any que va estar marcat per la crisi per la COVID-19.

Valenciaport està exercint d’empresa tractora de l’activitat econòmica de la seua hinterland que representa el 55% del PIB d’Espanya, i està actuant com a plataforma per a la export/import del 40% del teixit productiu, un element clau per a recuperar el dinamisme de l’economia espanyola que es reflecteix en el creixement sostingut de Valenciaport en els últims anys.

Empresa tractora i motor de l’economia

Segons les dades de l’últim Estudi d’Impacte Econòmic de Valenciaport presentat en 2018 i elaborat pel departament d’Economia i Ciències Socials de la Universitat Politècnica de València amb dades de 2016, Valenciaport va aportar a l’economia valenciana i a la seua àrea d’influència un valor afegit brut de 2.500 milions d’euros, el 2,39% del PIB total de la Comunitat Valenciana.

Pel que respecta a l’ocupació, l’informe presentat en 2018 assenyala que les empreses relacionades amb Valenciaport van generar 38.866 ocupacions, xifra que representava el 2,09% sobre el total de llocs de treball de la Comunitat Valenciana. Unes dades que mostren la importància que té Valenciaport com a generador d’ocupació i riquesa en el seu entorn. En este sentit, l’activitat dels recintes portuaris va fer possible que es distribuïren 1.243 milions d’euros a l’any en salaris. Més de 400 milions d’estes rendes es van generar per l’efecte inicial del Port, però més del doble d’esta quantitat (dues de cada tres salaris) es van originar pels efectes directes, indirectes i induïts de Valenciaport.

En conjunt, Valenciaport va ser l’origen del 2,62% del total de la massa salarial de la Comunitat Valenciana. No obstant això, va crear el 2,09% de l’ocupació valenciana; el que indica que els salaris que es paguen a partir de l’activitat de Valenciaport estan per damunt de la mitjana de la Comunitat.
Respecte als ingressos fiscals, l’estudi assenyala que les arques públiques van ingressar 181 milions d’euros en 2016 per les activitats vinculades a Valenciaport.

 

Enllace tríptic 2016: https://www.valenciaport.com/wp-content/uploads/TRIPTICO-IMPACTO-ECONOMICO-APV-2018.pdf