L’Autoritat Portuària de València ha iniciat el procés per a l’execució de l’escomesa per a la subestació amb un pressupost de 2,8 milions d’euros.

En els pròxims dies es publicarà la licitació de la construcció de la subestació elèctrica per un import superior als 6,5 milions d’euros.

Esta infraestructura permetrà connectar a l’electricitat de terra els motors dels vaixells mentre estan atracats en el Port de València.

El Port de València continua avançant en el seu procés de descarbonització en el marc de Valenciaport 2030, zero emissions. L’Autoritat Portuària de València (APV) ha fet dos nous passos d’un dels projectes fonamentals per a la consecució d’este objectiu: la nova subestació elèctrica del Port de València. En concret, l’APV ha publicat el procediment d’adjudicació de les obres de construcció de l’escomesa per a la subestació elèctrica del Port de València amb un pressupost de 2.803.030 euros (IVA inclòs). En paral·lel, Valenciaport està preparant el plec per a la construcció de la subestació elèctrica, que eixirà en els pròxims dies, amb un pressupost base de licitació de 6.539.701,33 euros (IVA inclòs) i un termini d’execució de 24 mesos.

Una nova espenta a una infraestructura estratègica amb l’objectiu d’electrificació de les dàrsenes que permeta connectar a l’electricitat de terra els motors dels vaixells mentre estan atracats en les instal·lacions portuàries. Esta subestació donarà serveis als diferents molls del Port de València, a la terminal nord de contenidors i la terminal pública de passatgers.

El projecte contempla la instal·lació –en dues etapes– de dos transformadors d’una potència aparent en total de 60 Mega Voltamperios (30 MVA cadascun), que permetran reduir la tensió rebuda a 132 kV (132.000 volts, o 132 Quilo Volts) fins als 20 kV (20.000 volts, o 20 Quilo Volts), com a pas previ per a fer arribar esta tensió als diferents punts de les instal·lacions de l’APV; entre ells, els molls de les terminals per a facilitar la connexió dels vaixells a la xarxa. A més, esta infraestructura garantirà importants reduccions de les emissions i dels costos operacionals dels vaixells que facen escala en el port de València. L’APV ja va licitar la contractació del servei de direcció d’obra i la coordinació de seguretat i salut de la construcció de la subestació transformadora i la nova línia subterrània.

La nova subestació elèctrica compta amb el suport de la Comissió Europea a través del Comité de Mecanisme Connectar Europa o Comité CEF (Connecting Europe Facility) que finança el projecte EALINGWorks Valenciaport: Preparation of the electrical grid of the Port of València for Onshore Powel Supply, coordinat per la Fundació Valenciaport, per a preparar la xarxa elèctrica del port per al subministrament de OPS als portacontenidors, transbordadors i creuers en les noves terminals del Port de València, tant la nova terminal de contenidors com la de passatgers.

Referent en descarbonització

La lluita contra el canvi climàtic i la reducció de les emissions de CO₂ i d’altres partícules contaminants és una prioritat irrenunciable per a la APV. En este context es treballa per a compatibilitzar la reducció de l’impacte de les activitats portuàries en el medi ambient amb el creixement de l’activitat comercial. En este sentit, des de 2008 a 2019 la petjada de carboni del Port de València s’ha reduït un 30%, passant de 3,19 a 2,23 kg de CO₂ per tona manipulada. En el mateix període de temps, l’activitat del Valenciaport va créixer un 42%, en passar dels 52 milions de tones gestionades l’any 2008 als 74 milions de tones manipulades, al tancament de l’exercici de 2019.
Este compromís es materialitza amb projectes concrets, com el de la nova subestació elèctrica, per a aconseguir l’objectiu de Valenciaport 2030, zero emissions, avançant-se dues dècades als objectius que Espanya, Europa i els organismes internacionals han projectat per a 2050.

En esta línia, l’APV també ha iniciat els projectes per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques en els ports de València i Gandia, la instal·lació d’aerogeneradors per a la generació d’energia elèctrica, la substitució de la flota de vehicles per híbrids i elèctrics, o projectes relacionats amb la millora de l’eficiència energètica, com els canvis de lluminàries en els recintes portuaris de València i Sagunt o la millora de l’eficiència de la planta de clima en el port de València.