Aurelio Martínez inaugura el cicle de menjars networking de l’Associació Empresarial Polígons Riba-roja A-3 (*Rib A3) en Cellers Nodus

Empreses i autoritat portuària coincideixen a buscar una alternativa al trànsit per carretera per al sector logístic i s’han emplaçat a pròximes reunions

València 28 de juliol de 2021.- L’Associació Empresarial Polígons Riba-roja A-3 (Rib A3) ha celebrat este dimarts la primera sessió de la seua iniciativa de menjars networking a les quals convidarà a persones rellevants del sector econòmic i polític de la Comunitat Valenciana perquè puga departir amb les empreses d’una de les zones industrials i logístiques més importants d’Espanya.

En la primera cita, celebrada en els Cellers Nodus (Caudete de las Fuentes), el convidat va ser el president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, qui va desgranar d’un en un els projectes, línies d’actuació i actuals problemes del Port de València en quasi una hora d’intervenció davant els més de 40 assistents.

Entre eixos objectius, la intermodalitat i l’aposta pel ferrocarril com a mètode de transport per a evitar el col·lapse de les carreteres, sobretot, de la V-30, i reduir dràsticament les emissions de CO₂ van ser punts en els quals va convergir amb el sentir de l’empresariat de Riba-roja. De fet, es va posar sobre la taula la possibilitat de crear un baixador de contenidors en esta àrea logística per a crear un servei de llançadores per ferrocarril directament fins al Port de València.

Un projecte que tindria molts avantatges quant a operativitat i reducció d’emissions de CO₂, a més d’augmentar la seguretat i l’automatització dels lliuraments, càrregues i descàrregues. Serien milers de contenidors que s’envien cada dia de Riba-roja al Port en camions que començarien a arribar a través del ferrocarril: un transport més segur, net i ràpid.

No obstant això, projectes d’este tipus requereixen, en primer lloc, de voluntat política i, després, d’una important bossa de sòl per a construir la infraestructura necessària en el punt d’origen. Una possibilitat que, segons Aurelio Martínez, s’ha remenat per a aprofitar, precisament, una antiga via de tren que connectava amb Cuenca i que es podria reutilitzar per a aquest transport. Tant les empreses com Rib A3 es van posar a la disposició del Port per a recolzar aquest o un altre tipus de projectes similars amb els mateixos objectius: millora de l’eficiència i reducció d’impacte ambiental.

Des de Rib A3, el seua gerent, Romina Moya, va destacar la voluntat de l’associació de contribuir al fet que els empresaris tinguen un lloc de trobada per a poder fer força comuna en la reivindicació de projectes d’estes tipus. Una associació on tenen cabuda grans empreses consolidades com Raminatrans, liderada per Rafael Milla, i altres de nova creació com LoGy Logistics Solutions, de Javier Navarro Fayos.

Tots dos empresaris van coincidir en el seu agraïment a Aurelio Martínez per l’assistència a l’esdeveniment i per la seua sinceritat a l’hora de plantejar els problemes del trànsit marítim i l’estat real de les possibles solucions. En este sentit, Rafael Milla va insistir en la importància d’un sector empresarial unit que vaja de la mà d’entitats com el Port per a demanar a les institucions les millores necessàries perquè les empreses valencianes puguen continuar sent competitives i crear riquesa i ocupació.

Per part seua, Javier Navarro, que s’estrena amb l’empresa LoGy, va destacar el valor afegit que la presència d’Aurelio Martínez va donar a un esdeveniment de networking per a les empreses com aquest organitzat per Rib A3.

Col·lapse internacional i necessitats d’ampliació

Martínez va fer un extens repàs per la situació del transport marítim marcada profundament per la crisi viscuda en els últims mesos arran de la irrupció de la COVID-19. Va explicar que l’increment de la demanda de productes per part dels EUA a causa de les polítiques d’incentiu del consum del seu govern ha provocat un increment de les importacions a Nord-americà provocant un col·lapse de vaixells que està afectant el trànsit marítim internacional. La demanda puja i també els contenidors però les infraestructures són les mateixes. Això implica que els vaixells hagen d’esperar fins a tres setmanes per a descarregar i les empreses revertisquen aqueixos costos en el preu dels nolis que han pujat notablement en els últims mesos.

L’estabilització no arribarà fins a finals de 2022, en previsions del president de l’Autoritat Portuària, qui ha reconegut que la situació ha provocat un col·lapse en la cadena logística.

Davant aquest nou panorama, ha reiterat la necessitat d’ampliar les infraestructures de ports com el de València amb la previsió que el futur del transport marítim passe per “uns pocs hubs portuaris potents” entre els quals es vol situar València. D’ací la necessitat de poder realitzar projectes com les terminals de l’ampliació nord, la posada en marxa de la ZAL (27 anys parada) o un accés nord al port que evite l’actual aglomeració de camions per la V-21 i la V-30.

Projectes que estan sobre la taula i molt avançats però que s’estan trobant amb una oposició basada en qüestions fonamentalment ecologistes. No obstant això, el president del port va destacar que, precisament, aquestes millores ajudaran a reduir la petjada de carboni del transport marítim. De fet, va recalcar que una de les línies fonamentals de l’estratègia del Port de València per als pròxims anys és la sostenibilitat i innovació amb una agenda 2030 que pretén aconseguir unes instal·lacions portuàries que generen tota l’energia que consumeixen gràcies a la instal·lació de plaques solars i un parc eòlic.

L’eficiència, amb una aposta ferma per la digitalització, o la millora de la integració port-ciutat són unes altres de les línies estratègiques del projecte que lidera Aurelio Martínez.