L’alça acumulada fins a setembre de l’índex valencià per els costos de la càrrega del Mediterrani és del 7,79%

Els costos de la càrrega segueixen una tendència a l’alça en 4 àrees geogràfiques, destacant especialment Mediterrani Oriental i Centre Amèrica.

València, 15 d’octubre de 2018.- El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) pateix, a l’igual que altres índex similars, un lleu descens del 0,37% respecte al mes d’agost, la qual cosa el situa en els 1.077,89 punts front als 1.081,94 punts del mes anterior. Si bé es cert que el creixement acumulat en el període de genera a setembre se situa en l’índex de 7,79%, la sèrie mostra un comportament estable des de juliol amb pujades i baixades d’aproximadament un 1%.

Quan s’analitzen les càrregues per a cadascuna de les 13 àrees geogràfiques que s’estudien per al VCFI, en el mes de setembre trobem una tendència a la baixa en la majoria d’aquestes: 6 de les àrees experimenten un descens de les càrregues, l’impacte del qual es més acusat en el Mediterrani Occidental, l’Orient Mitjà i Amèrica del Nord; en canvi, 3 àrees continuen estables i 4 àrees segueixen una tendència a l’alça, d’entre les quals destaquen el Mediterrani Oriental i Amèrica Central.

Pel que fa al comportament de les càrregues amb els dos principals socis comercials d’exportació de Valenciaport, els Estats Units i la Xina, aquest mes segueixen un comportament similar, encara que la tendència durant tot el període ha estat distinta. Mentre que els fluxos d’exportació amb els Estats Units des de Valenciaport han experimentat un xicotet descens des d’agost, la qual cosa ha resultat en una lleugera disminució en les càrregues, les exportacions amb la Xina segueixen una tendència a la baixa des del mes de maig des de l’enclavament valencià, cosa que ha provocat una caiguda constant de les càrregues.

VCFI

El València Containerised Freight Index (VCFI) ha sigut desenvolupat per l’Autoritat Portuària de València i la Fundació Valenciaport i es publica el segon divendres de cada mes, a les 12h (hora espanyola, o central europea, CET).

L’índex cobreix el buit existent en el Mediterrani occidental; àrea que concentra el 3,8% del comerç mundial però que manca d’un indicador propi per a nolis d’exportació. És, per açò, un indicador de referència en el Mediterrani, de la mateixa manera que el Xangai Containerized Freight Index ho és per a l’àrea asiàtica.

El VCFI es presenta com una magnitud estadística basada en l’aportació de dades confidencials d’empreses operadores del mercat. En concret el panell d’informants està compost per 8 navilieres i 4 transitaries amb àmplia presència en el mercat internacional. Arreplega -en una primera etapa- l’evolució agregada dels nolis respecte a un moment inicial de referència, establit al gener de 2018, període en el qual l’índex pren valor 1.000.