El president de l’Autoritat Portuària de València assegura que “hi ha que donar suport als gran hubs operatius i les infraestructures estratègiques per a afrontar els fluxos del comerç internacional”

Afirma que “els canvis tecnològics i en les cadenes de valor, i els moviments polítics i institucionals que impulsen un nacionalisme econòmic, estan influint en la caiguda dels fluxos comercials”

El transport marítim és el més eficient en totes les variables gràcies al progrés tecnològic del sector que el converteix en el més competitiu dins del transport

El president de l’APV ha participat en el webinar “Reflexions d’una tardor marítima: Futur de la càrrega marítima en LATAM i a Europa

València, 12 de juny de 2020.- El president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha indicat que “les grans infraestructures són clau per a mantindre la presència exterior i fer front a les previsions que assenyalen que el creixement dels fluxos comercials de béns és clarament inferior a les viscudes en períodes anteriors tal com es reflecteix en la caiguda de l’elasticitat del comerç a la renda i en una reducció del coeficient d’obertura externa. Hem de preparar-nos per a les tendències a mitjà i llarg termini sobre el desenvolupament de comerç internacional i les seues fluctuacions”.

“Per a això, independentment de l’escenari, i per a fer front a estes tendències, a més de les infraestructures estratègiques, cal apostar per la multimodalitat i els grans hubs operatius, fomentar mitjans com el ferrocarril, les autopistes de la mar, el respecte al medi ambient o la digitalització i automatització de processos. Unes línies en les quals estem treballant decididament des de fa temps en Valenciaport per a assegurar així la competitivitat i el desenvolupament econòmic”, ha assegurat Martínez.

El president de l’APV ha participat en el webinar “Reflexions d’una Tardor Marítima: Futur de la càrrega Marítima en LATAM i a Europa” organitzat per la Federació d’Associacions Nacionals d’Agents de Càrrega i Operadors Logístics Internacionals d’Amèrica Llatina i el Carib (ALACAT) i la Federació Espanyola de Transitaris (FETEIA). Durant la seua intervenció, Aurelio Martínez ha realitzat un repàs a les grans crisis del comerç internacional i el trànsit marítim de les quals assenyala que “totes són diferents, han vaticinat la fi del món però hem eixit d’elles i han permés accelerar algunes de les tendències que ja eren presents”.

Canvis conjunturals i estructurals

Respecte a la situació actual, el president de l’APV ha subratllat que “la caiguda dels fluxos comercials es deu a causes conjunturals, com la baixada dels preus de les matèries primeres, l’esgotament de la política monetària o la falta d’actuació de la despesa pública en inversió. Però també estructurals, a causa dels canvis tecnològics i en les cadenes de valor que poden acabar per modificar els fluxos tradicionals del comerç, i els canvis polítics i institucionals que estan impulsant un nou proteccionisme i nacionalisme econòmic”.

En esta línia, ha citat algun dels elements estructurals que estan afectant el comerç internacional com l’envelliment, el fort endeutament, la baixa inversió o el risc de deflació en determinats països desenvolupats, al que se suma l’estancament de salaris, l’empitjorament en la distribució de la renda, la necessitat de realitzar reformes fiscals, l’augment del consum de serveis enfront dels béns intensius, la dispersió de l’oferta, la concentració empresarial o la oligopolització. “El resultat de tots estos canvis es reflectirà en què els fluxos comercials creixeran a taxes menors. A més, cal afegir el nou proteccionisme, que s’ha agreujat amb l’impacte en l’activitat de la crisi sanitària, i que ha vingut per a quedar-se”.

Enfront d’estos canvis, el president de l’APV ha posat en valor els elements positius que juguen en favor del comerç internacional com “el creixement de la població mundial, la pressió per a millorar els estàndards de vida, la creixent urbanització i moviments migratoris que demanda productes o la incorporació d’altres àrees del món al desenvolupament”.

En este sentit, Martínez ha afegit que “les previsions de creixement a escala mundial apunten al fet que les àrees amb major desenvolupament en els pròxims decennis seran Àsia, Àfrica i en menor mesura Llatinoamèrica per la qual cosa és previsible que els fluxos comercials canvien de rutes”.

El transport marítim, el més eficient

Durant la presentació, Aurelio Martínez ha recordat les fortaleses del transport marítim que és el mitjà “més eficient siguen les variables que siguen les que s’utilitzen com a despesa d’energia per TM i km, volum, sostenibilitat mediambiental o seguretat, entre altres. Una eficiència que se sustenta en el progrés tecnològic i una constant reducció de costos unitaris que li converteix en el sector més competitiu del transport”.

La trobada ha comptat amb la presentació del webinar a càrrec del president d’ALACAT, Moisés Solís, i el president de FETEIA (Enric Ticó), i la participació en el panell del president de l’APV, Aurelio Martínez, al costat d’Héctor Tamburini de DP World, Neil Taylor, vicepresident de FIATA, Joseph Santo, director general de Hapag Lloyd i Francisco Jiménez de Deloitte, i moderat per Fabio Contino.