Este projecte innovador està cofinançat al 50% per l’Ajuntament i la Unió Europea. Se situarà en el martell de la Marina, en la zona nord del port de València, on la força de les ones resulta més favorable

El president de l’Autoritat Portu’aria de València (APV), Aurelio Martínez, ha signat este dilluns amb el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramon,  el conveni entre el consistori i l’Autoritat Portuària de València per a la utilització del domini públic portuari a fi d’instal·lar un dispositiu per a la generació d’energia elèctrica a partir de les ones. Es tracta d’una experiència pilot que se situarà en la zona coneguda com a martell de la Marina de València.

El conveni signat facilita la posada en marxa del projecte WEC (Wave Energy Converter), que està cofinançat al 50 % per l’Ajuntament de València i la Unió Europea i respon a la voluntat del consistori d’explorar noves formes de generació d’energia verda, en este cas aprofitant la situació idònia de València com a ciutat costanera, la qual cosa permet utilitzar la força de les ones per a generar energia.

Gràcies a este acord el Port de València autoritza l’ocupació de 105 m² (77 de terrenys i 28 de làmina d’aigua) del domini públic portuari en la zona del martell del canal d’accés a la Marina, en la zona nord del port. Per les reduïdes dimensions del dispositiu que s’instal·larà, no tindrà cap afecció sobre la navegació.

Està previst que les obres de construcció començaran enguany i que en 2023 puga cobrir part de l’energia necessària per a l’enllumenat de la Marina. S’estima que el dispositiu permetrà generar uns 130.000 quilowatts a l’any, la qual cosa representa alhora una reducció de 16 tones en la producció anual de CO₂ de la ciutat.

El dispositiu, semblant a un flotador, té un funcionament senzill. Es col·loca en la mar, connectat a un braç hidràulic. La força de les ones provoca un moviment constant i repetitiu d’elevació i immersió del flotador que a través d’un sistema hidràulic trasllada l’energia generada fins a l’equip de generació elèctrica. El cost estimat del dispositiu és de 495.000 euros i el finançament procedix del projecte MatchUP de la Unió Europea (Horitzó 2020), que impulsa la transformació urbana mitjançant tecnologies innovadores en els camps de l’energia, la mobilitat i les TIC.