La mostra, que s’ha consolidat com la de més éxit organitzada en l’Edifici del Rellotge, estarà oberta fins diumenge que ve 10 de novembre de 10.30 a 18.30 hores.

València, 5 de novembre de 2019.- L’exposició “La història gravada del port de València” s’ha consolidat com la de més éxit organitzada per l’Autoritat Portuària de València des que l’Edifici del Rellotge va reprendre la seua activitat cultural. Des del passat 8 d’octubre, més de 7.200 persones han acudit a conéixer la història del port de València entre finals del segle XVII i el segle XIX a través de gravats.

Part d’este èxit, sens dubte, es deu a la rèplica del telègraf òptic portuari que en el segle XIX permetia la comunicació entre el port i la ciutat. Este telègraf, conformat per tres boles i instal·lat en el Micalet, reprodueix el mecanisme i els codis que s’utilitzaven per a avisar de l’arribada dels vaixells comercials i la seua procedència o destinació als comerciants i ciutadans de València.

Comissariada per la historiadora Ester Medan, i amb obres de la col·lecció d’Arturo Monfort, la mostra està dividida en cinc parts diferenciades. La primera d’elles, titulada “Obres del port”, reflecteix l’evolució de les infraestructures portuàries des de les més elementals fins a finals del segle XIX. En este apartat, s’exhibeix una joia a color del pla del port de València i vista del Grau, obra d’Antoni Josef Cavanilles que data de 1795.

La segona part de la mostra, titulada “La València Marítima i Comercial”, recull, a través de gravats, les notícies aparegudes en la premsa nacional i internacional de l’època sobre el port de València que ja llavors era considerat una infraestructura de primera magnitud.

La tercera part de l’exposició, “La ciutat portuària” mostra el camí geogràfic que realitzaven les persones i mercaderies del port a la ciutat. Este trajecte recorria l’antic camí del Grau, creuava el pont de la Mar fins a arribar a l’antic portal de la Mar per a enllaçar amb la duana (actual palau de Justícia), carrer de la Mar, el Micalet i la plaça del Mercat on estava situada la Llotja i el Consolat de la Mar. En aquest apartat es pot observar l’antic codi de senyals que, mitjançant boles, se situava en el Micalet per a anunciar l’activitat portuària. Este codi es va instal·lar en 1837, després d’obtindre la Junta de Comerç de la ciutat permís de la Catedral de València, i va estar en funcionament fins a finals del segle XIX.

L’exposició també recull un apartat sobre crònica social en la qual es mostra el protagonisme que va tindre el port en alguns de les principals fites històriques del segle XIX a través de la publicació de gravats en revistes il·lustrades. Entre ells, es pot observar gravats que mostren el viatge d’Isabel II i, posteriorment, d’Alfons XII a València.

Finalment, s’ha destinat un apartat amb un caràcter marcadament didàctic per a explicar als assistents les diferents tècniques de gravat utilitzades. En concret, en el taller s’ensenya als assistents a realitzar un gravat seguint les tècniques de l’època. Tant adults com xiquets tenen l’oportunitat de realitzar el seu propi gravat i gaudir d’un record del seu pas per l’exposició.

“La història gravada del Port de València” estarà oberta al públic fins al dia 10 de novembre. L’entrada és gratuïta i l’horari de visites és de 10.30h fins a les 18.30h, tots els dies.