El responsable de l’àrea de Medi Ambient de l’APV i la directora de Sostenibilitat de la Fundació Valenciaport han participat en un webinar organitzat per la Cambra Franc-Espanyola per a explicar el lideratge de Valenciaport en la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització

Federico Torres: “La nova subestació elèctrica és un pas decisiu perquè els vaixells puguen connectar-se a la xarxa de terra”

Eva Pérez ha explicat els projectes pioners en innovació mediambiental que situen a Valenciaport “a l’avantguarda de l’aposta per la sostenibilitat”

València, 15 de juny de 2020.- L’Autoritat Portuària de València (APV) i la Fundació Valenciaport han explicat a empresaris de la Cambra Franc-Espanyola les actuacions que està duent a terme l’APV per a convertir als ports de València, Sagunt i Gandia en instal·lacions energèticament autosuficients i descarbonizadas per a aconseguir l’objectiu de zero emissions abans de 2030. “Unes accions que passen per l’aposta decidida i ferma per la implementació d’energies renovables amb inversions en energia eòlica, fotovoltaiques o la construcció d’una nova subestació elèctrica”, ha destacat Federico Torres, director d’Àrea de Medi Ambient, Seguretat i Instal·lacions de l’APV que ha participat juntament amb Eva Pérez, directora de Promoció de la Innovació i Sostenibilitat de la Fundació Valenciaport en el webinar organitzat per la Comissió d’Energia i Clima de la Cambra Franc-Espanyola i Valenciaport.

Durant l’obertura de l’acte, Ana Gil, consellera delegada de EDF Península Ibèrica i coordinadora de la comissió d’Energia i Clima de la Cambra Franc-Espanyola ha assenyalat que “un dels principals objectius que ens fixem en la Comissió Energia&Clima, recentment constituïda, va ser el d’aprofundir en els reptes i desafiaments de la Transició Energètica així com el de secundar i promoure iniciatives que contribuïren a l’objectiu de descarbonització de l’economia. El projecte que ha presentat hui el Port de València, aconseguir 0 emissions en el 2030, és sens dubte una gran aposta per la sostenibilitat, és així mateix un projecte innovador i constitueix una excel·lent oportunitat per a establir una col·laboració amb les empreses de la Cambra, les quals estic segura podran aportar la seua experiència i el seu savoir faire, a esteambiciós i fantàstic projecte, al qual desitgem es duga a terme amb èxit”.

En esta línia, Federico Torres ha explicat que des de l’APV s’estan seguint els passos necessaris per a complir amb este objectiu. De fet, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha donat el suport a esta subestació elèctrica que “permetrà parar els motors dels vaixells quan estiguen preparats per a connectar-se a la xarxa una vegada hagen atracat en el port, reduint l’emissió de gasos i de sorolls dels vaixells que operen en el Port”.  Este projecte contempla les instal·lacions de dos transformadors de 30 megavats cadascun la quual cosa permetrà reduir la tensió rebuda com a pas previ per a arribar als molls de les terminals per a permetre la connexió dels vaixells a la xarxa elèctrica.

El responsable de l’àrea de Medi Ambient, Seguretat i Instal·lacions també ha recordat els projectes d’instal·lar 3.000 plaques solars en les instal·lacions del Port de València o la implantació en les cobertes del Port de Gandia per a convertir-lo en el primer port autosuficient. També ha fet referència al projecte per a instal·lar una planta eòlica que inclou entre 5 i 7 aerogeneradors. Inversions que s’afigen als plans per al proveïment de GNL a vaixells o l’ús d’hidrogen en instal·lacions i maquinàries portuàries en el marc del projecte H2Ports.  En este sentit, Eva Pérez, directora de Promoció de la Innovació i Sostenibilitat de la Fundació Valenciaport ha destacat que “la iniciativa H2Ports per a dotar d’hidrogen a maquinària portuària situa a Valenciaport com el primer port a Europa que realitza una actuació d’este tipus”. També ha posat en valor projectes com Green Port per a monitorar les emissions en temps real que permeten tindre estimacions sobre la qualitat de l’aire o el projecte Green Cranes, per a l’adaptació de grues a combustibles sostenibles. “Iniciatives pioneres en l’àmbit dels ports que posen en valor l’aposta de Valenciaport per la sostenibilitat en col·laboració amb el conjunt de la comunitat portuària”, ha indicat Eva Pérez, qui ha afegit que “estem treballant amb empreses i navilieres per a contribuir a la seua sostenibilitat mediambiental, amb iniciatives com LNGHIVE2 perquè Baleària adapte els seus vaixells per a ser propulsat amb GNL”.

Eva Pérez ha destacat que el compromís de Valenciaport per la sostenibilitat energètica i la descarbonització es plasma en l’elecció de València com a seu de Superlabs Ports, un projecte en col·laboració amb Climate-Kic, un laboratori sobre canvi climàtic en els entorns portuaris. “A través d’esta iniciativa llançarem ajudes a tres empreses de creixent creació que col·laboren amb empreses portuàries per a posar en marxa iniciatives contra el canvi climàtic”, ha assenyalat Eva Pérez.

Un compromís que ve des de lluny

Federico Torres ha explicat que “Valenciaport va començar en els anys 90 amb actuacions actives pel medi ambient que es reflecteix en una labor que va permetre obtindre les principals certificacions europees i espanyoles. Simultàniament i com a resultat de la millora de la gestió, s’inicia una política encaminada a reduir esta empremta amb una sèrie de mesures que van des de canvis en l’enllumenat dels Ports fins a la incorporació d’automòbils elèctrics. En esta línia, es dona suport a la substitució dels combustibles fòssils per l’electricitat perquè tota l’energia consumida en el Port provinga de fonts renovables. Fruit d’estes actuacions es va reflectir en què el consum d’energia entre 2008 i 2016 es va reduir un 25%, i l’empremta de carboni en estos anys va descendir un 17%”.