El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha destacat “estar molt satisfets d’impulsar esta línia estratègica per al trànsit ferroviari de mercaderies des d’Aragó al Port de València”.

Martínez ha indicat que “aquesta actuació connecta el corredor Cantàbric amb el Mediterrani, nuclis molt dinàmics de l’activitat econòmica espanyola, que en un termini raonable serà necessària la doble via”.

El president de l’APV i el director general d’ADIF, Àngel Contreras han visitat els apartadors per a trens de 750 metres d’Estivella i La Pobla de Valverde.

“Els set apartaders entre Terol i València estaran finalitzats a la fi del primer trimestre de 2022 i actius a la fi d’aqueix any”, assegura Àngel Contreras.

S’adjunten àudios en format mp3 de l’acte de visita a les obres de la línia Saragossa-Terol-València.

Les obres de millora de la línia ferroviària Saragossa-Terol-Sagunt-València avancen a bon ritme, una infraestructura estratègica per a unir el corredor Cantàbric amb el Mediterrani. Així ho han comprovat este matí el director general d’ADIF, Àngel Contreras, i el president de l’APV, Aurelio Martínez, que han visitat els apartaders d’Estivella a la província de València i el de la Pobla de Valverde a Terol. “La millora d’esta línia és estratègica per a Valenciaport i l’activitat econòmica espanyola, ja que facilitarà l’atracció de trànsit de mercaderies des del nord d’Espanya a la seua eixida per l’est des del Port de València”, ha assegurat el president de l’APV. Valenciaport aglutina el 41% de l’activitat import/export del sistema portuari espanyol, és el primer recinte portuari en el moviment de contenidors i el millor connectat d’Espanya. D’ací, que amb esta mena d’actuacions, el Port de València aspira a “tindre una major presència en les zones del nord que moguen trànsits cap a l’est”.

“Este traçat que uneix València amb Terol i Saragossa, és fonamental, per això des del primer minut, des de Valenciaport apostem per ella, ja que connecta centres molt dinàmics de creixement de l’economia espanyola, que permetrà atraure trànsits de mercaderies des d’estos llocs d’Espanya pel port de València”, ha assegurat Aurelio Martínez. “Una infraestructura que en els pròxims anys, si la demanda de trànsits des de València cap a Saragossa i el nord, com viceversa, segueix augmentat, obligarà a plantejar-se la doble via”.

Així es demostra en les obres de la línia Saragossa- Terol- València de l’eix Cantàbric-Mediterrani que avancen a bon ritme i, especialment, en la construcció de set apartaders de 750 metres de longitud en estacions situades a Aragó i la Comunitat Valenciana. En concret, estos apartaders estan situats en Cariñena, Ferreruela, Terol, La Pobla de Valverde, Barracas, Navajas i Estivella, estos quatre últims ja pràcticament finalitzades les obres, al qual cal sumar el de Cella. La construcció d’estas infraestructures compta amb 20,6 milions d’euros finançats per l’APV.

El director general d’ADIF ha assenyalat que “entre març i abril del pròxim any estaran acabats aquests set apartaders que confiem que després de les proves que es realitzen poden estar en funcionament a la fi del 2022”. Així, per exemple, amb la posada en servei del tren terra en esta línia s’ha ampliat notablement el trànsit de mercaderies a la setmana. Si en 2017 la mitjana de trens setmanals cap al Port de Sagunt era de cinc, en 2021 està per 30 serveis, amb setmana punta de 44 trens de mercaderies setmanals. Unes dades que una vegada finalitzada les actuacions podrien aconseguir els 50-60 trens setmanals des de Saragossa.

Uns resultats palpables

El Pla Director de la línia Saragossa-Terol-Sagunt té una inversió global de 441 milions d’euros dels ja s’han executat 100 milions i adjudicats més de 200 milions d’euros. L’objectiu del pla és millorar de manera significativa l’estat de la infraestructura actual per a continuar potenciant este tram, especialment per al trànsit de mercaderies, ja que permetrà la circulació de trens de 750 metres facilitant les connexions ferroportuarias i amb centres logístics en este eix ferroviari estratègic, que discorre per territoris que representen el 21% del PIB estatal. “La línia està avançat, ara estem en fase d’electrificació. Des d’ADIF no hem parat de treballar i els resultats són ací. A nivell de trànsits ferroviaris s’han multiplicat per més de deu en els últims anys”, ha indicat Àngel Contreras.

Una vegada completat totes les infraestructures, la línia disposarà d’una major capacitat, es reduiran els temps de viatge, millorarà la competitivitat dels serveis de càrrega, s’incrementarà la velocitat de circulació, augmentarà l’eficiència, es podran incorporar trens de tracció elèctrica, s’oferiran millors paràmetres de fiabilitat i confort, es reduirà la possibilitat d’incidències i la infraestructura serà plenament interoperable amb els corredors del Cantàbric i el Mediterrani.

Estos avanços ho posen de manifest les principals navilieres que ja estan incloent en les seues rutes la de València-Terol-Saragossa. En este sentit, MSC va posar en marxa un servei ferroviari dedicat exclusivament al transport reefer (refrigerat) entre València i Saragossa, mentre que CSP Iberian Rail ja té operatiu el seu nou servei ferroviari que uneix el Port de València amb Saragossa, amb una periodicitat inicial de tres rotacions setmanals amb una composició de 56 TEUs cadascuna. A més, la naviliera francesa CMA CGM ultima un nou servei ferroviari entre el recinte valencià i Saragossa, un nou enllaç, part del producte ‘Switch to Rail’ de la companyia, que comptarà amb tres eixides setmanals i permet una flexibilitat significativa per a les mercaderies.

Link clips declaracions:: https://we.tl/t-uUNzEI10uw

Link clips video compactat: https://we.tl/t-O1ZrCb5IY8