La nova infraestructura fotovoltaica, que se situa sobre la coberta de la sitja de vehicles de la concessió de VTE en el Dic Est, estarà acabada en l’últim trimestre de 2024. Este projecte se suma al parc solar que ja està operatiu en mode ‘proves’ sobre el Dic Príncep Felip

El projecte suposa una inversió per part de l’Autoritat Portuària de València (APV) propera als 13 milions d’euros i compta amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya

València, 7 de març de 2024.– L’Autoritat Portuària de València (APV) avança amb pas ferm en la construcció de la seua segona planta solar fotovoltaica situada sobre la coberta de la sitja de vehicles de la concessió de VTE en el Dic Est i la seua silueta ja és visible a peu de port. Les obres d’instal·lació van començar al març 2023 i es preveu la seua finalització per a l’últim trimestre del present exercici.

L’objectiu d’este projecte és que el Port de València continue avançant en el seu desenvolupament energètic sostenible en tant que esta planta generarà aproximadament l’11% de l’electricitat que precisa el recinte per al seu funcionament. En este sentit, aquest projecte forma part d’una estratègia conjunta entre l’APV i Grup Grimaldi (concessió de VTE) per a avançar en el procés de descarbonització i aconseguir l’Objectiu Zero Emissions en les molles valencianes.

La construcció de la planta fotovoltaica està a càrrec de la UTE composta per Lantania S.A.O i Tecmo Instal·lacions i suposa una inversió per part de l’APV d’aproximadament 13 milions d’euros (IVA no inclòs). El projecte compta amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

27.700 metres quadrats de panells solars

La planta solar se situa sobre una superfície de 27.700 m² – equivalents a quasi cinc camps de futbol- en la coberta de la terminal operada per VTE, companyia del Grup Grimaldi. La infraestructura disposarà de 10.773 mòduls fotovoltaics instal·lats sobre una estructura metàl·lica inclinada a quatre graus i amb orientació sud. S’instal·laran quatre transformadors en dos centres de transformació amb dues unitats de 1.250 kilovoltamperis (kVA) cadascuna i altres dos de 1.600 kVA. Amb aquesta instal·lació es generarà sobre 9.000 Mwh/any, aproximadament l’11% del consum d’energia elèctrica del Port de València.

El grup empresarial Grimaldi té en marxa diverses iniciatives conjuntes amb l’Autoritat Portuària de València i la Fundació Valenciaport com per exemple els projectes d’hidrogen o la instal·lació d’OPS (Onshore Power Supply) en les terminals de Transmed perquè els vaixells es connecten a la xarxa elèctrica durant la seua estada en el port.

Més energia solar

La planta solar en construcció situada en la sitja de vehicles de la concessió de VTE en el Dic Est és la segona instal·lació fotovoltaica que ha adjudicat l’ APV en el Port de València. La primera d’elles va ser la planta -que ja està en proves- en el dic Príncep Felip per part de la UTE PAVASAL-PAVENER. Est parc solar generarà 2.353 Mwh/any que equival al 3% de l’energia elèctrica. Amb les dues plantes, el Port de València obtindrà el 14% del seu consum elèctric.

Valenciaport està també estudiant noves ubicacions per a una tercera central fotovoltaica en el recinte valencià que tindria una grandària superior les ja licitades. L’objectiu és augmentar l’ús d’aquestes energies netes amb la mirada posat en 2030: zero emissions.

En esta línia, està previst que en breu entre en funcionament la planta solar del Port de Gandia situada en l’embull 4 sobre una superfície de 4.500 metres quadrats, amb una potència de 990 Mwh/any. Esta instal·lació situa al recinte valencià com el primer port europeu que serà autosuficient energèticament.

Aposta per l’electricitat

El desenvolupament energètic sostenible del recinte valencià se sosté, entre altres mesures, per la transició cap a un model que no precise del consum de combustibles fòssils, i que es base en el consum d’energies renovables. Per això, l’estratègia Zero Emissions: Valenciaport 2030 s’assentisca sobre el model d’autoconsum i els combustibles verds.

En este sentit, l’aposta de Valenciaport per l’autogeneració i consum d’energia elèctrica d’origen renovable, fa imprescindible la construcció d’una nova subestació elèctrica que permeta afrontar els nous requeriments de consum, derivats dels plans per a proporcionar subministrament elèctric als vaixells amarrats en port que permetrà reduir les emissions a l’atmosfera, així com la contaminació acústica en el port. La licitació d’esta infraestructura ha sigut autoritzada pel Govern d’Espanya aquesta mateixa setmana i compta amb el suport de la Comissió Europea a través del Mecanisme CEF (Connecting Europe Facility). El contracte d’aquesta infraestructura s’ha licitat per un valor estimat de 14,5 milions d’euros