
- La terminal de transport combinat del Port de València ja està totalment operativa gràcies a la reparació en temps rècord de les infraestructures ferroviàries després del pas de la DANA
- Des de hui ja està 100% operativa la càrrega i descàrrega de semiremolcs de camió entre el vial de carretera i la via de ferrocarril de la primera autopista ferroviària en la Península que, a principis de 2025, començarà a realitzar quatre serveis setmanals
• Esta infraestructura permet als remolcs dels camions viatjar d’Itàlia a Madrid – i viceversa- fent transbord en el recinte portuari valencià i estalviant així 16.000 tones/any d’emissions de CO₂ a l’atmosfera
• Juan Carlos Arocas, managing director Ibèria de TransItalia i Jesús Calvo, CEO de Tramesa, i Mar Chao, presidenta de l’Autoritat Portuària de València, han presenciat la primera operativa en marxa després de les labors de reconstrucció de les vies
València, 18 de desembre de 2024.- Amb motiu de la reactivació de l’autopista ferroviària del Port de València, Juan Carlos Arocas, managing director Ibèria de TransItalia, Jesús Calvo, CEO de Tramesa, i Mar Chao, presidenta de l’Autoritat Portuària de València, s’han acostat fins a la terminal per a presenciar la primera operativa de l’autopista després de les labors de reconstrucció de les vies.
La terminal de transport combinat del Port de València -capaç de carregar i descarregar semiremolcs de camió entre vial de carretera i via de ferrocarril- ja pot funcionar al 100% gràcies a la reparació en temps rècord de les infraestructures ferroviàries després del pas de la DANA.
En este sentit, la mobilització d’una inversió extraordinària de 184,6 milions d’euros per a reparar i reconstruir les infraestructures ferroviàries de València per part del Ministeri de transports i Mobilitat Sostenible ha permés recuperar el servei dies abans del que es preveu.
Gràcies a això, des de hui ja està totalment operativa la càrrega i descàrrega de semiremolcs de camió entre el vial de carretera i la via de ferrocarril de la primera autopista ferroviària en la Península que, a principis de 2025, començarà a realitzar quatre serveis setmanals.
Esta infraestructura permet als remolcs dels camions viatjar d’Itàlia a Madrid – i viceversa- fent transbord en el recinte portuari valencià i estalviant així 16.000 tones/any d’emissions de CO₂ a l’atmosfera.
Característiques tècniques
La terminal del Port de València està dotada amb totes les infraestructures necessàries perquè els operadors puguen apostar per l’explotació este servei amb el qual dur a terme la transferència de càrregues entre modes de transport carretera-ferrocarril. Els seus principals característiques són:
• 1.482 metres de fonamentacions tipus biga-carril per a pòrtic grua
• 1.476 metres de carril tipus A100 per a la rodadura del pòrtic grua
• 2.940 metres cúbics de formigó en les fonamentacions de carril
• 780metros de carril reversible amb sistema de control i gestió de trànsit
• Sistema d’il·luminació format per 38 lluminàries de 81W de potència
• Subministrament elèctric en baixa tensió per a pòrtic grua de 150 kW de potència
• 7.500 metres de subministrament i instal·lació cable unipolar
• 880 metres de tancament perimetral de la platja de vies
El fet que una de les portes d’entrada a l’autopista ferroviària siga el Port de València fa possible la connexió amb les autopistes marítimes que uneixen a València amb els ports del Mediterrani. Este projecte compta amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya. Així mateix, estan previstos altres 20 milions d’inversió per a prolongar aquesta autopista fins a Portugal.