Les bases de la licitació de la nova terminal ja estan disponibles en la web de Valenciaport. Les sol·licituds es podran presentar fins al pròxim 17 de desembre a les 12 hores

La nova terminal saguntina tindrà una línia d’atracada de 509 metres i una esplanada de 226.000 m² i contempla una estació intermodal per a atendre trens de fins a 750 metres

L’APV ha invertit més de 360 milions d’euros en la construcció i rehabilitació de les infraestructures del Port de Sagunt en els últims 20 anys

València, 29 de juliol de 2021.- El Diari Oficial de la Unió Europea ha publicat el concurs públic per a la construcció i explotació de la terminal polivalent en el Moll Centre 2 del Port de Sagunt, una infraestructura que afermarà la posició del recinte com a port industrial de referència en el Mediterrani Occidental. Les bases de la convocatòria ja estan disponibles en la web de Valenciaport i es podran presentar sol·licituds fins al pròxim 17 de desembre a les 12 hores.

La Terminal marítima polivalent comptarà amb un moll amb 509 metres de longitud màxima, amb una superfície annexa d’aproximadament 226.000 m², inclosos uns 15.000 m² de zona de maniobra de 30 metres d’ample al costat del cantil del moll, i una profunditat mínima de 16 metres.

La línia d’atracada existent compta amb una rampa situada en l’extrem nord que permet l’operació de vaixells ro-ro atracats de costat al Moll Nord 2, podent el licitador optar per construir un taló ro-ro de 39 metres per totes dues cares per a permetre l’operació de vaixells ro-ro atracats de costat en la nova terminal.

Quant a les obres de construcció de la línia d’atracada, el licitador pot optar perquè les execute l’APV o per executar-les ell mateix com a part de les seues obligacions concessionals. En el primer cas, la superfície s’entregarà a la finalització de les obres d’atracada per l’APV. En el segon cas, la superfície s’entregarà en el seu estat actual, a excepció de la superfície d’aigua pendent de farciment i la que el licitador propose en la seua oferta per a l’atracada de vaixells, les obres de farciment dels quals i dragatge fins a una cota mínima de -16 metres seran executades per l’APV.

La terminal projectada haurà de tindre les següents característiques: capacitat per a prestar servei simultàniament a dos vaixells amb mercaderia general; adoptar els estàndards més avançats en els àmbits de la innovació, flexibilitat i sostenibilitat; i una excel·lent connectivitat i competitivitat per als mercats de import/export i trànsit, amb una proposta de valor clara de posicionament entre els ports industrials del Mediterrani Occidental i orientada preferentment a càrrega general o fraccionada (“break bulk”) inclosa la rodada, transport especial i grans projectes, aixina com, a contenidor.

El termini de la concessió serà de 40 anys màxim, en el cas que el licitador opte per incloure el moll en la concessió i assumir el finançament del 100% de la seua construcció; o de 25 anys màxim, en el cas que el licitador opte per incloure el moll en la concessió i assumir el pagament de la corresponent taxa d’ocupació d’obres i instal·lacions que serien executades per l’APV. 

Terminal ferroviària

La nova terminal disposarà d’una superfície d’esplanada d’aproximadament 30.000 m² destinada a albergar una terminal ferroviària, situada entre la terminal marítima polivalent en el Moll Centre 2 i la xarxa viària interior del Port de Sagunt, i que donarà servei a una platja de 3 vies de 750 metres de longitud que construirà l’APV. Pel que fa a les actuacions de condicionament d’esplanada, el licitador podrà decidir si executar-les o no.

Esta nova infraestructura del Port de Sagunt comptarà amb els avanços tecnològics necessaris per a proporcionar serveis d’alt rendiment, sostenibles i competitius per a reforçar el paper del port de Sagunt com un port industrial de referència en el Mediterrani Occidental. 

Infraestructura clau per a generar riquesa i ocupació

L’APV ha invertit més de 360 milions d’euros en la construcció i rehabilitació de les infraestructures del Port de Sagunt en els últims 20 anys, una inversió que ha permés a les instal·lacions saguntines l’ampliació de la seua activitat i la modernització dels seus processos, consolidant-se com un port de referència a Espanya. Esta aposta de l’APV per les instal·lacions de Sagunt ha situat a la infraestructura com un centre de referència a Espanya en el trànsit de mercaderies.

En línia amb estos objectius, l’APV, ha promogut la construcció d’un nou accés viari i ferroviari pel sud amb la finalitat de dotar al port de Sagunt de les infraestructures i serveis portuaris que responguen a una adequada intermodalitat marítim-terrestre, per mitjà d’una xarxa viària i ferroviària eficient i segura, connectada adequadament amb la resta del sistema de transport i amb nodes logístics d’alt interés en els Corredors Mediterrani i Cantàbric-Mediterrani.