La Unió Europea està treballant en el paquet legislatiu ‘Fit for 55’ amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica per a 2050 i aconseguir una reducció del 55% per a 2030. No obstant això, “en regular emissions que poden ser transferides a tercers països s’evita l’impacte a Europa, però continua tenint la mateixa repercussió negativa a escala mundial. No se soluciona el problema, simplement es trasllada”; adverteix el president de l’Autoritat Portuària de València, en un extens article dirigit al sector portuari europeu que es publica en el portal corporatiu de l’Autoritat Portuària de València

Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València (APV) assenyala que “compartim els objectius d’aquest programa, però cal fer-lo d’una forma que solucione realment el problema”

Per al president de l’APV, l’actual proposta tal com està dissenyada, “té un impacte nul en la reducció d’emissions i fomenta la creació de paradisos mediambientals en zones no comunitàries”

“Si es regula alguna cosa que pot ser transferit a tercers països s’evita l’impacte a Europa, però continua tenint la mateixa repercussió negativa a escala mundial. No se soluciona el problema, simplement es trasllada”

Proposa fórmules alternatives més eficients que no generen efectes col·laterals importants per a millorar el text elaborat per la UE

Valenciaport col·labora amb Ports de l’Estat, Autoritats Portuàries i l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO) per a plantejar modificacions a la directiva europea

València, 14 de febrer de 2022.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez ha fet una crida perquè es revisen i milloren les mesures d’implantació de les Emissions Trading System (MTS) al transport marítim que recull el paquet legislatiu de la Unió Europea ‘Fit for 55’ perquè estes siguen realment efectives en la lluita contra el canvi climàtic. Per a l’Autoritat Portuària de València (APV), la proposta, tal com està dissenyada actualment, tindrà un impacte “nul” en la reducció global d’emissions del sector marítim, podent fins i tot empitjorar la situació. A més, suposarà una reducció de l’activitat i una pèrdua de connectivitat dels ports europeus que redundarà en un menyscapte de la competitivitat de les exportacions de les empreses. 

El paquet ‘Fit for 55’ contempla, entre altres accions, que el transport marítim s’incloga en el Règim Europeu de Comerç de Drets d’Emissió (RCCDE). En concret, implica per al sector que les navilieres pagaran els drets d’emissió al 100% en els desplaçaments entre ports de la UE i al 50% en el cas dels viatges amb arribada i eixida de la UE. Uns objectius que tindrà efectes en el marc geogràfic comunitaris, però que, al no afectar a tercers països, continuarà tenint repercussió negativa mundial. “En general, compartim els objectius d’aquest programa, però pel que fa a les emissions, tal com està configurat, l’impacte en la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle és nul. No se soluciona el problema, simplement es trasllada. No s’aconsegueix l’objectiu de descarbonització ja que es produirà una fugida de carboni dels vaixells que acudiran a paradisos mediambientals en ports extracomunitaris”, explica el president de l’APV

En el seu informe, que es pot descarregar en aquest enllaç, Aurelio Martínez, l’explica amb el següent exemple: “si en el trajecte Xangai – València el vaixell fa escala en qualsevol dels ports no comunitaris que té en el seu camí al Mediterrani, no es pagarà ni un euro pel gastat i emés durant tota la trasvesía. Què és previsible que facen les navilieres per a estalviar-se aquesta taxa? Fer escala, a Tànger i després vindre a València”.

A més, aquesta mesura pot fer fins i tot que augmenten les emissions de CO₂ per dues raons. “D’una banda, perquè en fer una parada addicional s’incrementen les milles nàutiques navegades. Per un altre, perquè per a beneficiar-se dels estalvis pot ser que es concentre la càrrega en els ports i utilitze feeders (vaixells més xicotets) per a portar-la des del sud d’Espanya o València a Tànger. Atés que la grandària és clau a l’hora de valorar l’eficiència mediambiental, el desplaçament de destins i càrregues pot fàcilment acabar incrementant les emissions de CO2 globals”, indica el president de l’APV.

