El secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miguel Soler, visita les aules de formació i les terminals del Port de València

Aurelio Martínez destaca la importància d’esta iniciativa per a la generació de riquesa i ús d’un sector amb gran implantació a la Comunitat Valenciana i amb un enorme potencial de creixement

El passat mes de maig van començar les classes presencials en el port de València de la 1a edició de la FP Dual Immersió Portuària, una iniciativa pionera en el sector liderada per Fundació Valenciaport, Generalitat Valenciana i l’APV amb el suport de Propeller València

Les noves FP sorgeixen per a atendre i aprofitar les oportunitats i necessitats de formació que genera una empresa tractora com Valenciaport i la seua comunitat portuària.

València, 18 de juny de 2021. La Generalitat Valenciana, la Fundació Valenciaport i l’Autoritat Portuària de València (APV), amb el suport de l’associació Propeller València, han unit esforços per a posar en marxa l’FP Dual Immersió Portuària, la 1a edició de la qual va començar les classes presencials en el port de València el passat 31 de maig. El principal objectiu d’esta formació és que l’alumnat siga coneixedor de les operacions més habituals en les empreses de la comunitat logístic-portuària i puga fer el seu treball de manera eficaç i eficient, afavorint així la seua posterior incorporació al mercat laboral.

Amb este projecte s’està formant als estudiants dels graus superiors de Comerç Internacional i de Transport i Logística com a gestors d’empreses de transport, així com de transitàries i consignatàries, rebent un total de 2.600 hores de formació, de les quals 800 hores seran pràctiques en empreses del sector (400 d’elles de formació dual remunerades amb una beca).

D’altra banda, també està previst llançar en el curs 2022-2023 una nova FP d’Especialització Logístic Portuària, coordinada entre la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’APV, la Fundació Valenciaport i l’Institut Pere Boil de Manises. Este programa, centrat en l’àmbit del comerç, la logística i els transports, posa també l’èmfasi en l’entorn portuari per a donar resposta a les necessitats d’un sector que dóna llocs de treballs cada any a 39.000 persones. El programa s’impartirà en l’Institut Pere Boil, que actuarà com a pilot d’esta iniciativa, i serà bilingüe, basat en la digitalització i la innovació i inclourà noves metodologies, tallers i simulacions. A més, reforçarà la visió internacional amb la possibilitat de realitzar pràctiques per als alumnes a l’estranger.

El Port de València i la seua comunitat empresarial tenen un efecte de gran rellevància per a la Comunitat Valenciana (generen el 2,5% del PIB i el 2% de l’ocupació autonòmica), d’aquí ve que l’Autoritat Portuària, la Fundació Valenciaport i la Conselleria d’Educació hagen unit esforços per a coordinar estes iniciatives.

En este context i per a conéixer de primera mà la realitat del sector i esta nova FP Dual, el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miguel Soler va visitar el dijous la Fundació Valenciaport i les infraestructures del Port de València. Durant la trobada, el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, al costat del president de l’APV, Aurelio Martínez han reiterat l’objectiu comú de potenciar la Formació Professional vinculada al Sector Logístic-Portuari, clau per a la generació de riquesa i ús d’un sector amb gran implantació a la Comunitat Valenciana i amb un gran potencial de creixement, gràcies a l’efecte tractor d’infraestructures claus com el Port de València.

El president de l’APV ha expressat als responsables d’Educació la seua satisfacció per este nou projecte d’FP coordinat per la Fundació Valenciaport que “persegueix l’objectiu de capacitar tècnics superiors de formació professional en operacions portuàries relatives al comerç internacional, els transports i la logística que satisfagan els requeriments dels diversos agents que operen en l’ecosistema portuari”. “Actualment – segons Martínez – el port i les seues empreses mantenen quasi 39.000 llocs de treball i quan estiga acabada la nova terminal l’activitat de Valenciaport passarà a generar més de 44.000. Els ports de València, Sagunt i Gandia seran més ecològics, més ecoeficients, més tecnològics, més connectats internacionalment a les necessitats de la logística, i per a això necessitaran més professionals més preparats i amb perfils més tècnics”.

El secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional ha visitat les aules formatives de l’APV i ha realitzat un recorregut per la terminal de CSP en les quals ha conegut, de la mà del seu director de Producció, Eduardo Orellana, el funcionament de les instal·lacions. Posteriorment, ha visitat l’ampliació nord del port i el dic d’abric, a l’interior del qual se situarà la futura terminal de contenidors.

En la visita han participat Manuel Gomicia, director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial; Carmen Navarro, subdirectora general d’Innovació, Investigació i Cultura Digital de Formació Professional i Ensenyaments Professionals i Joan Sarrión subdirector general d’Ordenació i Planificació de la Formació Professional i ensenyaments Professionals per part de la Conselleria d’Educació. Els han acompanyat Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport, Ana Rumbeu, directora de Formació de la Fundació Valenciaport i Pedro Coca, president del Propeller Club.

Apostar per la formació i la inserció laboral

Totes estas iniciatives persegueixen potenciar l’empleabilitat en el sector, que està demandant personal especialitzat que incorpore noves habilitats com les competències digitals, les competències lingüístiques en anglés i les competències pròpies de l’àmbit portuari, per enfrontar amb garanties els nous reptes del port del futur.