Cal destacar l’increment del 30% dels nolis d’exportació cap als Estats Units i el Canadà.

En el subíndex del Mediterrani Occidental, l’índex augmenta un 19,3% respecte a març.

El trànsit portuari es posiciona en nivells per damunt de la situació prèvia a la pandèmia.

La flota comercialment inactiva representa un 0,8% de la capacitat total.

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI) continua la seua tendència alcista i se situa el mes d’abril en els 2.314,89 punts, la qual cosa implica un augment del 17,38% respecte al mes precedent. En un context global marcat pel creixement generalitzat dels nolis, el VCFI enllaça el seu nové mes consecutiu de creixement i supera per primera vegada en la seua història els dos mil punts des que es va iniciar l’índex al gener de 2018. Els efectes de l’incident amb el vaixell Ever Given en el Canal de Suez, alliberat a la fi del mes de març, vénen a sumar complexitat a un mercat ja de per si mateix tensionado. A això, cal afegir les previsions a l’alça del PIB mundial que reforcen la demanda del mercat, la congestió en els principals ports estatunidencs o l’increment del preu en alguns carburants.

Així, el World Economic Outook d’abril, publicat pel Fons Monetari Internacional (FMI), apunta a un increment del PIB mundial en 2021 del 6%, enfront de l’estimació del 5,5% de gener i del 5,2% a l’octubre de 2020. Pel que respecta al comerç de béns, la projecció és d’un creixement del 9,4%, 1,1 punts per damunt de la dada de l’anterior informe. Respecte al trànsit portuari, l’índex de referència RWI/ISL Cotenidor Throughput Index reflecteix un ascens el mes de març (últim mes disponible) el que posiciona els nivells de transport marítim per damunt de la situació prèvia a la pandemia.

Segons les dades de Alphaliner, la flota comercialment inactiva es manté en nivells mínims, això és 56 vaixells, representant un 0,8% de la capacitat total. En termes d’equipaments, algunes navilieres han anunciat comandes de noves unitats per alleujar la situació del mercat.

Respecte al preu dels combustibles, durant este mes el comportament ha sigut bastant estable. Segons dades de Shipandbunker per als principals ports de bunkering (proveïment de carburant de vaixells en mar), el preu del combustible baix en sofre va tancar abril en 514 dòlars la tona, la qual cosa representa una pujada del 3% respecte a l’inici del mateix mes.

Per àrees geogràfiques, i donada la seua rellevància en les relacions amb Valenciaport, cal destacar l’increment dels nolis d’exportació cap a la zona dels Estats Units i el Canadà per damunt del 30%, sumant ja nou mesos consecutius de pujada. A més de factors de demanda, la situació de congestió que estan patint des de fa setmanes alguns ports estatunidencs estan exercint una pressió constant sobre els nolis. La tendència sembla que apunta, encara que tímidament, cap a la millora, si bé el problema continua sent greu, com il·lustren per exemple els 7,5 dies d’espera que requereixen els vaixells per a obtindre atracada en els ports de Los Angeles o Long Beach. D’esta manera, els problemes de capacitat o disponibilitat d’equips s’agreugen. De fet, esta situació s’està fent extensiva a tot el continent americà i les restriccions estan provocant igualment pujades en els nolis.

VCFI Mediterrani Occidental

En a l’anàlisi regional, per al subíndex del Mediterrani Occidental, les tarifes d’exportació via marítima es comporten d’una manera semblant al mes anterior i creixen un 19,3%, situant l’índex en 1.741,19 punts, el màxim històric des de la publicació de les dades. La connexió d’esta mena de trànsit amb les grans rutes de contendores ho fa també altament vulnerable als moviments del mercat marítim internacional i, per això, és previsible trobar també increments de nolis en aquestes connexions. A este factor, també pot sumar-se el dinamisme exportador del primer trimestre de Valenciaport amb el Marroc.

VCFI Llunyà Orient

Pel que fa al Sub-índex de Llunyà Orient, el VCFI presenta una lleugera correcció a la baixa del -1,92% respecte a març que s’explica per l’estabilitat en els nolis a l’abril i un comportament favorable del tipus de canvi. Un descens que contrasta amb la tendència creixent que ha marcat este índex en els últims mesos. Així, el valor del VCFI per esta àrea se situa en 3.119 punts. En qualsevol cas, en esta zona geogràfica estan encara presents les tendències generals esmentades amb anterioritat i que, amb molta probabilitat, perduraran encara uns mesos més. A això cal afegir que les perspectives s’han vist influïdes per les conseqüències de l’incident del Ever Given en el canal de Suez, en plena ruta Mediterrani–Llunyà Orient i que suposarà restriccions efectives de capacitat per a les pròximes setmanes.


Si desitja consultar l’informe complet, poden consultar en este enllaç