El director general de l’APV s’ha compromés en Cevisama davant més de 200 empresaris a continuar treballant en l’ampliació nord, en l’accés nord i a continuar sent líders europeus en matèria de sostenibilitat i medi ambient.

Francesc Sánchez ha defensat la legalitat del projecte de l’ampliació nord.

En l’acte s’ha anunciat que en les pròximes setmanes es realitzarà l’adjudicació provisional del primer concurs de parcel·les de la ZAL.

València, 6 de febrer de 2020.- El director general de l’Autoritat Portuària de València (APV), Francesc Sánchez, ha participat hui en una trobada amb la comunitat logística i el sector ceràmic en el marc de la fira CEVISAMA. Davant més de 200 persones d’empreses del sector tauleller, logístiques i del transport, entre altres, el director de l’APV ha defensat la importància de la connectivitat marítima i terrestre dels recintes portuaris.

En este sentit, Francesc Sánchez ha explicat que “Cevisama és un bon exemple de la raó de ser d’un port que és, precisament, facilitar que el sector econòmic puga realitzar les seues operacions de comerç exterior de la forma més ràpida, àgil, econòmica i eficient. Per això, l’obligació de l’APV és fer tot el necessari per a facilitar que les empreses continuen exportant, sent competitives i creant riquesa per a les persones en el nostre territori. I, per a això, hem d’oferir molts actius: connectivitat marítima i terrestre, serveis portuaris i logístics eficients, serveis avançats de la informació, sostenibilitat…”.

Centrant-se en la connectivitat marítima, el director de l’APV ha ressaltat que “és un valor fonamental poder disposar de serveis regulars amb escales directes a totes les destinacions del món. Cal diu que el transbord no val de res però, o agreguem als nostres contenidors d’exportació-importació, els transbords i el feeder per a ampliar nostre hinternald o no tindrem aquesta connectivitat marítima de la qual ara disposem”.

“Per a facilitar esta connectivitat –ha continuat- necessitem, entre altres coses, infraestructures i, per aqueixa raó, estem treballant per completar l’ampliació nord que ja es va iniciar fa deu anys, les obres d’abric dels quals ja estan finalitzades i ara únicament estem tramitant construir una terminal de contenidors dins d’aqueixes aigües abrigades”. En aquesta matèria, el director de l’APV ha volgut puntualitzar que “la legalitat aplica en dues direccions. Tan important és que tot projecte complisca tots els requeriments legals com que, si algú proposa paralitzar un procés obert, argumente els motius per a perquè, en cas contrari, si jo paralitze un projecte es produeix un incompliment de la legalitat”. Davant els empresaris reunits en Cevisama, Francesc Sánchez s’ha compromés a “complir la legalitat i, si algú vol parar la nova terminal, haurà d’explicar sobre la base de quins motius legals vol paralitzar-lo i haurà de donar comptes. Continuarem per respecte a les empreses com, per exemple, les que estan presents en aquesta fira”.

Així mateix, el director general de l’APV, Francesc Sánchez, també ha aprofundit en la importància de millorar la connectivitat terrestre. “Tenim l’obligació de facilitar a les empreses la millor connectivitat als nostres ports. Amb els escenaris de creixement previstos pel port i els plans que hi ha en la V-30, aquesta tindria capacitat per a absorbir aquest increment. No estem defensant l’accés nord al port de València perquè el port el necessita sinó perquè les empreses podrien ser més competitives i generar més riquesa i perquè l’àrea metropolitana de València podria ser més sostenible i tindre una millor mobilitat que la que té actualment si evitem que nombrosos camions facen un volt de quasi 30 quilòmetres, la qual cosa reduiria costos per a les empreses i emissions a l’atmosfera”.

Durant l’acte, Francesc Sánchez també ha explicat que “el projecte de la ZAL ja comença a ser una realitat. En les pròximes setmanes realitzarem l’adjudicació provisional del primer concurs de parcel·les i, en breu, tancarà també el termini del concurs que tenim en aquests moments per a les parcel·les restants”.

Així mateix, el director general de l’APV també ha posat l’accent en l’aposta per la sostenibilitat de Valenciaport. “Hem sigut i som pioners a nivell europeu en projectes de medi ambient. Tenim plans per a reduir la petjada de carboni en el port de València que, efectivament, ja s’ha reduït.  Hem sigut el primer port espanyol que ha certificat la seua gestió mediambiental per l’ISO 14001, tenim el certificat EMAS que molt poques empreses a Espanya el tenen i estem treballant en projectes d’aconseguir l’autosuficiència energètica i arribar a ser un port de zero emissions. Ens encantaria que els organismes públics ens facilitaren que continuàrem treballant. Però, insistisc, que continuarem treballant en l’ampliació nord malgrat les dificultats, treballarem en l’accés nord i continuarem sent líders europeus quant a sostenibilitat i medi ambient”.