Impacte en l’economia europea i pèrdua de connectivitat

Per al president de Valenciaport, el text actual amb el que treballa l’UE generarà un desplaçament del transbord de ports espanyols i comunitaris cap a aquests paradisos mediambientals, la qual cosa comportarà a un impacte en els ingressos i en l’ocupació directa i indirecta generat per aquesta activitat. També suposarà la pèrdua de connectivitat dels ports europeus. Hi haurà menys línies directes el que encarirà els costos per als exportadors i es reduiran els fluxos comercials amb els països amb els quals es perda aquesta connexió.

“Si la connectivitat és vital, l’impacte d’aquest escenari pot ser una caiguda considerable de la competitivitat de les nostres exportacions”, apunta Aurelio Martínez. “El resultat serà la pèrdua de producció i de llocs de treball en els sectors afectats, especialment, els de valor afegit més baix en els quals l’increment de costos i reducció de competitivitat tenen un impacte major. Cal tindre en compte que els ports canalitzen el 60% de les exportacions i el 85% de les importacions espanyoles”, afig.

Possibles alternatives

En aquest context, Valenciaport està treballant, al costat de les Autoritats Portuàries, Ports de l’Estat i l’Organització Europea de Ports Marítims (ESPO), en propostes alternatives per a reformar i millorar el text de la Comissió Europea com ampliar el termini per a la introducció de la taxa o la inclusió dels ports de transbord veïns no comunitaris.

Aurelio Martínez ha explicat alguna d’aquestes opcions més eficients i que no generen efectes col·laterals importants. “Per exemple, suposem que les emissions del sector del transport marítim són en mitjana 30 grams per tona transportada i milla. Per a això, fixem un objectiu que pot ser reduir les emissions a la meitat i establim un termini fins a 2030. A continuació, creem una senda de reducció lineal (2022 30 gr.; 2023 29 gr.; 2024 27 gr.; 2025 25 gr.; i així fins al 2030 15 gr.). A partir d’ací, tots els vaixells que, a conseqüència d’utilitzar tecnologies modernes o renovar la flota, es troben per davall d’aqueixos objectius no tindran cap penalització. Només hauran de comprar els drets de CO₂ els que estiguen per damunt d’aquesta línia i l’obligació d’adquirir drets s’aplicarà amb independència que es realitzen parades en tercers ports no comunitaris” assenyala el president de la APV. A més, atés que l’antiguitat de la flota de portacontenidors és inferior a 20 anys i que tots els botats en els últims anys són extremadament eficients amb mitjanes d’emissions molt inferiors a les exigides, en el termini de 8 anys, s’està potenciant que les noves incorporacions complisquen aquests requisits i per al 2030 es puga aconseguir l’objectiu assenyalat.

Fit for 55

La Comissió Europea ha publicat el seu paquet legislatiu ‘Fit for 55’, que dona suport al seu compromís de reduir les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle en almenys un 55% per a 2030. El paquet presenta un pla d’acció política sobre com aconseguir els objectius climàtics d’Europa, d’acord amb la seua ambició de convertir-se en el primer continent climàticament neutre per a 2050. Aquestes propostes interconnectades pretenen alinear les polítiques de clima, energia i transport amb els objectius acordats en la Llei Europea del Clima, traduint els objectius climàtics en accions concretes. Entre elles es troben:

  • Aplicació del comerç d’emissions a nous sectors i enduriment de l’actual sistema de comerç d’emissions de la UE
  • Major ús d’energies renovables i major eficiència energètica
  • Un desplegament més ràpid de les maneres de transport de baixes emissions i de la infraestructura i els combustibles per a secundar-los
  • Una alineació de les polítiques fiscals amb els objectius del “Green Deal” europeu

Mesures per a evitar la fugida de carboni i eines per a preservar i augmentar els nostres embornals naturals de carboni