• En el cinqué mes de l’any el VCFI s’ha situat en 1.606,61 punts,el que representa un descens des de l’inici del present exercici del -11% i un augment del +12% en els últims 12 mesos
  • El VCFI registra una caiguda del -18,68% en l’àrea d’Orient Llunyà: “en els ports xinesos, el rendiment de contenidors va augmentar significativament, però els vaixells estan eludint el Mar Roig i optant per navegar al voltant d’Àfrica, la qual cosa resulta en retards en el lliurament de part de la càrrega”
  • Les fluctuacions en els costos del transport marítim es veuen reflectides en tota Europa i la tendència negativa també s’observa en la disminució de l’Índex North Range -indicador de l’Eurozona septentrional i Alemanya-

València, 7 de juny de 2024.- El València Containerised Freight Index (VCFI) del mes de maig decreix en un escenari en el qual l’activitat del sector marítim està marcada un mes més per la situació geopolítica. Així, en el cinqué mes de l’any, este índex de preus, que es realitza sobre la base dels preus d’exportació que registra el Port de València en 13 àrees geogràfiques de tot el món, s’ha situat en 1.606,61 punts, xifra que representa una caiguda mensual del -12,98%, un descens des de l’inici del present exercici del -11% i del +12% en els últims 12 mesos.

Este decreixement en el valor de l’índex es distribueix de manera desigual en l’horitzó temporal de les dades, així com en les àrees geogràfiques que conformen l’índex. En este sentit, s’observa un decreixement lleu l’àrea del Mediterrani Occidental (-5,58) mentre que la caiguda és més acusada en el cas de l’Orient Llunyà (-18,68).

El Comentari del VCFI del cinqué mes de l’any assenyala que “segons el RWI/ISL Contenidor Throughput Index de maig, s’ha observat un augment en el trànsit portuari en comparació amb el mes anterior. No obstant això, en els ports europeus, el volum de contenidors va disminuir en quasi un 8% en comparació amb el mes anterior. Això implica que s’ha revertit una part significativa de l’important augment experimentat a l’abril”.

A més, s’afirma que “considerant els factors que afecten l’oferta de transport marítim, en el context del mercat energètic i les matèries primeres, es va registrar una disminució del 9,1% en el preu mitjà del cru Brent al maig. I, en el sector de combustibles marítims, el cost del bunkering en els 20 principals ports del món, segons dades de Ship&Búnquer, també va mostrar una caiguda del 5,5%”.

VCFI Mediterrani Occidental

El subíndex del Mediterrani Occidental registra una caiguda del -5,58% respecte al mes anterior. Amb això, el VCFI per a aquesta àrea se situa en 1.908,24 punts.

En Valenciaport, els registres més recents indiquen un augment en les exportacions cap al Marroc i un lleu increment en les activitats relacionades amb Algèria. Així mateix, s’observa una notable caiguda en la càrrega cap a Tunísia.

VCFI Orient Llunyà

En l’àrea de l’Orient Llunyà, s’ha registrat una caiguda del -18,68%, situant-se en 2.358,29 punts. En comparació amb el mes anterior, el tràfic d’exportació de Valenciaport amb aquesta zona ha augmentat en el seu conjunt (segons les últimes dades disponibles). No obstant això, pel que fa a la Xina, principal soci comercial de l’àrea, s’ha observat un lleuger decreixement en els fluxos d’exportació, cosa podria que podria explicar en part la retracció en el nivell dels nolis. Segons assenyala el comentari del VCFI per al mes de maig, “en els ports xinesos, el rendiment de contenidors va augmentar significativament respecte al mes anterior. No obstant això, en els ports europeus, el volum de contenidors va disminuir en quasi un 8% en comparació amb el mes d’abril. Això implica que s’ha revertit una part significativa de l’important augment experimentat el mes passat. Una possible raó d’això podria ser que els vaixells portacontenidors estan eludint el Mar Roig i, en el seu lloc, optant per navegar al voltant d’Àfrica, cosa que provoca retards en el lliurament de part de la càrrega esperada”.