El president de Valenciaport ha destacat en la seua presa de possessió el seu compromís en tres dimensions estratègiques per a 2030: econòmic, ambiental i social

Valenciaport estarà a l’altura de grans inversions i reptes per a la Comunitat Valenciana com la gigafactoria de PowerCo, i a les necessitats de sectors com la ceràmica, l’agroalimentari o el tèxtil per a donar-los una resposta àgil, sòlida i eficient

Joan Calabuig: “El medi ambient és un element essencial. Hem d’escoltar, dialogar, minimitzar i contribuir a un desenvolupament harmònic amb el nostre entorn”

El president de l’APV ha indicat que “els ports són de tota la ciutadania i han de ser un factor de progrés i benefici per al conjunt de la societat”

Ha destacat iniciatives com el Parc de Desembocadura, la major cessió de sòl per a ús ciutadà adoptada per un port espanyol, que servirà per a revaloritzar el barri de Natzaret

 Joan Calabuig i el president de la Generalitat, Ximo Puig, han agraït la labor d’Aurelio Martínez al capdavant de Valenciaport que s’ha consolidat com el primer port de contenidors del Mediterrani

València, 18 d’abril de 2023.- El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Joan Calabuig, ha mostrat el compromís de Valenciaport amb la societat i l’activitat econòmica en tres dimensions indesligables: econòmica, ambiental i social per a convertir-se en l’horitzó 2030 en una infraestructura de referència en la Comunitat Valenciana i Espanya. Tres dimensions que són el camí, des del diàleg, la cooperació i la unió, per a continuar avançant en la competitivitat de les empreses exportadores, la sostenibilitat mediambiental i social, i el futur dels ports.

Calabuig ha realitzat estes declaracions durant l’acte de presa de possessió com a nou president de l’Autoritat Portuària de València (APV), qui substitueix en la presidència a Aurelio Martínez. L’esdeveniment ha comptat amb una àmplia representació del món portuari, empresarial i institucional encapçalat pel president de la Generalitat Ximo Puig i el president de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez Dapena.

En l’àrea econòmica, Calabuig ha destacat que “Valenciaport està a l’avantguarda d’Europa i del Mediterrani. És el port del Mediterrani millor connectat el que és un factor clau per a la competitivitat, projectant la nostra participació en el comerç internacional, afavorint al nostre hinterland i reduint els costos dels transports de mercaderies per a les nostres empreses”. “Els ports de València, Sagunt i Gandia -ha continuat- estan connectant amb 1.000 recintes de tot el món on operen 35 navilieres, que és fonamental per al valor de les nostres empreses i els reptes de la nostra economia. En Valenciaport es produeix l’intercanvi comercial d’una àrea que representa el 55% del PIB i el 40% de totes les exportacions i importàncies per transport marítim d’Espanya, una infraestructura estratègica i essencial per a la Comunitat Valenciana, Espanya i Europa”.

“Per això, -ha indicat el responsable de Valenciaport- els ports hem d’estar a l’altura de grans  inversions i reptes per a la Comunitat Valenciana com la gigafactoria de PowerCo que impulsa Volkswagen, però també a totes les nostres empreses exportadores de sectors com la ceràmica, l’agroalimentari o el tèxtil i molts altres, als quals hem de donar una resposta àgil, sòlida i eficient”.

En esta àrea, Calabuig també ha destacat el paper fonamental com a agent de canvi de Valenciaport “cap a la transformació digital, la sincromodalitat, la intel·ligència artificial o la innovació per a continuar avançant”.

Contribuir al desenvolupament harmònic del nostre entorn

En matèria ambiental, Calabuig ha destacat que “és un aspecte essencial d’especial interés per a la ciutadania i les administracions. Hem d’escoltar, dialogar, minimitzar i contribuir a un desenvolupament harmònic amb el nostre entorn. Hi ha molts més espais d’acord des de la convicció que ningú té tota la raó i tots tenen un pocde raó”.

En este sentit ha posat en valor l’objectiu estratègic de Valenciaport 2030 de zero emissions en què tota la comunitat portuària i la societat han de treballar de manera conjunta i units per a ser el port “més sostenible d’Europa i una referència en el món, volem ser líders en la transferència energètica. Per això, farem un salt avant en els ports de València, Sagunt i Gandia en les instal·lacions fotovoltaiques, l’autoproveïment energètic, l’ús de l’hidrogen, l’electrificació dels molls o la connexió ferroviària, augmentant el pes del tren en el moviment de mercaderies”.

El Port de la ciutadania

Durant el seu discurs, el president de l’APV ha explicat que “el Port és de tota la ciutadania i ha de ser un factor de progrés i benefici per al conjunt de la societat. Per això, hem de reforçar el nostre compromís amb l’entorn social i institucional, tenint sempre present l’interés general, la millora de la qualitat de vida, una cooperació interinstitucional fluida i una conducta ètica exemplar”.

En esta línia, ha destacat iniciatives recents com la major cessió de sòl per a ús ciutadà adoptada per un port espanyol com el Parc de Desembocadura que serviran per a revaloritzar un barri com Natzaret o les actuacions que s’estan duent a terme a Sagunt i Gandia en este apartat per a l’ús ciutadà d’aqueixos espais”.

El nou president de l’APV també ha volgut agrair “la gran feina d’Aurelio Martínez per la seua visió de futur en un moment de complexitat i desafiaments” i el reconeixement a la comunitat portuària per mantindre la fermesa en una conjuntura complicada marcada per la pandèmia i altres factors conjunturals “que han permesa mantindre el proveïment, l’estabilitat i afavorir la competitivitat de les nostres empreses”.