Per primera vegada en la història un d’aquests espais acollirà una exposició fruit de les bones relacions entre l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Gandia.

La “Flota del Polit”, realitzada per Manolo Estrela, acull en l’embull nº15 més d’un centenar de fidels reproduccions de velers antics, de l’Antic Egipte, embarcacions modernes amb l’última tecnologia com la de la Guàrdia Civil, vaixells de pesca del Grau, llanxes, iots, documents històrics, plànols sobre la construcció del port o mapes de pesca, entre d’altres.

Gandia 21 de setembre 2018.- L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant ha participat aquest matí en la inauguració de la mostra “La flota del Polit”, una col·lecció de més d’un centenar de reproduccions d’embarcacions que Manolo Estrela, pescador del Grau i també artista, ha estat construint a escala i amb minuciositat durant els últims 15 anys.

En l’acte d’obertura de l’exposició van estar presents més de l’autor, el President de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez; el director general de l’Autoritat Portuària de València, Francesc Sánchez; el responsable de Gestió de Serveis Portuaris de Gandia, Juan Manuel Hernández; l’alcalde del Grau, Miguel Ángel Picornell; representants d’associacions de la ciutat, i altres regidors de la corporació municipal.

L’autor de l’exposició, Manolo Estrela, va agrair a l’Ajuntament de Gandia i a l’Autoritat Portuària el fet d’haver possibilitat l’espai que acull la seua col·lecció. “Sóc un home molt feliç. Els meus vaixells es mereixen estar en aquests embulls i els tinglados es mereixen tindre la flota del Polit. Espere que Gandia puga algun dia albergar un Museu de la Mar“.

Per la seua banda, Aurelio Martínez, ha explicat que el projecte va començar a plantejar-se fa més d’un any. “És bonic veure com un projecte d’aquestes característiques arriba a bon port. La flota del Polit és una mostra de la història i de la gran varietat d’embarcacions a les quals Manolo ha dedicat molt de temps, esforç, il·lusió i passió. Vull felicitar a ell i les seues filles, que han treballat molt per aconseguir que tot estigués a temps“.

També vull felicitar Gandia i els seus veïns perquè això és un element cultural que s’afegeix a una proposta que està lluitant l’alcaldessa cada dia per convertir aquesta zona del Port en un referent turístic que dinamitze al Grau” va finalitzar Martínez.

Diana Morant ha qualificat la mostra d'”històrica“, ja que es troba en el primer ‘tinglado’ que se cedeix per a una exposició oberta al públic i de caràcter permanent, “amb la qual cosa es demostra la sensibilitat de l’Autoritat Portuària amb un projecte tan especial com aquest“.

La Gandia moderna i avantguardista de la qual presumim hui ni seria ni s’entendria sense l’enclavament portuari que tanta vida, activitat econòmica i riquesa ens ha donat i continua donant-nos, als gandians i a tota la comarca. Tenim un Port viu, més viu que mai. Un Port que no para de créixer ni de fer-nos créixer“.

“En els últims anys estem assistint a una gran transformació del Port, amb la passarel·la a l’espigó Nord; l’accés sud al port; la connexió marítima amb les Illes Balears, o la recuperació dels coberts que estaven en desús amb usos culturals, pesquers i científics” va declarar Morant qui ha continuat la seua intervenció afirmant que “estem tornant a la ciutadania l’espai del Port perquè volem que el Port siga també l’espai de les persones. I un lloc de futur“.

Finalment, l’alcaldessa de la ciutat va agrair Aurelio Martínez i Francisco Sánchez, president i director de l’Autoritat Portuària de València, per fer valdre “les magnífiques relacions i la col·laboració entre l’Autoritat Portuària de València i l’Ajuntament de Gandia per a reforçar la integració del port i la ciutat“.

La flota del Polit

L’exposició compta amb més d’un centenar de fidels reproduccions de velers antics, de l’Antic Egipte, embarcacions modernes amb l’última tecnologia com la de la Guàrdia Civil, vaixells de pesca del Grau, llanxes, iots, documents històrics, plànols sobre la construcció del port o mapes de pesca dissenyats per Manolo amb la senyalització de zones rocoses de la costa, entre altres peces. Es tracta de fidels reproduccions que compten amb llums, sistemes de pesca o portes d’accés en funcionament.

Aquesta prolífica mostra ha estat possible gràcies, a les filles de Manolo (Mari Carmen i Eva), que a través de la Fundació Graos Marins van sol·licitar a l’Autoritat Portuària aquest ‘tinglado’, al número 15, per poder mostrar l’obra a la qual ha dedicat el seu pare amb molta estima, i pràcticament cada dia, des que va deixar de treballar en el mar.

La mostra obre demà les portes al públic en general en horari de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores. Les entrades tenen un preu de 3 € per als nens i 5 € per als adults.