• L’alcaldessa i la presidenta de l’Autoritat Portuària celebren la primera reunió de l’Organisme Interadministratiu de Cooperació Ajuntament-Port per a la gestió dels espais de l’antiga dàrsena del Port
  • Les institucions treballen ja en 3 projectes de rehabilitació i integració paisatgística que se centraran en l’entorn de l’Edifici del Rellotge, el Passeig Elevat de la Marina i el Moll de la Duana per a millorar aquests espais públics que puguen ser gaudits per la ciutadania
  • “Hem deixat arrere els temps on en la Marina no passava res. Estem reactivant esta zona com a espai d’emprenedoria i innovació permetent l’ampliació i la instal·lació d’aspectes claus, i generarem, a més, un entorn més amable”

L’alcaldessa de València, María José Catalá, i la presidenta de l’Autoritat Portuària de València, Mar Chao, han celebrat este matí la primera reunió de l’Organisme Interadministratiu de Cooperació creat per l’Autoritat Portuària de València i l’Ajuntament de València per a la gestió dels espais situats en l’antiga dàrsena del Port de València.

Este òrgan interadministratiu de cooperació està compost per 4 vocals: l’Alcaldessa de València: María José Catalá, la Presidenta de l’APV, Mar Chao, el Regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de València, José Marí Olano, i el Secretari General de l’APV, Jorge Herrero. “L’objectiu del qual és posar ordre a tot el desordre que ens trobem quan arribem al govern”, ha afirmat l’alcaldessa.
“Ha sigut una primera reunió molt fructífera i que hem arrancat amb força perquè hem abordat tres projectes finançats per l’APV per un import de 14 milions d’euros per a la regeneració de l’entorn de la Marina amb l’objectiu de millorar la zona i crear entorns més amables per la ciutadania” ha afirmat l’alcaldessa.

Els tres projectes se centren en la rehabilitació i integració paisatgística de l’entorn de l’Edifici del Rellotge, del Passeig Elevat de la Marina i del Moll de la Duana.

Quant a l’entorn de l’Edifici del Rellotge, l’àmbit d’actuació és entre els edificis esmentats del Rellotge i l’Antiga Estació Marítima on els treballs consistiran en una millora dels paviments, jardineria i il·luminació, considerant sempre la correcta accessibilitat dels espais. El Port ja ha adjudicat la redacció del projecte i es preveu una inversió de 1,85 milions d’euros.

D’altra banda, l’actuació del Passeig Elevat de la Marina, a causa de l’exposició marina i el pas del temps, el passeig requereix d’una important actuació de rehabilitació. L’actuació consistiria en la rehabilitació estructural del passeig, substitució de l’actual, il·luminació, millora dels paviments, millora de l’accessibilitat i seguretat per a les persones del passeig, i instal·lació d’ombres i mobiliari urbà. Esta actuació té un pressupost aproximat de 5 milions d’euros que també serà finançada per l’APV.

I, finalment, l’actuació en el Moll de la Duana, on s’ha detectat deterioracions molt importants, i on hi ha prevista una actuació de més de 7 milions d’euros a càrrec de Valenciaport.

“L’Autoritat Portuària de València sempre ha sigut sensible a l’entorn en el qual es troba per això estes licitacions les accelerarem el màxim possible i esperem tindre algunes ja en 2027. Cal seguir els temps de l’Administració: traure les licitacions, concurs públic…Però en poc temps tindrem una zona totalment regenerada, una zona d’alt valor ciutadà”, ha assenyalat Mar Chao, presidenta de l’Autoritat Portuària de València.

L’alcaldessa ha destacat que “hem deixat arrere els temps on en la Marina no passava res. Estem reactivant aquesta zona com a espai d’emprenedoria i innovació permetent l’ampliació i la instal·lació d’aspectes claus, i generarem, a més, un entorn més amable”.

En la mateixa línia s’ha expressat Chao, “l’esforç de hui és un clar exemple d’un abans i un després d’una situació que ens trobem en 2023. Gràcies a la lleial col·laboració amb l’Ajuntament de València hem aconseguit en temps rècord tramitar este conveni i treballar per esta ciutat”.

En este sentit, l’alcaldessa, María José Catalá, ha recordat que en poc més d’any i mig de govern, s’ha donat llum verda a l’ampliació de Marina d’Empreses en l’antiga base de la Alinghi, “un projecte que va estar a punt d’anar-se a una altra ciutat perquè la seua ampliació estava bloquejada i l’anterior equip prefería un edifici de Labora a un que apostara per l’emprenedoria. Este Ajuntament va desbloquejar la situació, permetent l’ampliació d’un projecte importantíssim per a la ciutat com és Marina d’Empreses i que suposa una inversió superior als 14 milions”. Així mateix, en l’últim trimestre del 2024 es va donar llum verda a la concessió de l’antiga base d’Iberdrola a l’empresa tecnològica Sésame.

“Volem que la Marina siga el pol d’innovació i tecnològic de referència, però, a més, volem que este espai s’integre a la ciutat amb projectes de regeneració i integració paisatgística, i ja hem donat, en poc temps, passos molt importants”, ha afirmat l’alcaldessa. Per a aconseguir este objectiu, la presidenta de l’APV ha confirmat que té previst destinar inicialment “14 milions d’euros del seu pla d’inversions als tres projectes anunciats hui”.