Inauguració exposició “Això és TEU – 5.000.000”

L’exposició podrà visitar-se en l’Edifici del Rellotge fins a dilluns que ve 10 de desembre en horari de 10 a 17.00 h.

Des de l’arribada de la primera grua al port de València, s’han manipulat més de 74 milions de contenidors en els seus molls.

València, 4 de desembre de 2018.- L’Autoritat Portuària de València (APV) ha inaugurat hui l’exposició “Això és TEU – 5.00.000”, una mostra amb la qual es pretén rendir tribut a la comunitat portuària valenciana, autèntics protagonistes d’haver aconseguit la fita històrica de superar els 5 milions de contenidors gestionats en 12 mesos. L’acte ha comptat amb la presència de Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana; Ornella Chacón, presidenta de Ports de l’Estat, Juan Carlos Fulgencio, delegat del Govern a la Comunitat Valenciana; Sandra Gómez, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de València; i Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València.

L’acte també ha permès reunir a tots els presidents de la història del port de València, en el que ha suposat una instantània qualificada com a històrica per al recinte valencià. La mostra, que es troba en l’Edifici del Rellotge del port de València, estarà oberta al públic fins a dilluns que ve 10 de desembre en horari de 10.00 a 17.00 h.

Durant la inauguració, el president de l’APV ha destacat que “aconseguir els 5 milions de TEU en un any és una gran notícia que hem volgut compartir amb els vertaders artífexs d’aquest assoliment, la comunitat portuària valenciana. Aquesta xifra és una fita per al sistema portuari espanyol, ja que som el primer port d’Espanya i del Mediterrani a aconseguir-la. I tot això ha sigut resultat del treball de totes les persones que treballen dia a dia en la cadena logística i també de tots aquells que ens han precedit”.

Aurelio Martínez també ha recordat que “sens dubte, el contenidor ha marcat la història recent del port de València. Aquella caixa que va idear Malcom McLean en 1956 ha suposat per al nostre port el camí cap al lideratge. Un lideratge que va venir de la mà de dues persones fonamentals en la història de Valenciaport, José Luis Vilar, director de la coneguda com Junta d’Obres del Port, i Perfecto Palacio, el primer empresari que va apostar per València per al tràfic de contenidors”. Com a mostra del reconeixement a aquesta labor pionera, el president de l’Autoritat Portuària de València ha fet lliurament d’un socarrat a Perfecto Palacio.

Aurelio Martínez ha indicat que “des que la primera grua es va posar en marxa al port de València fins ara, s’han canalitzat 74.169.164 TEU. Dins de 6 anys, per a quan la nova terminal en l’ampliació nord estiga en marxa, els molls valencians hauran manipulat 100 milions de TEU. Per això, tenim l’obligació de seguir treballant per a mantenir el lideratge del port de València”.

Per la seua banda, Ornella Chacón, presidenta de Ports de l’Estat ha assenyalat que “la història del port de València és una història d’èxit. L’aposta que va fer en el seu moment pel contenidor ha continuat durant tota la seua trajectòria, adaptant-se a les necessitats canviants del sector de la logística”. Igualment, Chacón ha recordat que “els ports no són punts aïllats, sinó que han d’estar connectats per via terrestre i ferroviària amb la resta del territori. Per això, és important la creació del Fons Financer d’Accessibilitat Portuària, al que les autoritats portuàries espanyoles aporten 630 milions d’euros i Adif completa fins als 1.000 milions d’euros”. En aquest context, la presidenta de Ports de l’Estat ha destacat “l’aposta de l’APV per la línia ferroviària València-Saragossa i per l’accés nord al port de València”.

Finalment, Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana ha destacat que “la fita dels 5 milions de contenidors és un èxit de tots els que han participat en aquest repte. El port no és un fi en si mateix, sinó que és un eix vector de l’economia i un important generador d’ocupacions en la nostra comunitat. De fet, 2 de cada 100 ocupacions de la Comunitat Valenciana depenen de l’activitat que desenvolupa Valenciaport. Per això, el que cosa és bo per a la comunitat portuària valenciana, és bo per a tota la Comunitat”. Així mateix, Ximo Puig també ha recordat que “l’APV ha sigut fonamental en la reivindicació de la inclusió dels corredors ferroviaris Sagunt-Terol-Saragossa i València-Madrid en la xarxa d’infraestructures prioritàries de la Unió Europea”.

Això és TEU – 5.000.000

Baix el títol “Això és TEU”, la mostra arreplega les fites més destacades de la història del port de València que han contribuït a aconseguir la fita dels 5 milions de contenidors. A través de panells, l’exposició fa un repàs a la història dels tres ports que conformen Valenciaport, destacant com a punt d’inflexió la important evolució experimentada des que, en 1970, van arribar els primers contenidors al port de València. Des d’aqueixa data, el port de València s’ha especialitzat en aquest tipus de tràfics convertint-se en el primer port d’Espanya i del Mediterrani, el cinquè d’Europa i el número 29 del món.

L’exposició reflecteix també l’important impacte econòmic que té Valenciaport sobre la Comunitat Valenciana. En concret, la mostra aporta les principals dades aparegudes en l’últim Estudi d’Impacte Econòmic de Valenciaport, entre els quals es destaquen els quasi 39.000 llocs de treball generats per l’activitat portuària.

A més d’un espai infantil i una sala multisensorial en la qual l’espectador pot conèixer l’activitat diària d’una terminal, la mostra arreplega un panell sobre els diferents oficis portuaris dissenyat per Ortifus. Així mateix, els visitants podran accedir a l’interior d’un contenidor per a poder contemplar la varietat de mercaderies que es canalitzen diàriament a través d’ells.

Les polítiques mediambientals de Valenciaport, els ports de Sagunt i Gandia o el recorregut que realitza una sabata des que es fabrica fins que es ven a milers de quilòmetres del seu lloc de producció són uns altres dels panells que es poden observar en la mostra situada en l’Edifici del Rellotge.